כולנו שואפים לגדל ילדים חכמים, מוכשרים וחזקים. מעל לכל, אנו רוצים לגדל ילדים שיהיו בטוחים בעצמם וביכולותיהם, שיעזו לנסות דברים חדשים ולהתקדם בחיים. המטרה שלנו היא ביטחון עצמי ילדים חזקים ומאושרים. ביטחון עצמי ילדים הופך אותם גם למבוגרים בעלי ביטחון עצמי, וזוהי, בעצם, השאיפה שלנו.
איך לפתח ביטחון עצמי ילדים?
ביטחון עצמי ילדים אינו דבר מולד, אלא משהו שנרכש עם הגדילה וההתפתחות. כדי לקבל ביטחון עצמי, הילד חייב לחוש, כבר מגיל קטן, כי הוריו אוהבים אותו, קשובים לו ונענים לצרכיו.
כאשר התינוק הקטן, לדוגמא, בוכה, והוריו ניגשים מייד לטפל בו, הוא מבין שהם אוהבים וקשובים, וכי תינתן לו עזרה בכל עת שיזדקק לה.
לעומת זאת, אם ההורים אינם מגיבים לבכיו של התינוק, הוא יבין שהעזרה לא תמיד מגיעה, ושהעולם אינו בטוח עבורו.
בנסיבות כאלה הוא לא יוכל לפתח ביטחון עצמי. הילד צריך לדעת כי יש לו סביבה בטוחה מצד אחד, ומעודדת מצד שני.
כלומר, שיש לו זוג הורים, המעודדים אותו לפעול בכוחות עצמו.
אם ההורים ממלאים עבור הילד את כל תפקידיו, הוא עלול להרגיש חסר ערך וחסר מסוגלות.
לכן, כאשר ההורים נותנים לילדם לבצע תפקידים, הם בעצם מעניקים לו את התחושה שהם סומכים עליו, וגורמים לו להגיע לתובנה המצויינת - "אני יכול".
הנה מספר טיפים שיעזרו לכם לפתח ביטחון עצמי אצל ילדכם:
ביטחון עצמי ילדים - מה לעשות?
תנו לילדים מחמאות אמינות - "אתה מקסים", "נפלא" וכולי הן מחמאות כלליות שאינן נותנות לילד תחושה של הערכה אמיתית ושל ביטחון עצמי ילדים. במקום זה אמרו: "סדרת כל כך יפה את הצעצועים", "יפה שויתרת", וכן הלאה.
ספרו דברים חיוביים על הילד לאנשים שחשובים לו - סבים, מורים וכן הלאה, כדי להראות לו שאתם מעריכים אותו.
ביטחון עצמי ילדים - מה לא לעשות?
אל תשוו את ילדכם לאדם אחר. לכל ילד התכונות החיוביות שלו. פתחו ביטחון עצמי ילדים אצל הילד בנוגע לתכונות האמיתיות שלו, ולא של אחרים.
אל תמתחו ביקורת על הילד, אלא רק על מעשיו. במקום לומר לו- "אתה שקרן", אמרו לו: "שיקרת עכשיו. אתה ילד טוב, ולא מתאים לך לשקר".
היפכו את כל מה שא בגישה שלילית והפכו אותו לדרך החיוב. רק כך תוכלו לראות את התרוממות הרוח השמחה והחיוך, שבים אל פני ילדכם. וכל זאת מבלי שהשקעתם מאמץ חריג או מיוחד, מלבד העובדה ששיניתם את האמירה- את התפיסה שלכם לחיוב ולא לשלילה.