על מנת להתקדם ללימודים גבוהים באוניברסיטאות ובאקדמיות בחו"ל, נדרשים תושבי מדינות, שאינן נחשבות לגוש המדינות האנגלוסקסיות, דהיינו, המדינות שבהן שפת האם הרשמית היא אינה השפה האנגלית, לעבור מבחן toefl שמשמעותו היא בחינת הידע של הנבחן, המועמד, בשפה האנגלית כשפה זרה, נתון שיכול להשפיע על סיכויי קבלתו או אי קבלתו, בהתאם למדדים שקבע כל מוסד. לא רק עבור לימודים נדרשים אנשים רבים לעבור את המבחן הזה, אלא גם עבור מעבר למקומות עבודה בארה"ב, בקנדה, באוסטרליה ובאנגליה. הגוף האחראי למבחן הוא ארגון ללא כוונת רווח הנקרא ETS וכל מוסד אקדמאי, ארגון או חברה עסקית יכולים להחליט להוסיף את עצמם לרשימת דורשי נתוני מבחן ולהציע לנבחנים לשלוח אליהם קורות חיים, גיליונות ציונים וכמובן, את התוצאות שהשיגו במבחן טופל שעשו.
איך מחושבים ציוני המבחן
מכיוון שמדובר על בחינה המבקשת לחזות, או לנבא, את סיכויי הצלחתו של הנבחן בסביבה דוברת אנגלית כשפת אם, הרי שהיא בנויה מפרקים מודולאריים הבודקים את כל רמות הידע הבסיסיות הדרושות לשם כך והן קריאה, שמיעה, דיבור וכתיבה. כל המבחן, לפחות כאן אצלנו בישראל, נערך מול מחשב ולכן נקרא גם TOEFL IBT (Internet-Based Test) והציונים בכל פרק נעים בין הציון המינימאלי 0 לציון המקסימאלי 30, כך שציוני המבחן הכלליים והסופיים נעים בסקאלה שבין 0 ל-120 והעקומה הנורמטיבית, כמו בכל אלמנט המבוסס על חוק המספרים הגדולים, היא עקומת פעמון שבה יש מעט מאוד בעלי ציון נמוך, מעט בעלי ציון גבוה והרבה מאוד נבחנים הנעים בתחום הציונים הבינוני, ולשם, למותר לציין, אף נבחן לא שואף להגיע. ישנן כמה דרכים להתכונן למבחן טופל על מנת לשפר את הציונים הסופיים, ועקב כך גם את סיכויי הקבלה למוסד המבוקש בחו"ל, ועל כך בפסקה הבאה.
איך משפרים ציונים של מבחן toefl
בניגוד לראיונות עבודה רגילים וסטנדרטיים, בהם מחזיק המראיין את הקלפים החשובים אצלו, הרי שברשימת ה-ETS יש פירוט של אלפי גופים ומוסדות המחייבים מעבר בחינת טופל ולצידם הציון המינימאלי הנדרש לשם מעבר סף קבלה, כך שכל נבחן יכול לדעת, מראש, לאן הוא צריך לשאוף ולאיזה ציון הוא צריך להגיע, ועכשיו נותר רק לעמוד בכך. בישראל, לעומת הרבה מדינות אחרות, האנגלית היא שפה סמי רשמית ומבוססת, כך שלרובנו ככולנו יש בסיס יציב ויסוד מוצק עליהם אפשר לעמוד ומהם אפשר להתקדם.
הסוד הוא לדעת את נקודות החוזק ואת נקודות התורפה בכל פרמטר ולא רק להתגבר על הפערים ועל החולשות, אלא גם לשמר ולשפר את נקודות החוזק, כי בשעת מבחן ולחץ גם מה שנדמה כקל ופשוט הופך לבעייתי ומסובך. אפשר ללמוד באופן עצמאי, לקרוא המון ספרות ומאמרים באנגלית, לכתוב חיבורים ולשוחח עם חברים דוברי אנגלית, ואפשר גם לנצל את מגוון הגופים והמרכזים המציעים קורס TOEFL למי שיודע כי הוא לא יוכל, או לא יהיה מסוגל, להתמודד עם המשמעת העצמית ועם הדבקות במטרה באופן עצמאי.