כלכלה היא המחקר שעוסק בחומריות שהאדם זקוק לה בחייו. זה אומר – הממשק בין התוצרת, הייצור, ההון, היחסים האנושיים והחברתיים ביניהם, והכל כדי להשיג אמצעים חומריים, שבאמצעותם האדם מתקיים בעולם (קיום, רווחה, אך גם רוח). לימודי כלכלה בשל כך הם הפופולאריים שבתחומי הלימוד. לימודי כלכלה נלמדים במסגרת לימודים דו חוגיים, תמיד, ביחד עם מקצועות רבים, למשל: כלכלה ביחד עם לימודי שוק ההון, או כלכלה ביחד עם ניהול, מנעל עסקים, חשבונאות, מדעי המחשב, סוציולוגיה, פסיכולוגיה, משפטים, מדעי המדינה, תקשורת, חינוך, לוגיסטיקה, יחסים בין לאומיים ועוד ועוד. כל אחד ומטרתו הוא בלימודים. השילובים הם לבחירת הסטודנט לראות עיניו ובעיקר בכפוף למה שהיה רוצה לעשות עם התואר אחרי זה. תואר בכלכלה איננו מקצוע, אבל הוא תנאי סף למקצועות או עבודות רבות – מיועץ כלכלי ועד פקיד בבנק. לשם כך, חשוב לבחור היטב את החוג הנוסף בו לומדים את התואר הראשון בכלכלה.
מה לומדים בכלכלה
זהו מדע חדש יחסית, בן כ-200 שנה, שעוסק בעיקר במחקר ומיפוי (ויש האומרים חיזוי...) של הסחר החומרי האנושי, גם אם מדובר בכסף וירטואלי. תהליכי המסחר, הייצור (ואמצעי הייצור כפי שהכלכלן והפילוסוף החשוב מרקס אומר), הפצה ורכישה של סחורות או שירותים, מוצרים או רעיונות. הכלכלה עוסקת במתמטיזציה ופילוסופיזיציה של החומרי... כלומר: הקשרים וקונטקסט של חסר חליפין, צריכה, חסכון, השקעה; מחקר כלכלי עוסק בבניית מודלים מתמטיים כלכליים, דן בשאלה הפילוסופית של תפקיד המדינה בכלכלה שלה, ניתוח וכתיבת תאוריה כלכלית ועוד. הלימודים עוסקים בשני האפיקים המרכזיים של הכלכלה – מיקרו (יצרן בודד, שווקים בודדים, צרכנים פרטיים) ומקרו (השוק כולו). תואר ראשון בכלכלה הוא כאמור לימודים בשני חוגים, כלכלה ועוד חוג. מומלץ, בגלל שמדובר בתחום מתמטי – לעשות חושבים מה רוצים לעשות. אם לדוגמה, רוצים לחקור כלכלה ביחס למשהו כדאי ללמוד את ה"משהו" הזה; נגיד, סוציולוגיה. אם רוצים לכתוב תיאוריה כלכלית או להיות פילוסופים, כדאי לשלב את הלימודים עם תחום הומאני; אם הכלכלה היא תחום תיאורטי שאמור להוות כר פורה לעבודה כמנהל, למשל, של חברה גדולה, כדאי לשלב כלכלה עם תחום מעשי יותר, כמו מנהל עסקים, ראיית חשבון, ניהול או לוגיסטיקה. בכל מקרה, אפשר לקחת כל חוג באוניברסיטה (או במכללה) כחוג שני.
מטרות הלימודים ודרכי הלימוד
לימודי התואר הראשון בכלכלה קשים מאד. הם שואפים מהסטודנטים למצויינות, בעיקר בתחום המתמטי, כדי לנפות סטודנטים. זה ידוע שעד סוף שנה א', חצי מהתלמידים עוזבים כי הבחינות במתמטיקה של התואר קשות מאד. המטרה היא להקנות לתלמידים ידע מעמיק בכלכלה עולמית ומקומית, מרמת הצרכן הבודד ועד חברות ענק או מדיניות של ממשלות ענק בכלכלה גלובאלית. כדי להבין זאת, יש צורך להיות חזקים גם בתחום התיאורטי (בארץ לומדים בעיקר תיאוריות קפיטליסטיות ומרקס הוא רק קוריוז, או מקום לתיאוריה ביקורתית אודות המיינסטרים) וגם בתחום המתמטי. רוב מוסדות הלימודים מסננות בשנה א' את התלמידים ש"לא באמת היו אמורים להיות שם". הלימודים עמוסים וקשים מאד. הקורסים בכלכלה (לא לשכוח שזה רק חצי מהלימודים! יש עוד חוג!) כוללים: ביקוש והיצע, שיווי משקל תחרותי בשוק, צריכה וחסכון, עלויות, עלויות שוליות, יצרנים, מיסוי, ביטוח, מימון, מסחר ועוד ועוד. המתמטיקה גם היא ברמה גבוהה – לומדים ססטטיקה, הסתברות, חקר ביצועים, אקרונומטריקה, כלכלה בין לאומית, ססטיסטיקה, חדווא, פיזיקה, משפט עסקי ועוד ועוד.אז אם אתם מרגישים שכלכלה היא התחום שלכם – כחוקרים, כמבקרים, כאנשי תרבות או בתור אמביציה עסקית, לימודי כלכלה הם הרעיון הטוב ביותר עבורכם.