בשנים האחרונות, עם התפתחות ההיי טק וחברות הסטארט אפ, פונים רביםללימודי הנדסה. יש מסלולי למידת הנדסה בכל תחומי החיים - ממחשבים, בנייה,אלקטרוניקה, חשמל, תעשייה וניהול ועוד. קהל היעד ללימודי הנדסה הם בעליעניין בתחום וידע במציאת פתרונות יצירתיים. תפקידו של המהנדס ליצור מוצרסופי העומד באיכויות נדרשות. כמו כן עליו להיות יצירתי ולמצוא פתרונותלדרישות חדשות, בתוך תהליךהכנת התכנון ההנדסי. כמו כן על המהנדס להביאלידיעת הגורמים המזמינים ייצור כלשהו של מכונה או כלי עבודה מהי התועלתשתופק לאחר ייצורו. האם המכונה או הכלי יחסוך בכח אדם, האם התפוקה תגברוהאם עלותו של הפרוייקט מצדיקה את ההשקעה.
רוב הפונים למקצוע זהחושבים ומאמינים שפרנסתם תהא בשפע והכנסותיהם גבוהות. משכורותיהם שלהמהנדסים מתחילים בשוק הן כ-10.000 שקל לחודש ועד כמה עשרות אלפים למהנדסיםוותיקים. ניתן לממש את הרצון ללימוד הנדסה בטכניון שבחיפה, בחלקמאוניברסיטאות הארץ, או במכללות בהן נפתחו מגמות הנדסה. בכל המקומות מקבלהמסיים את לימודיו את התואר בוגר הפקולטה להנדסה. בחולון ובבאר שבע ישנןשלוחות של הטכניון. ישנם מספר מוסדות לימודים בארץ, המתמחים בתחומיםייחודיים, לדוגמא בחולון או באורט בראודה ואחרים.
שלבים בתכנון
הצלחתושל כל מוצר הוא בתכנון המוקדם שלו. ללא תכנון מדוייק על כל שלביו לא ניתןיהיה להתחיל בייצור. תכנון מוקדם ע"י צוות מהנדסים או מהנדס בודד, יקבל עלקבלת החלטות בעת יצורו. התכנון המוקדם הן התכנון ההנדסי , הטכני והשיווקיחשובים להצלחת המוצר המוגמר. צורתו החיצונית של המוצר המוגמר משפיע מאוד עלהקונים ויש לקחת בחשבון בעת היצור גם פרמטר זה.
תהליך פיתוח מוצרמחולק לחמישה שלבים. הראשון הוא סיקור השוק. מה מידת הנחיצות. השלב השני אופיתוח הקונספציה, אחריו הוא התכנון המפורט, התכנון ההנדסי, הרביעי הוא הנדסת מוצר, בניית אב טיפוס והאחרון הוא הייצור. אין אפשרות לפתח מוצר ללא שלבים אלו. שלב אחד קשור לשלב הקודם.
תכנון הנדסי והנדסת מוצר
פיתוחמוצר הוא הפיכת רעיון תיאורטי למעשי. תכנון הנדסי יכול להיעשות רק על ידימהנדס מוסמך בעל תואר בהנדסה. התכנון הנדסי הוא השלב בו המהנדס מתכנן אתהמוצר על כל היבטיו והמטרות שלשמן יוצרים אותו. תכנון הנדסי מכיל בתוכו מספר מרכיבים וביניהם הנדסת מוצר, שהוא אב טיפוס של המכשיראותו מתכנן המהנדס, תכנון אב הטיפוס של המכשיר מתחיל רק לאחר מחקר וסקירתהשוק לבחינת הצורך במכשיר ומה פוטנציאל המכירות שלו. לשיווק יש משקל גבוההבהחלטה לבנות אב טיפוס וליצור מסחרי.
תכנון הנדסי דורש מהמהנדס דיוקויסודיות ואין זה חשוב בכלל מה המוצר אתו מתכנן הצוות או המהנדס. לאחרשמרכיב הנדסת מוצר, ה-די. אן. איי. של המוצר, והנוגעים בדבר אישרו אתייצורו בכמות מסחרית מתחיל תהליך הייצור. יזמים פרטיים, חברות סטארט אפוחברות היי טק מציעות לגופים רבים את שירותיהם, מהפיתוח ועד הייצור.ולפעמים יוצרים המאמינים וברעיון ובמוצר שלהם רושמים אותו כפטנט רשום אצלרשם החברות. דוגמא טובה לתכנון הנדסי ולהנדסת המוצר הוא ייצור כיפת הברזלשלאחרונה היתה בפעילות בעלת הצלחות רבות. יש להניח שעד לתכנון האב טיפוסעבדו מתכנני כיפת הברזל רבות על כל הפרטים. צוות מהנדסים ומומחים לנושאיירוט טילים ישבו ימים כלילות לעשות תכנון הנדסי מדוייק ולאחר שהנדסת המוצרהצליחה עברו לייצור מוגבר. מניסיון ההווה כמות כיפות הברזל שיוצרו אינהמספיקה ומן הסתם תעבור תעשיית הייצור להילוך גבוה.