פרס אטרקטיבי - אי חשיפת זהותם של החייבים במס. ותשלומו לשיקולי הנישום
ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. ד"ר מהפקולטה במשפטים באוניברסיטת חיפה. במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-21 שנה) , וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.
ראה עדכון במאמר "חשבון בנק בחו"ל – הפתרון לבעיה בישראל הגילוי האנונימי לרשות המיסים בישראל".
ביום 21 בספטמבר 2015 פרסמה רשות המסים הודעה בדבר הארכת נוהל גילוי מרצון אנונימי עד ל-30 ביוני 2016.
בשנת 2003 נכנס לתוקף תיקון 132 לפקודת מס הכנסה שהפך את שיטת המס בישראל משיטת מס על בסיס טריטוריאלי לשיטת מס על בסיס פרסונאלי, התיקון קבע כי מי שהוגדר בסעיף 1 לפקודה כ"תושב ישראל", יחויב במס בישראל על כלל הכנסותיו, ללא קשר לשאלה היכן הופקה, נתקבלה, או נצמחה הכנסתו של התושב הישראלי.
מן האמור עולה כי פקודת מס הכנסה תוקנה כך שכל תושב ישראל בכל מקום בעולם חייב במס בישראל. בכך הפך תושב ישראל לחייב במס בישראל גם אם כל נכסיו ועסקיו בחו"ל.
השיטה הינה מעבר מתשלום מס על בסיס גיאוגרפי לתשלום על בסיס פרסונלי (בדומה לארה"ב).
באפריל 2005, נקבע נוהל גילוי מרצון הקובע כי תינתן אפשרות לתושבי ישראל המחזיקים מחוץ לישראל כספים, רכוש, הון וכו' (להלן: "נכסי חוץ"), אשר ההכנסות בגינם לא דווחו עד כה בישראל (ומכאן שגם לא שולם המס בגינן), לבצע מהלך של "גילוי מרצון", (אשר יקנה באותם מקרים חסינות מנקיטה בהליך פלילי (במישור דיני המס בלבד), (להלן: "הוראת השעה"). בקשה העומדת בקריטריונים האמורים לעיל, תאושר על ידי הוועדה ובכך תינתן לפונה חסינות מפני כל סנקציה פלילית במסגרת דיני המס שבסמכות רשות המסים, בכפוף לתשלום שומת המס-אזרחי.
בנובמבר 2011, פרסמה רשות המיסים בישראל נוהל מיוחד המאפשר לתושב ישראל לדווח עד
30 ביוני 2012 על הכנסות פסיביות מחו"ל (כגון: רווחי הון, דבידידנדים, ריביות) אשר לא דווחו
ואשר לא שולם בגינן מס במועד (הנוהל החדש חל בנוסף לנוהל הקבוע והרגיל של גילוי מרצון
שפרסמה הרשות באפריל 2005 לגבי גילוי מרצון של הכנסות שלא דווחו), בכפוף ליתרון בולט.
היתרון הבולט בנוהל החדש (מנובמבר 2011), שפורסם כהוראת שעה לגבי הכנסות מחו"ל, הוא- ההנחה המשמעותית בתשלום המס היינו: מלבד ביטול ההליך פלילי, יתקיים בנוסף ההליך האזרחי השומתי ללא תשלומי קנסות, תשלומי ריבית ולעיתים ללא תשלום חלק מן ההצמדה.
החידוש המהותי, הכולל מבצע ופרס אטרקטיבי הגיע בחודש יוני 2012
אנונימיות הנישום כלפי רשות המיסים, בגילוי מרצון של תושב החייב במס בישראל
בסוף יוני 2012 פרסמה רשות המסים בישראל הודעה חדשה ומיוחדת על הארכת המועד האחרון (30.6.12) להגשת בקשה לגילוי מרצון על נכסים והכנסות מחו"ל בכ-3 חודשים נוספים, עד למחרת יום הכיפורים, דהיינו עד ליום 27.9.12.
ההודעה החדשה המיוחדת, הינה החידוש העצום אנונימיות של הנישום המבקש את הגילוי מרצון ומתלבט בהגשת הבקשה. בעבר היה לנישום חוסר וודאות בהליך, ולפיכך איפשרו נוהל לעידוד החלטת הנישום אם לדווח בחסות החוק בישראל באופן פורמלי, זאת על ידי בדיקה מקדמית ראשונית לנישום הבודקת: האם כדאי לדווח אם לאו?, זאת על פי הסכום המתחייב.
הבקשה המקדמית האנונימיות מעניקה לנישום את האפשרות לאי חשיפת זהותו עם הגשת הבקשה (המבקש ראשית יבדוק את סכום החבות במס ויקבל החלטה), התנהגות יוצאת דופן ומאוד ליברלית של רשות המיסים לנישום החייב במס (שלא הייתה קיימת בישראל מאז ומעולם), אשר אינו חושף זהותו עד היוודע תוצאות המס בהם יהיה מחויב (המותיר לשיקולו את ההחלטה אם לדווח ולשלם). ואולם (לעומת הנישום הנהנה מהפריבילגיה אם לדווח ולשלם את המס, לשיקולו) אין זאת כך לרשות המיסים אשר תהא מחויבת כלפי נישום החייב במס בישראל.
בעוד שבמתכונתו הקודמת חייב נוהל גילוי מרצון את הנישום לחשוף את זהותו עוד בטרם הובררה לו חבות המס הנובעת מהבקשה - כעת, בעקבות ההבהרה, תתאפשר הגשת בקשה מקדמית אנונימית בתקופה האמורה (עד ליום 27 בספטמבר 2012).
נוהל הגילוי מרצון יחול רק על הכנסה פאסיבית של כספים המוחזקים בחו"ל לעומת זאת כספים
המוחזקים בישראל אינם כלולים בנוהל, אף אם מקורם בהכנסות מחו"ל.
הסנקציה, על אף שניתנה לך אפשרות גילוי מרצון, מי שלא יצהיר על נכסים וכספים שהיה צריך
לדווח עליהם, ימצא את עצמו חשוף להליך פלילי. זאת, מאחר ורשות המיסים הישראלית
תשתמש באמנות הקיימות עם מדינות העולם, בנוסף להסכמי הגילוי ההדדי של מידע בנוגע
לנישומים שרשות המסים חתמה עם מדינות שונות בעולם, שנחשבו עד היום כמקלטי מס.
צרכני הגילוי מרצון, תושבי ישראל הזקוקים לנוהל, הינם נישומים המופיעים ברשימה הבאה:
עובדים ומרצים (בעיקר) המקבלים את הכנסותיהם בחו"ל. בעלי הכנסות פאסיביות בחו"ל אשר
הפקידו את כספם בחו"ל. יורשים אשר ירשו או קיבלו במתנה את כספם בחו"ל, הותירו את
הכספים בבנקים בחו"ל, עליהם קיבלו רווחי הון בחו"ל. בעלי תושבות כפולה אשר שילמו חלק
מן המיסים בחו"ל. בעלי הכנסות מדמי שכירות על דירה בחו"ל. תושבי ישראל המחזיקים נדל"ן
מניב בחו"ל. ישראלים המחזיקים במניות של חברות שנתאגדו מחוץ לגבולות ישראל ואינם
מדווחים בישראל על תשלומי הדיבידנד המתקבלים אצלם בבנק בחו"ל והחייבים במס בישראל.
ד"ר איתמר כוכבי, הינו מרצה בפקולטה הנדסת תעשייה וניהול בטכניון בחיפה כ-16 שנה, בקורסים חשבונאות ניהולית מתקדמת ובקרת עלויות. ד"ר מהפקולטה במשפטים באוניברסיטת חיפה. במקצועו רואה חשבון וכלכלן (כ-21 שנה) , וכן עורך דין. בעל משרד עריכת דין (רואה חשבון), בקריית הממשלה בחיפה. תחום התמחותו דיני מיסים, משפט מסחרי ודיני עבודה.