איך מבצעים בניית ממ"ד?
אם אתם מתגוררים בדירה אשר אין בה חדר מוגן, אחת האפשרויות הטובות ביותר, היא לבצע בניית ממ"ד בתוך הדירה שלכם. מדובר על פתרון שיכול לסייע לכם מבחינות רבות. ראשית, בניית ממ"ד מעלה משמעותית את ערך הדירה ומשביח אותה. שנית, הממ"ד עצמו יכול לשמש כמרחב מוגן חשוב מאד במקרים של רעידות אדמה ושאר אסונות אפשריים. כמו כן, הממ"ד יכול להיות שימושי מאד - אפשר להסב אותו למחסן, לחדר עבודה, או אפילו לחדר שינה. התכנון של הממ"ד ובנייתו היא גם לרוב נוחה יותר ממימוש של תמ"א 38. אבל איך בכלל מתחילים בתהליך של בניית ממ"ד?
כל האישורים שצריך להשיג
לפני הכל, אם אתם רוצים להתחיל בתהליך של בניית ממ"ד, עליכם להשיג אישור מהשכנים שלכם בבניין (במידה ויש כאלו). לפי חוק, בנייה של ממ"ד דורשת אישור של 75% מבעלי הבתים בנכס. חשוב לציין שגם אם אתם עומדים ברף זה, כדאי לא להסתפק בו ולשאוף להסכמה של כמה שיותר מהשכנים. ככל שיש לכם הסכמה יותר רחבה - כך התהליך יהיה קל יותר. במידה ויש הסכמה של פחות מ75% הנושא עובר לדיון בוועדה לתכנון בניה ברשות המקומית.
חשוב להבין, כי התהליך של הוצאת היתר עבור בניית ממ"ד ברשות המקומית, יכול להגיע עד לזמן של חצי שנה. הסיבה היא בכך שהוספה של חדר כמו ממ"ד יכולה לשנות באופן משמעותי לא רק את הדירה שלכם, אלא את המבנה כולו. עם זאת, ישנן בכל זאת הקלות שונות על התהליך, ופטורים שהמחוקק קבע, כדי לעודד כמה שיותר אנשים להוסיף ממ"ד לביתם ובכך לשפר את הביטחון שלהם.
במהלך התהליך של הרישוי, יש לרוב להמתין כחודשיים עד שאפשר להתקדם לשלב הבא. הסיבה היא שהרשות המקומית מקציבה בכל זמן 60 יום בשביל להגיש תוכניות, לשמוע טענות נגדיות, לפרסם טענות שונות, וכמובן להשיג את כל האישורים מהמחלקות השונות של הרשות. בסיום תהליך זה, אפשר להתחיל כבר בשלבים של בניית ממ"ד לכשעצמם.
מתחילים לבנות את הממ"ד
התהליך של בניית ממ"ד מורכב אף הוא ממספר שלבים שונים. ראשית יש לבצע חיזוק מסוים ליסודות של הבניין. הדבר דרוש משום שלעתים קרובות, בניית ממ"ד מתרחשת בבתים ישנים יחסית, שהם בני יותר מ20 שנה. לכן, ע"מ שהבניין יוכל לעמוד בתוספת של הממ"ד, יש לערוך בו חיזוקים שונים, ולטפל ביסודות שלו היטב.
בשלב הבא של בניית ממ"ד יוצקים גם את היסודות עבור הממ"ד עצמו, ומתחילים ליצור את הבסיס עבור הממ"ד. השלב האחרון של בניית ממ"ד הוא שלב הגימור ועבודות הגבס. בשלב זה מחזקים עוד יותר את היסודות, אוטמים היטב את הממ"ד, ומבצעים כל עבודת שיפוץ נוספת שנדרשת. סה"כ, כדי להוסיף את הממ"ד למבנה שלכם, נדרשת עבודה שנמכת בין חצי שנה לשנה. בסיומו של התהליך, יש לכם ממ"ד מוכן שיוכל גם הלגן עליכם, וגם יוכל לשמש כחדר נוסף ושימושי מאד בבית.