תחת השם נדלן במושבים קיים תחום של נדלן עם היקף גדול דוגמת : קרקעות חקלאיות, בתים עם קרקע צמודה, וילות, קרקעות לצרכים מסחריים, עסקים וכדו'. קניית נדלן במושבים הנו פרויקט המצריך התמצאות רבה ומשום כך לצורך רכישת כל סוג של נדלן במושבים רצוי מאוד להגיע לייעוץ אצל שמאי בעל ידע המצוי בשטח גם מהבחינה המשפטית וגם מהבחינה של הכרת וידיעת שווקי הנדלן.
משק חקלאי –ההבדל בין מכירת נדלן בעיר ובמושב
1. כיום קיימת יכולת לכל אדם לרכוש משק חקלאי אף אם הוא אינו מבני המושב. בעבר , זכות רכישה של משק חקלאי היתה אפשרית אך ורק עבור מי שמתגורר במושב דבר שהיה מעוגן בתקנות והוראות של המושב וכעת לנוכח השינוי של התקנון זכות זו מוקנית לכל אחד.
2. המחיר של המשקים במושבים רבים עלה באופן משמעותי היות והרבה מושבים עברו תהליך הפרטה.
3. ניתן לבצע רכישה של משק חקלאי במחירים שונים,קביעתו של המחיר מבוצעת בהתאם לקריטריונים מגוונים. המרחק למרכז, מוסדות קהילתיים וחינוכיים בתחום המושב, מידת המרחקלמרכזי קניותוגישה נוחה לעורקים תעבורתיים.
4. קיים הבדל יסודי בין עסקאות של קניית בית מגורים בעיר לבין רכישה של משק חקלאי. בעסקה של מכירה של דירת מגורים בעיר הצדדים הם המוכר והקונה ואולם במושב, לפני מכירה של משק חקלאי יש מושבים לא מעטים שדורשים אישור מטעם הוועד לפני כל עסקה.
משקים למכירה -שלושה שותפים בכל עסקה של משק למכירה
1.יש סוכני נדלן המתמחים באופן מיוחד בתחום של משקים למכירה, לכן טרם כל עסקה בעניין , ראוי לפנות לסוכן נדלן העוסק בתחום.
2. הבעלות של משקים למכירה הינה של מנהל מקרקעי ישראל ולא שלהמוכר.
3. על מחירו של המשק צריך להוסיף דמי הסכמה. דמי הסכמה זה תשלוםלמנהל המסכים למסור את הזכויות באדמה.
4. דמי הסכמה מחושבים בהתאם לשווי הקרקע בלי נכסים נלווים כמו מבני תעשיה, מחסנים, לולים, רפתות ועוד.
5. עפ"י רוב יש במשקים למכירה נוסף על הקרקע החקלאית יש גם בית המשמש למגורים, בדרך כלל מדובר בבתים שאינם חדשים ויתכן שאף ישנים שרצוי להורידם ולהקים תחתם בתים חדשים.
נחלות -על הנחלות ואודות האגודות השיתופיות
1. נחלות אינן שטחי קרקע בלבד.המונח נחלות כולל את כל המבנים והזכויות במקרקעין וברכושה של האגודה השיתופית שאליה שייכת הנחלה.
2. בעליהן של רוב הנחלות הם מנהל מקרקעי ישראל ועל כן כשנעשית עסקה של מכירת נחלה צריך להעביר למנהל דמי הסכמה, נהוג כי את דמי ההסכמה משלם הרוכש.
3. נחלות מסמלות את צורתה של ההתיישבות של המושבים. בקיבוציםהשטחים החקלאיים מרוחקים מאזורי המגורים, אך במושבים שטחי החקלאותצמודים לאזורי המגורים.
4. הביטוי נחלות מכיל את הבית שמתגוררים בתוכו ובנוסף שטח אדמה גדול המורכב משתי חלקות הקרובות לבית.
5.בעשור האחרון עם האצת תהליך ההפרטה במושבים והמגמה לעבור מחקלאות לעסקים, מכירת נחלות היא דבר מבוקש מאוד אף בקרב תושבים עירוניים.