מדוע צריך להקפיד על ניקוי מנדפים וכיצד לעשות זאת?
מנדף הינו קולט אדים ושומן הניצב מעל הכיריים במטבח. בדרך כלל מובילים המנדפים אל ארובות המובילות את העשן והלכלוך אל מחוץ למבנה. עיקר השימוש במנדפים נעשה במטבחים תעשייתיים. חשוב להקפיד על ניקוי מנדפים קבוע כדי לשמור על בטיחות המבנה והמטבח וכדי להבטיח שהמזון המתבשל מתחת למנדפים יישאר היגייני ובריא.
מדוע חשוב לשמור על ניקוי מנדפים?
ישנן שתי סיבות עיקריות לכך שיש חובה לשמור על ניקוי מנדפים קבוע:
1 . סיבה בטיחותית: המנדף קולט אדים של שומן, פיח ולכלוך העולים מן הכיריים בזמן הבישול. במטבחים תעשייתיים העובדים שעות רבות ובמשך היום ומבשלים כמויות גדולות של מזון מדובר בכמויות גדולות של עשן ושומן. הפיח והעשן בנוסף לחומרי בעירה שונים מצטברים על דפנות המנדפים. במידה ולא מתבצע ניקוי מנדפים, עלול גיץ קטן העולה מן הכיריים בזמן הבישול להדליק אש בתוך המנדף ומשם לארובה המחוברת אליו. דליקה שכזו עלולה להתפשט בקלות ובמהירות ולהביא לשריפת המבנה כולו תוך זמן קצר.
עקב סיבה זו, ועקב ניסיון העבר בעקבות שריפות שאירעו במסעדות, גרמו נזק וסיכנו חיי אדם, מחייבות חברות הביטוח כל מטבח תעשייתי לערוך ניקוי מנדפים קבוע אצל חברה בעלת רישיון לכך.
2 . סיבה בריאותית: מנדף שאינו מנוקה כראוי אינו עושה את עבודתו, ואף יכול לגרום נזק. השומן והלכלוך המצטברים על דפנות המנדפים עלולים להתקלף במידה ואינם מנוקים באופן קבוע. כאשר הם מתקלפים הם נופלים בחזרה לאזור הכיריים היישר לתוך הסיר בו מתבשל המזון. מדובר בשכבות של שומן ופיח שצברו חיידקים, העלולות לזהם את המזון ולפגוע בבריאותם של הסועדים במקום.
כיצד מבצעים ניקוי מנדפים?
את המנדפים יש לנקות תוך שילוב של שתי דרכים:
ניקוי מקצועי: אחת לתקופה (לפחות אחת לשנה) יש להזמין חברה מקצועית אשר תנקה את המנדפים באופן יסודי. חברות מקצועיות נעזרות בציוד מיוחד המיועד לניקוי זה. הציוד מסוגל לנקות שכבות שומן עבות ועקשניות, לחדור לכל אורך הארובה ולהגיע לכל פינה בה הצטבר לכלוך. ציוד זה נמצא רק בידי חברות מקצועיות ולא בידיהם של אנשים פרטיים.
ניקוי עצמאי קבוע: בין ניקוי מקצועי אחד למשנהו חשוב לבצע ניקוי עצמאי שגרתי לפחות של החלקים החיצוניים של המנדף על מנת למנוע נשורת של לכלוך לתוך המזון.
ניקוי קבוע של המנדפים מסייע לשמירה על הבטיחות וההיגיינה במטבח.