השתלות שיניים הן פעולה רפואית המתבצעת רבות בעולם של רפואת השיניים. השתלות שיניים הן למעשה יצירת שן דמי שתפקידה למלא את תפקיד השן שאבדה, נפלה, נפגעה או נעקרה עקב חולי, חוסר תפקוד, זיהום ודלקות. השתלות שיניים נעשות במספר שלבים ולאורך תקופה של בין שלושה חודשים לחצי שנה, ונחשבות מאוד מוצלחות. הן בשיפור של רמת התפקוד הכולל של מערכת הפה והן בשל הצד האסתטי, בו השן המדומה נראית כשן רגילה, לבנה ויפה ומתאימה לשאר השיניים.
מהם השלבים השונים של השתלות שיניים?
השתלות שיניים נעשות בהרדמה מקומית ואינן מצריכות הרדמה כללית. למעט מקרים בודדים וחריגים מאוד. הרדמה מקומית נעשית על ידי זריקה מקומית ומדויקת, והזמן שלוקח לחומר המרדים עד שהוא משפיע נע בין חמש עשרה דקות לחצי שעה.
השלב השני הוא חשיפת העצם באזור בו ההשתלה מתבצעת
קיימות מספר שיטות שונות המאפשרות לרופא השיניים לבצע חשיפת עצמות לצורך השתלות שיניים. השיטה הנפוצה ביותר היא שיטה בה הרופא מבצע חיתוך באזור של רקמות החניכים במקום המיועד להשתלה. ועל ידי מכשירים מיוחדים פותח את החתך עד הגעתו לעצם.
קדיחה במקום ההשתלה
לאחר שהרופא ביצה את החיתוך והגיע לעצם, הגיע שלב הקדיחה. הקדיחה, בדומה לקדיחה בקירות, יוצרת חור בעצם המיועד לבורג מיוחד אשר יולבש עליו. בורג זה הוא השתל ועליו מחוברת שן הדמי. הקדיחה נעשית בשלבים, כאשר בהתחלה נעשה הקידוח על ידי מקדח קטן מאוד וככל שמתקדמת הקדיחה מחלפים את המקדחים, כל פעם אחד גדול יותר מקודמו. תהליך זה מלווה בהשפרצת מים קרים על המקום למניעת התחממות העלולה להזיק למערכת הפה. ובמיוחד לתאי העצם.
הכנסת השתל
לאחר שהסתיימה פעולת הקדיחה בהצלחה, כעת יש חור בעצם וניתן להכניס אליו את השתל. השתל הוא מעין בורג קטן, ובדומה לבורג המוברג לעץ, כך רוב השתלים הקיימים היום מוברגים אל תוך העצם בצורה סיבובית עד שהם נתפשים על ידי לחץ וחיכוך לעצם והופכים מקובעים בה.
תפירת האזור
כל השתלות השיניים מלוות בתפירה של החניכים. בעקבות החיתוך המתבצע על מנת להגיע לעצם כדי לבצע בה קידוח והתקנה של השתל, הפה נשאר עם פצע פתוח בחניכים. ולכן בסיום התקנת השתל הרופא תופר את האזור שבו נעשה החיתוך. לרב משתמשים רופאים בתפרים הנספגים לאחר תקופה קצרה של בין שבוע לשבועיים בגוף ונעלמים, דבר החוסך את אי הנעימות שבהוצאת התפרים.