הכותרת "הגיע הזמן לעודד מובטלים להפסיק לחפש עבודה – ולעבור ליזמות" הפתיעה אותי, אך הנחתי כי מאמר עם כותרת כזו לא ישפיע על איש, במיוחד שלא נכתב על ידי מומחה בולט בתחום (לא הכרתי את שמה של המחברת). מסתבר שטעיתי.
את הטעות חשפתי כאשר גיליתי שהמאמר פורסם במקביל בבמה הרעיונית של תנועת העבודה תחת הכותרת "מובטלים? זה הזמן להקים עסק קטן". הסתקרנתי: למי כל כך חשוב לעודד מובטלים להקים עסק, ועוד עכשיו, בתקופה כל כך מסוכנת. התברר שמדובר במי שהייתה עד לאחרונה מנכ"לית פרזנטנס ישראל, ונמנית כעת עם מועמדים מטעם מפלגת העבודה לכנסת ה-19.
אדם במעמד כזה משפיע מאוד, לכן הייתי חייב להגיב על הנכתב במאמר.
אתחיל מציטוט הפתיח: "אני בעל עשר שנות ניסיון, השכלה אקדמית ותמיד הייתי עובד מצטיין שהכניס למעסיק הרבה לקוחות וכסף. אז למה אני לא מצליח למצוא עבודה?" אני תוהה: אם יש בעל עסק שלא יחזר במרץ אחרי עובד כזה שיקום. אם יש אדם שיודע להביא לקוחות וכסף לעסק ולא מוצא עבודה שיקום גם הוא.
ועכשיו למהות העניין: עצם הרעיון לעודד מובטלים להקים עסק מזמין אצלי, כמי שמצוי בתחום היזמות העסקית, אי נוחות רבה, ולהלן הנימוקים.
1. בעל עסק קטן משול לאדם המהלך על חבל דק שסכנת צניחה לתהום מרחפת מעליו ללא הרף. למי שבוחר בהתנסות כזאת חשוב ואף הכרחי לספק אמצעי בטיחות, אבל ממתי מעודדים מישהו לעשות זאת?
2. שיעור קריסת עסקים קטנים מבהיל. על-פי רוברט קיוסאקי, יזם אגדי וחונך דגול ליזמות עסקית, רק 1% מעסקים חדשים שורד על פני עשור. ברור מכאן שיש הצדקה לסייע לכל יזם שסיכויי ההצלחה שלו מצדיקים זאת. את היזמים המתחילים רצוי אף לחייב בבדיקת ההיתכנות לפני קבלת ההחלטה הגורלית העלולה למוטט אותם כלכלית. האם ראוי לעודד מובטלים להקים עסק במחיר של סיכון כזה?
3. דוח סיכום הפעילות של כונס הנכסים הרשמי לשנת 2011ממחיש היטב את הסכנות מהמשבר הכלכלי המתקרב אלינו במהירות. האם זה הזמן לעודד מובטלים להקים עסק משלהם? לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2011 נסגרו בישראל 38,400 עסקים. לא יהיה מוגזם להעריך שמספר זה יכפיל עצמו במצב של שפל כלכלי. יהיה זה מוגזם לנחש מי יהיו הראשונים להיפגע?
4. עוד בשנת 1992 (במדריך ראשון בישראל למשתתפי קורסים ליזמות עסקית, אשר נכתב על ידי בשיתוף עם פרופ' דפנה שורץ, ראש מגמת יזמות וניהול היי-טק באוניברסיטת בן גוריון בנגב, ומומחית מובילה בישראל ליזמות עסקית) הצגנו נתונים סטטיסטיים, והחשוב שביניהם הוא כי 92% מעסקים קטנים קורסים בשל חוסר ידע ניהולי.
האם בתקופה של ריסון תקציבי תקצה ממשלה כלשהי משאבים מספיקים להכשרת מובטלים להישרדות עסקית בתנאי שפל כלכלי? האם בתנאים כאלה צריך לעודד מובטלים להקים עסק?
5. במאמרה טוענת המחברת, כי הקמת עסקים קטנים על ידי מובטלים תתרום ליצירת מקומות עבודה חדשים. הנחה זו מופרכת מיסודה. מחקרים מוכיחים שרק 3% מעסקים קטנים אחראים ליצירת מקומות עבודה חדשים. מי שמתקשה להשתלב בשוק העבודה – יוביל אותו?
לסיכום. אדם שמחפש עבודה אמור לאתר משרה מתאימה אצל מעביד מתאים, לבחון את סיכוייו לנצח בתחרות מול מועמדים אחרים, לסקרן את המעביד ועל ידי כך לגרום לו להזמינו לראיון עבודה, כאשר היעד הסופי הוא להניע את המעביד להאמין שניצב מולו המועמד המועדף מכולם. זהו.
בשפת המסחר – "למכור את עצמו" למעביד אחד, פעם אחד.
תנאי הכרחי להישרדותו של עסק קטן הוא יכולת בעל העסק "למכור את עצמו" כל יום, כל היום, לכל אדם שהוא בא במגע עמו.
האם לעודד מובטלים להקים עסק עצמאי, ובמיוחד עכשיו?