מדהים מה שבעים שנה עושות. מי היה מאמין כי יהיה גל כזה משמעותי של בקשה לקבלת אזרחויות גרמניות על ידי ישראלים, אחרי היחסים הכל כך טרגיים ורצחניים בין העמים. ובכל זאת, הזמן עושה את שלו, גרמניה של היום איננה גרמניה של הרייך ה-3 והישראלים מבינים כי גרמניה היא בירה כלכלית ותרבותית מהחשובות בעולם ורוצים לשוב אליה. דרכון גרמני הוא אחד הפופולאריים מבין הדרכונים שישראלים מבקשים בשנים האחרונות. חושבים שמגיע לכם דרכון של גרמניה ואתם רוצים לבקש אזרחות? הנה כמה דברים שכדאי שתדעו קודם.
מידע אודות אזרחות גרמנית
גרמניה ואוסטריה מעניקות, ברמה העקרונית, אזרחות על בסיס דם. זה אומר שבניגוד למדינות שמעניין אותן אם נולדת בהן ו/או במדינות חסות שלהן, את גרמניה זה לא מעניין; משנה לה אם יש קשר דם של מישהו גרמני אליכם. כלומר לא משנה אם קרוב המשפחה שלכם נולד בגרמניה או לא, העיקר שיש לו קשר דם גרמני. זה מה שקובע זכאות לאזרחות גרמנית. כמובן שישנן הגבלות חוקתיות בנושא זה, אבל כדי לדעת את הזכאות הספציפית שלכם – אתם צריכים להיעזר בעורך דין מומחה שיגיש עבורכם את הבקשות. בין ההגבלים אפשר למצוא:
עד שנת 1953, האזרחות הגרמנית נקבעת על ידי האב בלבד. אם אביכם היה גרמני, אתם יכולים לקבל אזרחות בצורה מיידית.לא משנה איפה נולד האב, איפה נולדתם אתם, וגם לא משנה מי אמכם במקרה זה. משנה רק שלאב יהיה קשר דם לגרמניה.
בין 1953-1974, האזרחות הגרמנית נקבעת על ידי האם במקרים בהם הילד נולד מחוץ לנישואין. כלומר, אם הילד נולד לאדם גרמנייה מחוץ מנישואין – גרמניה לא רצתה שהילד יהיה "ללא אזרחות", והחליטה לקחת עליו אחריות.
החל מ-1975 אפשר להגיש בקשה לאזרחות על בסיס דם של האב ו/או האם. שניהם טובים באותה מידה.
כללים אלו נכונים לאזרחות, השבת רכוש ובקשת דרכונים גרמניים כאחד
כל אלו נכונים כמובן בהקשר של אזרחות, דרכון וגם השבת הרכוש היהודי שנבזז במלחמת העולם ה-2. הזכאות של הצאצאים היא על בסיס אחד משלושת הכללים הללו, ובמיוחד היום, שב-40 השנים האחרונות הכלל הקובע הוא זכאות המבוססת על האם והאב במידה שווה. השאלה הנשאלת בארכאות המשפטיות היא: "אם לא הייתה נשללת האזרחות הגרמנית מהסב / סבתא / לפני 1945, האם הרכוש היה עדיין שייך להם ו/או האם עוד הייתה להם אזרחות או היה להם דרכון?". כאמור, על בסיס עניינים חוקתיים, שלושת הכללים האלו הם אלו שמסייעים לעורכי הדין לשכנע את השופטים בכך, אחרי 1945.
רוצים דרכון גרמני או אזרחות גרמנית?
זה מה שעליכם לעשות אם הגעתם למסקנה כי הכללים המתוארים לעיל נכונים עבורכם, הנה מה שעליכם לעשות. ראשית חשוב מאד לפנות לעורך דין, שכן כאמור, רק הוא יידע מה לעשות ובאיזה צורה לשכנע את השופטים הגרמניים להעניק לכם את הבקשה שלכם ולהגשים את חלומכם להגר ו/או לקבל רכוש אבוד של סבא וסבתא שלכם. עורך הדין מבקש בדרך כלל לענות על שאלון כללי, שבו הוא מעריך באופן ראשוני את הסיכוי לבקשה להתקבל. אם הוא חושב שיש סיכוי – חותמים על חוזה ייפוי כח. חוזה זה מאפשר לעורך הדין לקבל עבורכם ובשמכם את כל הניירת המקורית מגרמניה. בדרך כלל מתבקש הלקוח להעביר ניירת הקשורה בהליך.לאחר קבלת תשלום – עורך הדין יעבור על מסמכים ארכיונים כדי לבנות אילן יוחסין. אם נבנה גוף הניירת המספק להגשת בקשה – עו"ד מגיש את הבקשה ומתחיל להניע את הגלגלים כדי לסיים את התהליך עם דרכונים עבורכם.