אחד התחומים המבוקשים ביותר בישראל, וגם בשאר העולם, הוא תחום ההייטק. משרות רבות מציעות אתגר ועניין יחד עם משכורת נאה. התחום המבוקש נמצא בהתרחבות מתמדת וגלישה למגוון תחומים אחרים. לא פלא, אם כן, שלוחות הדרושים עולים על גדותיהם עם הצעות דרושים הייטק. מאחר ותחום הייטק מגוון ורחב קיימת התפצלות מסועפת של תפקידים שכל אחד מהם הוא עולם ומלואו, וממלא חלק משמעותי בתוצרי הייטק הסופיים. אחד מאותם תפקידים הכרחיים במרבית הסטארט-אפים, והחברות, המציעים שירותי או מוצרי הייטק, הוא ניתוח מערכות המידע. במאמר זה נדון בשלבים השונים של ניתוח מערכות המידע, ובחשיבותם כפי שהיא מתבטאת בתוצר המוגמר.
שלבי ניתוח מערכות המידע
תפקידו של מנתח מערכות המידע הוא להתאים את דרישות הלקוח לתוצר המוגמר באמצעות הכלים העומדים לרשותו. כלומר, על פי אפיון דרישותיו של הלקוח מנתח המערכות מגדיר תוצר אשר יענה על הצרכים של לקוחו. תהליך ניתוח מערכות מידע מתחיל בכך שהלקוח פונה אל החברה בשל צורך ממוחשב כלשהו, אותו ניתן לאפיין ולהגדיר.
בשלב הראשון מחלץ מנתח המערכות מהלקוח את דרישותיו וצרכיו מאותו תוצר ממוחשב. בשלב זה עדיין לא נעשים חישובים, ולא נכנסים שיקולי עלות. כאן מדובר רק ברצונות, חלקם דמיוניים לחלוטין.
בשלב השני של התהליך מנתח המערכות מכין אפיון פונקציונלי וטכני. כלומר, הוא מגדיר מה אמור התוצר לעשות בפועל, ובשלב מאוחר יותר את התכנון הטכני המעשי לפיו יפעל התוצר. התכנון הטכני עובר למתכנת אשר מוציא אתו לפועל.
בשלבים הבאים המתכנת מעביר את התוצרים למערכת הבדיקות, ומשם הם מועברים למערכת מבצעית.
מנתח מערכות המידע, אם כן, חייב להיות בעל ידע תאורטי וטכני, כמו גם בעל יכולות תקשורת מצוינות. למעשה, הוא החוליה המקשרת בין הרעיון והוצאתו לפועל, בין הלקוח למבצע דברו. מנתח המערכות מוכרח לפשר בין רצונות הלקוח, מגבלות טכניות, תקציב, ועוד. כמו כן, עליו להיות מסוגל להציע פתרונות יצירתיים, במידה ונדרשים פתרונות חלופיים לחלק מהרעיונות. מעל הכל, מנתח מערכות המידע חייב לדעת לתעדף על סמך מגוון השיקולים שעליו לקחת בחשבון.