נושא המודעות
המודעות הגוברת והולכת לנושא בריאות השן אצל ילדים ותינוקות, למן הרגע המיוחל של בקיעת השיניים הראשונות, גורמת ותגרום לכך שכל נושא טיפולי שיניים לילדים יהיה חלק טבעי ושגרתי מהשמירה על בריאות הילד. ככל שהמודעות וההקפדה לתחום תהיה גדולה יותר, כך טיפולי שיניים לילדים יתמקדו בעיקר במניעה ובשימור, ויקטן הצורך בטיפולים כואבים ויקרים. תחום טיפולי שיניים לילדים מורכב בעצם מכמה עולמות טיפול.
תחזוקת השיניים - צחצוח ושיננית
זה אף פעם לא מוקדם מדי להתחיל לצחצח שיניים, בעזרת מברשת שיניים המתאימה בגודלה לגיל הילד ובעזרת משחת שיניים לילדים ובה פלואוריד, בין פעמיים לשלוש ביום. רצוי לבקר במרפאת שיניים לטיפול שיננית שמנקה את החריצים ואוטמת אותם לשם מניעת כניסתם של חיידקי העששת, מורחת שכבת פלואוריד ומסבירה באופן מקצועי על תחזוקה שוטפת ושימוש בחוט דנטאלי. רצוי ביקור ראשון בגילאי הגן ויש להקפיד על כך מדי חצי שנה.
תחום מבנה הפה והלסת
מבלי להיכנס למורכבות התחום אביא לדוגמא את השימוש ברסן, מכשיר שנועד, בין היתר, לעכב גדילה של הלסת העליונה ולאפשר תיקון לסת בולטת. בנוסף לדחיקת השיניים האחוריות בלסת העליונה אחורה וכך לפנות מקום לפיזור שיניים צפופות או דחיקת שיניים בולטות לאחור, חזרה למקומן הטבעי. רסן ראש נועד למשיכה אחורה ולמעלה ורסן צוואר מיועד למשיכה אחורה ולמטה.
התחום הרגשי - חשוב מאד
התחום הרגשי הוא החשוב מכולם מאחר ואם הילד המגיע לטיפול נמצא במצוקה ואינו מסוגל לשתף פעולה, הטיפול החיוני לא יתקיים והמצב אף עלול להסתבך מבחינת דנטאלית עקב הזנחה שמקורה בפחד מפני הטיפול. הילד מושפע הן מתגובת הוריו, שלעיתים נושאים בחובם חרדות גדולות מטיפולי שיניים לא מוצלחים עוד מימי הילדות, מהלחץ שהם מעבירים לו עקב חוסר האונים שלהם לנוכח סבלו ומתוך התרשמות שלו וקשייו מכל הזר והלא מוכר העומד בפניו. ניתן להוריד את רמת החרדה במספר דרכים- ראשית יש לשתף את ההורים בחלק שלהם בסיטואציה. יש להקפיד להגיע אל רופא שיניים לילדים שהוא גם בעל תואר מומחה בטיפול בילדים. יש לבקש מההורים להכין את הילד אך לא הכנה רחבה מדי, לא לעסוק בתחום הרפואי (אותו יש להשאיר למיומנויות התקשורת אותן רכש הרופא המומחה).
הכנה לביקור ולטיפול אצל רופא שיניים לילדים
ניתן להיעזר במשחק תפקידים, בציורים ועוד, כל מה שיקל על הילד להוריד את רמת החרדה. מוטב שהילד ייקח עמו בובה או כל חפץ מעבר אהוב שיהיה נוכח עמו בשעת מצוקה. על ההורים לתמוך בילד ולא לכעוס עליו ומצד שני- להיות עקביים ואיתנים בדעתם על מנת שהטיפול הנדרש יתבצע ולא יידחה. מסר עקבי יתן לילד תחושת בטחון של הכרח והתגברות. במקרים שכל אלה לא עוזרים, ניתן להיעזר בגז צחוק שהוא חומר מטשטש, הנלקח בנשימה דרך מסכה קטנה. הילד יחוש הקלה, הטיפול ייראה לו מהיר יותר, הכרתו נשמרת כך שיוכל להיות בקשב עם הרופא שמסביר לו תהליכים ופרוצדורות בהתאם לגילו והבנתו וכך גם הטיפול הבא לא ייראה נורא כל כך.