בשערי הגולן, על פסגה רמה, ניצב תל חורבות של מבצר עתיק, לו קרא הסופר מרק טווין: תלהחורבות היפה ביותר בעולם. כאן נלחמו אבירים בחניתות ארוכות מול פרשיםמוסלמים עטורי כאפיות וחרב מעוקלת בידם. במסדרונות המבצר נולדו קרבות ירושהבין בניו של סלאח-א-דין, מזימות ותככים לתפיסת השלטון נוצרו מאחורי כלפינה וכאן גם עורבבו סודות האיסלאם והנצרות, האיובים והטמפלרים.
קלעת נמרוד ש בשערי גולן הוא אתר ארכיאולוגי מרשים מתקופת ימי הביניים, ובושרידי מבצר גדול אשר נבנה ושודרג במרוצת השנים על ידי צבאות איוביםוממלוכים. המבצר, ששלט בימי קדם על הדרך החשובה בניאס-דמשק, ממוקם בשלוחהצרה למרגלות הר החרמון, כשלושה קילומטרים מדרום-מערב ליישוב נווה אטיב.
החוקרים סבורים כבר שנים רבות כי מבצר נמרוד הינו מבצר צלבני, שהוקם כברבשלהי שנות ה-20 של המאה ה-12 בזמן שהצלבנים שלטו בעיר בניאס. מחקרים חדשיםהוכיחו כי המבצר הוקם לראשונה על ידי הערבים האיובים 100 שנים מאוחר יותר.כניעת הצלבנים ועזיבתם את הארץ, גרמה לירידת הצורך במבצר וכך הפך מבצרנמרוד במרוצת השנים לבית כלא, חדריו למרתפי עינויים, עד שלבסוף נעזב וחרבעם השנים.
אז מה האגדה מספרת ?
המבצר מכונה כיום מבצר נמרוד, על שם נמרוד הגיבור התנכי. הדרוזים הם אלושהעניקו למבצר את שמו, שהגיעו לאיזור זה לפני כ-150 שנה. היות והדרוזים לאידעו למי לשייך המבצר העצום ומי בנה אותו, קראו למבצר על שם נמרוד שהיה מגיבורי האיסלאם. על פי המסורת הערבית, היה נמרוד היה נינו של נוח, גיבורמקראי וצייד מעולה.
האגדה מספרת כי נמרוד כי אללה הענישו והחדיר יתוש לראשו, אשר העביר אותועל דעתו. הפשע של נמרוד היה כי התרברב שהוא יכול לגבור על כלהחיות, ובקלות רבה ניצח אריה, נמר וחזיר בר שנשלחו להילחם בו. התכנסו כלהחיות לאסיפת חירום. הציע היתוש שיטילו עליו להכניע את נמרוד. צחקו עליו כלהחיות ואמרו: אם האריה, הנמר וחזיר הבר נכנעו, אתה הקטן תצליח ? למרותהגיחוכים התעקש היתוש להכניעו.
גייס היתוש את זוגתו היתושה, ובצוותא פלשו דרך האוזניים אל ראשו שלנמרוד והתמקמו בתוך מוחו.40 יום ו-40 לילה זימזמו היתושים במוחו של נמרודולא נתנו לו מנוחה. הצייד דחף ענפים דקים לאוזניו ודפק את ראשו בסלעיםבניסיון להוציא את היתושים ממוחו, ניסיונותיו לא צלחו. זמזום היתושים לאחדל ושיגע את נמרוד וזה דרש מאחד משומריו לכרות את ראשו. השומר נענה לבקשתושל נמרוד וזה עשה כמצוותו והראש שורץ היתושים הושלך מהמבצר לעמק החולה. יש הטוענים כי זו הסיבה ליתושים ולקדחת שהיו בעמק.
אגדה דרוזית אחרת מספרת שבמקום זה נמרוד בנה בעצם את ארמונו, וכן שמחלוןהארמון נהג לשלוח את ידו כדי לשאוב מים מהבניאס. לשם נמרוד הוצמדה גםהמילה קלעת, שפירושה בערבית מבצר. שמו הקדום יותר של המבצר היה קלעתא-צביבה, הוזכר פעמים רבות פירושו:המזנקת אלי ציד, או שמקורו במילה הערביתצביב שפירושה מצוק, מילה התואמת את תיאורו של האיזור בו בנוי המבצר.