הומוס, הוא כל חומר אורגני שמצוי בקרקע אשר הגיע לנקודה יציבה ממנה הוא לא ימשיך ויתפרק. חומר זה הופך את הקרקע לאדמה פורייה ממנה יכולים צמחים וגידולים חקלאיים לשאוב את המרכיבים הנחוצים לשגשוגם.
ישנו בלבול בין מונח זה לבין המונח "קומפוסט" אשר מתייחס לתרכובת של חומרים אורגניים שעברו תהליך של פירוק ביולוגי אירובי הנקרא "קומפוסטציה" , שבסופו הקומפוסט הבשל יכול לשמש כדשן וכך להוסיף הומוס לאדמה כדי לטייב אותה.
מאמר זה נותן מספר טיפים לתחילת הדרך למגדלים חדשים של תולעים אדומות, כיצד לייצר את ההומוס הן בבית הפרטי (ללא גינה) - כן, כן זה אפשרי! וגם כיצד לייצר את ההומוס בגינה הביתית. הידע שנצבר אצלינו בתחום זה הינו פרי נסיון של שנים, בראש ובראשונה שיטות ההפרדה של ההומוס מן התולעים.
כשאנו נרצה לתת מתנה לדודה רחוקה, עציץ עם פרח עונתי, לא נרצה שהיא תגלה בטעות שבאותו עציץ יש גם מלאי לא קטן של תולעים אדומות, אשר השתרבבו פנימה.
על מנת להמנע מתקרית מביכה זו וכדי להפריד את התולעים מן האדמה, ישנן מספר טכניקות הפרדה של הומוס מהתולעים, זאת לצד מספר שיטות שפותחו אצלינו כאן במרכז לתולעי מיחזור.
הרי אנחנו לא נרצה לוותר על פועלת כה חרוצה, אשר מידי חודשיים מתרבה ובתנאים אידאליים אף משלשת את התא המשפחתי שלה, זאת לצד הגדלה נרחבת של כמות הייצור.
בהמשך מפורטות מספר שיטות הפרדה, חלקן מסורתיות ופשוטות וחלקן מעט יותר מתוחכמות. כל מגדל, יחד עם הנסיון, מוצא את השיטה המתאימה לו.
חשוב להתחיל עם משפט הבהרה קטן - התולעים אינן בררניות בכלל, הן יגדלו כמעט בכל מקום וייצרו הומוס כחלק טבעי של חייהם.
אין זה משנה אם המיכל גדול או קטן, גבוה או נמוך, בתוך הבית או מחוץ לבית, תולעים אדומות אוכלות ומתרבות בכל מקום ובמשרעת תנאים מאד רחבה.
אבל ויש אבל, ככל שהתנאים טובים יותר והמיכל גידול מתאים יותר, לתולעים יהיה טוב יותר וגם לכם כמגדלים יהיה נוח יותר למצות את ההומוס, את הנוזלים הזורמים ממנו כעודפי מים ומכונים בצדק כתה הומוס - דשן נוזלי איכותי.
ישנם מיכלים רבים, אותם ניתן לרכוש הן באיביי ואף באתרי קניות באינטרנט בארץ. מדובר במיכלי גידול מקצועיים אשר באמצעותם גם הפרדת ההומוס מהתולעים קלה יותר, יחד עם זאת אני מודה שמעולם לא השתמשתי במיכל כזה ואף לא הרגשתי בחסרון של מיכל שכזה.
ההמלצה שלנו למגדל הביתי הינה להתחיל עם עציץ גינה פשוט. ההמלצה למי שרוצה לגדל בגינה הינה מיכל קומפוסטר ללא תחתית, מאלה הנמכרים בחנויות, או לחילופין ניתן להשתמש בעציץ גם כן. למגדלים בחוץ בדרך כלל יש אפשרות להעמיד עציץ או מיכל קומפוסט גדולים יותר.
עוד טיפ לאלה שדווקא מושך אותם נושא הדשן הנוזלי הוא למצוא מיכל עם ברז קטן בקצהו - לטובת עודפי הנוזלים.
לא משנה באיזה כלי גידול בחרתם, להלן כמה כללים חשובים בשביל ההתחלה:
- תולעים אדומות כדאי לשים עם האדמה הראשונה איתה הגיעו אליכם.
- בתחתית המיכל/ קומפוסטר שלכם יש לשים שכבה של עיתונים – רצועות על גבי רצועות, מצאנו במחקר מעמיק כי החיבה של תולעים אדומות לעיתונים גדולה מאד, זאת ללא קשר לאיכות הכתבה אליה נחשפו.
- מעל העיתונים מומלץ לשים מעט אדמה.
זהו, העציץ/ מיכל הקומפוסט מוכן לשימוש
מיד עם ההתחלה אפשר לשים זבל אורגני בתוך המיכל – שאריות סלט, כסחת דשא, וכד'. סבלנות, התולעים צריכות להתרבות כדי שהתהליך יהיה מהיר במיוחד.
חשוב ביותר – תולעים אדומות חובבות לחות ונרתעות מאור, על המיכל להיות במקום מוצל ולח יש להקפיד על כללים אלה בעיקר בקיץ. זירוז של ייצור ההומוס בקרקע וייצובה יכול להתבצע על ידי תולעים אדומות אשר אוכלות את הרקבובית ומפרישות את ההומוס המבוקש
המרכז לתולעי מיחזור