לאחרונה נכנסו הבנקים הפועלים ,מזרחי ,בנוסף לבנקים אוצר החייל ומרכנתיל שנתנו את ההלוואות לעסקים קטנים ובינוניים,למכרז להענקת הלוואות בערבות מדינה. הסכום הכולל של הקרן לעסקים קטנים ובינוניים יעמוד על 100 מיליון שקל בשנת 2012 .
הציבור הנדרש להלוואות בערבות המדינה מעריך כי הוא מקבל את המוצר הטוב ביותר מבחינתו, הכולל הלוואה נוחה מספר תשלומים גדול ושעור רבית נמוך .
הבנק נותן עד 70% מסכום ההלוואה כנגד ערבות המדינה,היתרה 20% כנגד ערבויות אישיות של הלקוח,ו 5% פתוח (סיכון הבנק )
ההלוואות ניתנות בריבית צמודה שלP+(2%-3%) או בריבית שוק דולרית .
לתקופות זמן ארוכות עד 60 חודשים (5 שנים ) .
מטרתה הראשית והמרכזית של הקרן לעסקים קטנים ובינוניים, הייתה לעזור לעסקים שנקלעו לקשיים תזרימים עסקיים אך יש הצדקה בהמשך קיומם ,או לעסקים העומדים בפני התפתחות (הרחבה) עסקית
המדינה מעוניינת לעודד את הבנקים לתת כמה שיותר ההלוואות לעסקים שקיבלו אישור עקרוני מהקרן,שעור הריבית בהלוואה אינו מפוקח ונקבע על פי שיקול דעתו של הבנק .נזכיר כי לבנק קיימים בטחונות מלאים, כך שהריבית שגובה הבנק מהלקוחות צריכה להיות רבית חסרת סיכון לחלוטין .(עד סוף שנות ה-90 אגף החשב הכללי באוצר היה מפקח וקובע את שעור הריבית המקסימאלית שניתן לגבות בהלוואות כאמור ) .
משרד האוצר כושל. בצומת הרגיש במקום בו היה חייב לעזור לעסקים הקטנים והבינוניים הזקוקים להלוואות בשעור רבית סביר ,כמו חמצן בכדי להמשיך ולשרוד .
על משרד האוצר לקבוע במכרז שהוא מפרסם לבנקים את שעורי הריבית המקסימאלית ,שתשתנה על פי מסלולי ההלוואה המקובלים .
ולא להתיר את שעור הריבית לשיקול דעתו של הבנק כך שיהיה מקום לתחרות על גובהה הריבית בין הבנקים .
משרד האוצר צריך לדאוג לאינטרס ציבור העסקים הקטנים והבינוניים ולא לבנקים .
רו"ח ניצן לזרוב ממליץ לציבור נוטלי ההלוואות מהקרן לקבל אישור עקרוני להלוואה משניים או שלושה בנקים שונים לפחות ,לאחר קבלת האישור העקרוני מהקרן קיים טווח זמן של כ- חודש ימים שבו הלקוח יכול לערוך מכרז ריבית בין הבנקים (שופינג ) ולקבל את ההלוואה המיטבית עבורו. מדובר בסכומי כסף לא קטנים ולכל שינוי בשיעור הריבית יש השפעה מהותית על תזרים המזומנים השנתי .
קישור למאמר שפורסם בעיתון מעריב מיום 12 ספטמבר 2012 http://lazarov.co.il/wp-content/uploads/2012/09/מעריב-עסקים-כתבה-12.09.12.pdf