כמו פטריות לאחר הגשם הופיעו המכללות בנוף ההשכלה הגבוהה הישראלי. לפני עשור אם היינו מסתכלים על שוק הלימודים להשכלה גבוהה בישראל היינו מוצאים מוסדות מכובדים וותיקים כגון: האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת באר שבע, הטכניון, בר אילן ועוד אוניברסיטאות רבות וטובות. עם השנים החלו להופיע מכללות בישראל המציעות מגוון רחב של מקצועות שאת חלקם אפילו לא ניתן ללמוד באוניברסיטאות והחלו למשוך את קהל הלומדים הפוטנציאלי ללמוד אצלם.
אז מהו סוד הקסם של מכללות בישראל שגורם לרבים מהישראלים לנהור אחד לימודים במכללה?
לימודים במכללה- יתרונות
ללימודים במכללה יתרונות רבים, ויש סיבה שאחוז כל כך גדול מהאוכלוסייה בוחר ללכת ללמוד במכללות. ראשית, במרבית המכללות אין דרישה לביצוע מבחן הפסיכומטרי שעבור רבים הוא סיוט שעדיף להימנע ממנו. כמו כן, גם אם המכללה דורשת פסיכומטרי לרוב הדרישות נמוכות בצורה משמעותית מהדרישות ללימוד אותו מקצוע באוניברסיטה. כך שמי שרוצה ללמוד משפטים לדוגמא אינו צריך להוציא באזור ציון ה-700 כפי שנדרש באוניברסיטאות, וסף הכניסה הנמוך (יחסית) מאפשר קבלה של אנשים שאחרת לא היו זוכים להשכלה גבוהה או היו מתפשרים על לימוד מקצוע שדרישותיו נמוכות יותר אך הוא פחות מעניין אותם.
בנוסף לכל האמור, המכללות ככלל דוגלות בגישת הוראה שיותר מנגישה את הלימודים עבור הסטודנט. הכוונה היא שבהשוואה לאוניברסיטאות יש יותר יחס אישי של המרצים כלפי התלמידים, האווירה יותר קלילה ונינוחה. המוכנות של המערכת לעזור לתלמידים גבוהה יותר ויש אינטרס של המכללה שהתלמידים יוציאו את הציונים הטובים ביותר.
יתרון משמעותי אחרון שקיים במכללות הינו העובדה שחלק גדול מהמכללות מאפשרות לימודי ערב, דבר המאפשר לאנשים לעבוד במהלך היום וללמוד במהלך הערבים. עבור אנשים שהעבודה אצלם לא יכולה להידחות מפני הלימודים- זהו הפתרון המושלם.
מכללות בישראל- חסרונות
על אף התמונה הוורודה שצוירה לעיל, ללימודים במכללות עדיין יש מספר חסרונות במיוחד אם משווים אותם ללימודים אוניברסיטאיים. ראשית, מרבית המכללות בישראל גובות שכר לימוד גבוהה מאוד עבור כל שנת לימוד. היות ומדובר במוסד פרטי, ולא כזה המתוקצב על ידי המדינה, המכללות רשאיות לגבות את הסכום הנראה להם. אם ניקח לדוגמא את מכללת נתניה, המכללה למנהל בראשון לציון והבין תחומי בהרצלייה- שכר הלימוד במוסדות הללו נע בין 28-32 אלף לשנה. לשם ההשוואה שכר לימוד אוניברסיטאי הוא פחות מ-10,000 שקלים.
חיסרון נוסף טמון בעובדה שרמת הלימוד בחלק גדול מהמכללות אינה משתווה לזאת באוניברסיטה והם זוכים להקלות רבות יותר ובסופו של דבר המוניטין של בוגרי האוניברסיטה טוב יותר מזה של בוגרי המכללות.