במאמר זה נדון בדלקת הפרקים אמה וואטה.
על מנת להבין מאמר זה בצורה טובה כדאי לקרוא קודם את המאמר שמסביר מהי תורת האיורוודה.
לצורך האבחנה, מחלות הפרקים רבות ומגוונות, השכיחות ביותר הן:
דלקת פרקים – ניוונית – אוסטאוארטריטיס-סנדי גאט.
דלקת פרקים שגרונית – ראומטויד ארטריטיס- אמה וואטה.
סנדי גאט הינה מחלה ניוונית שבה קיימת שחיקה של הסחוס תוך גדילה מפצה של העצם. הפגיעה אינה סימטרית ויכולה להימצא בכל מפרקי הגוף. הכאב מתגבר בשעת תנועה. על פי האיור וודה סנדי ואט היא תוצאה של יציאה של חוסר איזון ממושך באלמנט האויר. חוסר איזון זה גורם ליובש וקור במפרקים ולהעדר הנוזל הסינוביאלי שמשמן אותם.
אמה וואטה היא מחלה כרונית אוטואימונית המאופיינת בדלקת אשר פוגעת בכל המפרקים בגוף. זוהי מחלה מערכתית אשר מופיעה באופן סימטרי משני צידי הגוף, נפיחות ואדמומיות בפרקים של האצבעות, חום יתר ורגישות במפרקים, נוקשות של המפרקים ודפורמציות.
איפיוני המחלה והטיפול האיורוודי.
על פי האיורוודה אמה וואטה היא מחלה שבה כמעט תמיד מעורבות שלושת הדושות (טיפוסים): וואטה, פיתה וקאפה – אויר, אש ומים (לעיתים הפיתה לא תופיע).
למחלה זו בניגוד לרוב המחלות אין אפיון ברור של דושה. כלומר האדם שנפגע מהמחלה יכול להיות עם אפיונים דומיננטיים של וואטה, פיתה או קאפה.
כתוצאה מכך שיש עיכול נמוך נוצרת האמה. האמה הינה חומר קר ודביק שגורם לתקיעות המערכת וליצירה מתמשכת של רעלים במערכת העיכול. (האמה הינה אלמנט שמופיע בהרבה מחלות ובעיקר ניתן לראות אותה אצל טיפוסי הקאפה – אלמנט המים). הוואטה שיצאה מאיזון ואחראית על התנועות בגוף נושאת את האמה ממערכת העיכול.
בראסה דאטו – רקמת הלימפה (הרקמה הראשונה מבין שבע רקמות הגוף), האמה עוברת תהליך, הופכת חמוצה ומועברת למפרקי הגוף על ידי הוואטה האחראית על התנועה והתנודה בגוף, נוצר הכאב.
חסימת הערוצים על ידי האמה מובילה לכך שהפיתה עולה ומתרחקת מהג'אטאר אגני (אש העיכול). חסימה זו גורמת למצב של נפיחות, אדמומיות וחום במפרקים.
הסיבות העיקריות לאמה וואטה הן:
§ אוכל מטוגן וחריף (זו אחת הסיבות לשכיחות הגבוהה של המחלה בהודו).
§ אי אספקת ויטמינים באופן סדיר.
§ חוסר פעילות גופנית או יתר פעילות גופנית.
§ אורח חיים לא מאוזן.
§ חשיבה שלילית.
הטיפול:
ראשית מטפלים באמה ולאחר מכן בוואטה.
השלב הראשון: אמה פאצ'אנה. שריפת האמה.
חייבים להבין טוב את הפרקרוטי (הטבע המולד של האדם) והויקריטי (שהדושה יוצאת מאיזון) של האדם. אם יש הרבה פיתה (אש) לא נוכל להשתמש בצמחים החריפים לשריפת האמה. בדרך כלל הפיתה מעורבת ולכן נשתמש בצמחים מרים.
דרכי הטיפול:
-תזונה הכוללת בעיקר ירקות ופירות. מניעה מוחלטת מבשר, ביצים, דברי חלב, מזונות משומרים, אוכל מטוגן, חריף, חמוץ, מעובד.
-צמחים: כאשר הפיתה לא מעורבת נשתמש בג'ינג'ר, טריקאטו, סאנג'יוואני, קינמון. אמרי באלאטאק, MAHA YOGRAJ GOGOL, צ'יטראק.
כאשר הפיתה מעורבת נשתמש בעיקר בצמחים מרים. חילבה, נים, דאשמול, סאנג'יואני, צ'יטראק, קאישור גוגול, ראסנה סאפטה קוואט.
-רוקשה סוודנה (עיסוי עם צמחים יבשים) - חשוב מאד על מנת לשרוף את האמה.
ישנן מספר שיטות לרוקשה סוודנה:
§ אחת השיטות היעילות היא עיסוי עם כריות חמות הנושאות צמחי מרפא בתוכן. העיסוי מורכב ומצריך עבודה של כמה אנשים יחד.
§ אלמנט נוסף הוא מתקן להזעה יבשה. בדומה למתקן ההזעה הסטנדרטי רק שבמתקן זה מותקנות מנורות או גופי חימום. לאחר שריפת האמה כאשר מתחיל להיות עיכול טוב ויש תיאבון, ניתן להתחיל בתהליך של פנצ'ה קארמה (ניקוי רעלים) להפחתת הפיתה והוואטה.
שלבי הטיפול:
השלבים המומלצים הם: וירג'נה – שלשולים ובאסטי- חוקנים.
את הוירג'נה (שלשולים) נעשה על פי האפיונים של האמה וואטה ועל פי סוג הטיפוס. לוואטה ניתן אלמנט של הריטאקי ושמן קיק. לפיתה ניתן טריפאלה ונישוט או איצ'ה בהדי ראס.
את הבאסטי (חוקנים) מומלץ לעשות 14 ימים, יום אחר יום. לסירוגין, יום חוקן שמן ויום חוקן מרתח תה.
חוקן השמן - אנו ואסאן באסטי - זהו חוקן שמרכיבו העיקרי הוא שמן אשר מזין את המערכת. סוג השמן יכול לכלול שמן שומשום, מהאנאריאן, גומוטרה - שתן של פרה. (בארץ לא נשתמש בגומוטרה, מאחר והשתן צריך להיות מופק מפרה שאוכלת עשב בלבד, חופשייה ונעדרת מחלות ותרופות).
חוקן התה- נירואה באסטי – הינו חוקן העשוי מבישול ממושך של מספר צמחי מרפא שיכול לכלול צמחי מרפא כמו דאשמול, אראן מול (קיקיון), טריפאלה, גורוצ'י.
חודשיים לאחר סיום החוקנים יש לחזור על התהליך של הבאסטי למשך 14 ימים נוספים.
טיפול מסייע נוסף ומאד אפקטיבי הוא ראקטה מוקשה - הקזת דם מהמקומות הפגועים באמצעות תולעי ליצ'ס או מחטים וכוסות רוח. היות והמחלה היא אוטו אימונית, על המטופל לסגל דפוסי חשיבה חדשים על ידי מדיטציות ותרגילי התבוננות במהלך היום יום.
לסיכום:
אמה וואטה אינה מחלה שקל לטפל בה. הטיפול מורכב ומשתנה מאדם לאדם.
חשוב שהאדם המגיע לטיפול יבין את מהות המחלה ואת התהליך הטיפולי. רק כאשר ישנה שלמות ורצון מצד המטופל לשינוי, ניתן יהיה לבצע את הטיפול בהצלחה.