שיקום הפה – בין כירורגיה לרפואת שיניים
לפני שהתפתח התחום של שיקום הפה אצל רופאי השיניים, נותרו הכירורגים לבדם מול עצמות לסת שנפרקו, שיניים שהתעופפו, שחיקת הדיסק במפרק העצם וכהנה שבירות ואנקות של עצם ושל מטופל. במשך הזמן נסתבר שלא די בכירורגיה כדי לטפל בעצמות הפה אלא יש צורך בתחום שישלב גם את רפואת השיניים כי תיקון לסת, למשל, בלי פיקוח על הלעיסה, יגרום לבעיות במפרק הלסת ולשחיקה של חלק מן השיניים. מילא שחיקה אבל אחריה עשוי לבוא איבוד שן או שיניים.
רפואת שיקום הפה - פיסול הוא לא רק אמנות
ברפואת שיקום הפה אפשר למצוא למשל את השתלת השיניים והתהליך שלה דומה משהו לתהליך שמבצע אמן שמשתמש במסיכות גבס, למשל, או ביציקות גבס. הכנת החלל, יציקת התבנית, כל אלה מושגים שרופא לשיקום פה ואמן פלסטי יכולים לחלוק ביניהם באמצע ארוחת צהרים. הרופא לשיקום הפה קודח בלסת כדי להכין מקום לשן החדשה והאמן מכין את הגבס ליציקה של המסיכה החדשה רק שבמקרה הראשון, מדובר גם בלקוח אומלל שלסתו פעורה ואוזניו מנסות להתעלם מרעש המקדחה.
"היא קדחה לי בשכל שאלך לרופא ואחרי שנכנעתי הוא קדח לי בשכל בעצמו" – נכון אבל, הקידוחים הללו יש בהם כדי להציל את השיניים ולהבריא את הפה כולו. הרי לא רק בשיניים עצמן מדובר אלא גם בכושר הלעיסה, בכושר הדיבור בגיל מבוגר ובין כל אלה, פתרונות לרגישות בלשון, למשל.
הרפואה של שיקום הפה התפתחה מאד בשנים האחרונות, גם בארץ וגם בעולם והיום רופא לשיקום הפה מטפל גם במניעה וגם בפתרונות לדברים שונים בפה. חלק מהם השתיקה נוחה להם אבל יש לפתוח את הפה, תרתי משמע, לפחות אצל הרופא לשיקום הפה.