מדוע נקבע תמ'א 38?
תוכנית תמ'א 38 נקבעה על מנת לעודד דיירים של בניינים ישנים למגן את הבניין מפני רעידות אדמה. תהליך המיגון הוא ארוך ויקר, ולכן לא כל אחד מוכן להשקיע את המאמץ הכרוך ביגון הבניין מפני רעידות אדמה. בדיוק לשם כך נוצרה תוכנית תמ'א 38. התוכנית מאפשרת לדיירי הבניינים אשר מוכנים למגן את הבניין הטבות רבות, כמו למשל הוספה של מרפסות לדירות הבניין, הוספת מעלית לבניין, אישור לבניית קומה נוספת או בנייה על גג הבניין, שיפוץ של חזית המבנה, שיפוץ של גינת הבניין, ועוד הטבות דומות.
מה נדרש כדי ליישם את תוכנית תמ'א 38?
כדי ליישם את תוכנית תמ"א 38 יש צורך בהסכמה של דיירי הבניין, אך אין צורך בהסכמה של כולם: די בשני שלישים מן הדיירים על מנת להוציא לפועל את התוכנית. לאחר מכן יש לפנות ליזם אשר יסכים לקחת על עצמו את הביצוע של כל העבודות הנדרשות למיגון המבנה והשיפוצים הנוספים.
הקשיים שביישום
ישנם קשיים רבים ביישום של התמ"א 38, ונמנה כאן כמה: יזמים רבים אינם מוכנים לבצע את העבודות מפני שהן אינן משתלמות להם כלכלית. כאשר מדובר בערי הפריפריה, המצב קשה עוד יותר – לרוב האנשים באזורים אלה הם דלי אמצעים יותר, ומתקשים להסכים לשלם על העבודות הנדרשות, ההטבות אינן מספקות וגם היזמים מגלים שהתוכנית אינה משתלמת. גם הזכאות להטבות משתנה מעיר לעיר, ולא בכל מקום אפשר להשיג אישור לכל ההטבות המובטחות, מה שכמובן מוריד מהמוטיבציה של הדיירים ליישם את התוכנית.
פירוק אסבסט
בעוד שתמ'א 38 מנסה להגן מפני רעידות אדמה, ישנו מפגע בריאותי אחר שנמצא עדין במקומות רבים בארץ, והוא האסבסט, אשר הוכח כמסרטן וכגורם למחלות קשות אחרות. פירוק ופינוי אסבסט הוא עבודה מסוכנת אשר דורשת זהירות. מי שיראה פועלים אשר עוסקים בפעולות של פירוק אסבסט יחשוב שמדובר בדליפה של חומר מסוכן: הפועלים לובשים חליפות מיוחדות אשר מגנות עליהם מפני שאיפה של סיבי אסבסט. פירוק אסבסט הוא אכן מסוכן, ולכן רק קבלן שהורשה לכך רשאי לבצע פירוק אסבסט, תוך שמירה על כל כללי הזהירות ופינוי יסודי של השאריות לאחר הפירוק.