למרגלות החרמון ניצב לוע הר געש קדום ומרהיב המהווה חידה לגיאולוגים,המקומיים מכנים אותו עינו של אלוהים. מני נחמן מסביר איך ישנן כל כך הרבהאגדות לבריכת רם.
סמוך לחרמן, לא רחוק מהיישובים הדרוזיים מסעדה ומגדל שמס, ישנו מקווהמים שליו ומסתורי המכונה בריכת רם. בערבית הוא נקרא נהגה ראן ואצל יוסף בןמתתיהו הוא מכונה ביוונית הפיילה (הגיגית), מאחר שבצורתו הוא נראה כמוגיגית. האגם הטבעי והמרהיב בולט בכחול מימיו על רקע הבזלת הכהה ושטחי מטעיהפרי הסובבים אותו. הנביעות התתקרקעיות שעומקן כעשרה מטרים מזינות אותו.כיום מוזרמים אליו בחורף גם מי נחל סער הסמוך ובקיץ משתמשים במימיו להשקיה.
על שפת הבריכה בצל עצי הפרי ישנו גן הוואי - מקום רגוע ונעים, במקום זהניתן לשכור סירות מפרש או משוטים ולהפליג בנחת במימיה. הזמן היפה ביותר לטייל באיזור הוא כאשר השמש זורחת, אז אפשר לראות את השתקפות השמש והנוף מסביב במימי הבריכה.כדאי לכם להשקיע ולמרות הקור של הבוקר, כדאי לכוון שעון מעורר. זה יהיהמסוג הדברים שתמיד תזכרו.
מעבר למראה המקסים, לבריכת רם עבר גיאולוגי מרשים, והיא יושבת בתוך הרגעש קדום שראשו התפוצץ. הפיצוץ גרם למכתש שהוצף מי תהום מתוקים. מי שרוצהיכול גם לשחות, אבל מומלץ לדעת שהמים עמוקים מאד בסמוך לקו החוף.
המדרונות שמסביב לברכה מעובדים להפליא על ידי האיכרים הדרוזים. היאנקראת בצדק בשם בריכת רם, בהיותה מוקפת הרים גבוהים המתנשאים מעליה. כיוםהבריכה היא שמורת טבע ובמימיה משמשים להשקיית הגידולים החקלאיים באיזור.
צלמית ונוס מבריכת רם
בריכת רם נמצאת בתוך בקעה שנראת כמו מכתש. אורכה של הבריכה מגיע עדלכ-850 מטרים ורוחבה עד ל-600 מטרים. המדרונות המקיפים אותה הם בזלתיים ועלאדמת הטוף קיימת צמחייה הנדרשת למים. תהליך היווצרותה של הברכה שנויהבמחלוקת - יש הרואים בה קלדרה, כלומר לוע של הר געש שהתמלא במים, או סוג שלמאר, ויש הרואים בה סוג של דולינה, חלל שנוצר כתוצאה מהמסה קארסטית שלסלעי גיר. כיום רווחת יותר התאוריה שטוענת שהבריכה היא סוג של לוע של הרגעש.
בבריכה התגלו צלמיות ארכיאולוגיות חשובות ביותר. צלמית ונוס מבריכת רםנחשבת לייצוג העתיק ביותר של דמות אנושית הקיים בתיעוד הארכיאולוגי. מדוברבפסלון המשויך לקבוצת החפצים הפרה היסטוריים המכונים צלמית ונוס, אשר נמצאהב-1986 באיזור ברכת רם. צלמית זו גולפה מאבן סקוריה אדומה, אורכה 3.5סנטימטרים וייתכן כי שימשה למטרות סמליות או דתיות.
הצלמית תוארכה לתקופה שבין 233,000 לפנהס ל-800,000 לפנהס, תיארוךשהסתמך על המקום שבו התגלתה - בין שתי שכבות בזלת. נראה כי נוצרה בידיציידים-לקטים, ואף ישנן ראיות לאופן תהליך העבודה, האומן בזמנו מצא חלוקאבן שקימוריו הטבעיים היו נשיים למראה והשתמש בטכניקות חריטה על מנת להוסיףלדמות צוואר וידיים.
התושבים המקומיים קוראים לבריכה בשם העין של החרמון. מכאן ישנה דרךלעלות ברגל לקברו של השיח יעפורי, אשר לפי הדרוזים נקבר כאן לפני 1,300 שנהומקום הקבר הפך קדוש עבורם. הבקעה הגדולה הנטועה עצי תפוחים ומעט דובדבניםנקראת מרג יעפורי על שם הקדוש.