הגרפולוגיה היא תורה פופולארית מאוד בימינו הגורסת כי קיים קשר בין כתב ידו של פלוני לאישיותו, מצבו הרגשי, התפתחותו הפסיכולוגית\ נטיותיו ואף כי באמצעותה אפשר לדלות נתונים ביוגראפיים על עברו.
שורשיו של הניתוח הגרפולוגי היו קיימים עוד בעבר הרחוק, בתרבויות עתיקות יומין (בינן אף היהדות) כגון התרבות הסינית והיוונית. אך נראה כי התיאוריה הבסיסית שעליה הושתתו תיאוריות נוספות לאחר מכן התפתחה בסביבות אמצע המאה ה-19 בצרפת ובגרמניה. השיטות הנפוצות כיום מתבססות בעיקרן על הניתוח הגרמני בשילוב עם זו הצרפתית. ההבדל בין הגישות מתבדל בעיקר בניתוח אינטואיטיבי לבין ניתוח אובייקטיבי ו "מדעי" יותר (גרמני- לודויג קלגס) של כתב היד.
הגרפולוגיה מיושמת כיום במגוון תחומים כגון השמה והכוונה מקצועית, תרפיות שונות ואבחון בעיות בריאותיות. בנוסף ישנו תחום ספציפי העוסק בפן המשפטי (זיהוי זיופים, חתימות וכו).
התורה הגרפולוגית נחלקת בעיקרה ל-3 מתודות עיקריות:
גרפולוגיה משולבת או "שיטת הסימנים הקבועים"- שיטה זו מתמקדת באופן בו גרפולוג יוכל לנתח אישיותו של אדם על פי תכונות הבאות לידי ביטוי בצורת הרישום של אותיות וסמלים מסוימים.
גרפולוגיה הוליסטית- קביעת "פרופיל" אישיות מלא לכל אדם על פי יחסים גיאומטריים, מידת הלחיצה של כלי הכתיבה, תנועה וכו'.
ניתוח סמלי- בחינת סמלים כפי שהם מופיעים בכתב היד והסקת מסקנות ישירה ממשמעותם.
לאחרונה פורסמו מחקרים רבים המאוששים עיקרה של תורת הגרפולוגיה ובמיוחד על הקשר בין השפעת מערכת העצבים המרכזית על כתב היד. ישנם עוד מדגמים וניסויים מוצלחים נוספים שנערכו על ידי אנשי מדע ברחבי העולם ובהם נמצא קשר חזק בין האישיות האינדיבידואלית לסגנון כתב היד.