לרבים מאתנו יש בבית ארגזים ישנים עם שקופיות , חלקן מהשנים האחרונות וחלקן בנות עשרות שנים. מקרני שקופיות כבר קשה למצוא היום וכל יום שעובר על שקופיות אלו מוריד מאיכותן.
הפתרון המתבקש הוא המרה של שקופיות אלו לקבצים דיגיטליים בהן ניתן יהיה לצפות במחשב, בטלוויזיה או במכשיר הסלולארי.
השלב הראשוני בדרך לפרויקט זה הוא למצוא סורק שקופיות טוב. קיימים כל מיני פתרונות בשוק המציעים סריקת שקופיות לקבצים דיגיטליים ע"י שימוש בגאדג'טים כאלו או אחרים, אך הניסיון הוכיח כי רק סורקי שקופיות ייעודיים (לא כאלו המיועדים לסריקת מסמכים) יבצעו את העבודה בזמן סביר ובאיכות טובה.
אז לאחר שבחרנו סורק מחברה אמינה שיודע לקבל שקופיות ולסרוק אותם ברזולוציה גבוהה עלינו להקפיד על מספר דברים:
ניקיון השקופיות והסורק
כדי לקבל קבצי תמונה שנוכל ליהנות מהם ואף להדפיס אותם עלינו לנקות היטב את השקופיות ואת הסורק לפני ביצוע הסריקה. כל שקופיות צריכה להיות נקייה משני צדדיה, ניתן לעשות זאת באמצעות שימוש בספריי לחץ אויר, באמצעות מפוח או מטלית אנטי סטטית.
מחשב חזק
יש לוודא כי המחשב בו מבצעים את הסריקות הוא בעל מעבד חזק וזיכרון עבודה גדול שיוכל לקבל כמות גדולה של קבצי תמונה ברזולוציה גבוהה ולא יאט את תהליך הסריקה.
רזולוציה מתאימה
רזולוציית תמונה נמדדת ב DPI (dots per inch), ככל שה DPI יותר גבוה, כך גם הקובץ המתקבל יהיה גדול יותר. מכיוון ששקופיות הן קטנות בגודלן הפיזי, נדרש לסרוק אותן ברזולוציה גבוהה (בשונה מתמונות מודפסות) כדי שנוכל לקבל קובץ שניתן לצפות בו על מסך מלא או להדפיס אותו בגודל סביר. לכן, כדאי לסרוק ברזולוציה של לפחות 1200 DPI כדי שניתן יהיה גם להדפיס את הקובץ לגודל תמונה סטנדרטי (15X10 ס"מ). תהליך זהה מבצעים גם בהמרת נגטיב לדיגיטלי ע"י סורק נגטיבים ייעודי.
סוג הקובץ
בחירת סוג הקובץ חשובה מאד לצורך שמירה על איכות התמונה. הקובץ הנפוץ ביותר לשימוש בתמונות הוא JPEG, קובץ זה נתמך ע"י כל חנויות הצילום, בתי הדפוס ותוכנות המדיה השונות. חשוב לוודא שהוא נשמר ברמת דחיסה מינימאלית.
במידה ומדובר בקבצים המיועדים לעריכה עתידית כדאי לשמור את התמונות כקבציי TIFF, אך כדאי לקחת בחשבון כי הם מאד גדולים במשקלם יחסית לסוג הקודם ולא כל תוכנה תתמוך באופן מלא בקבצים אלו.
תוכנת עריכה
מכיוון שלעיתים קרובות נדרש לעשות תיקונים לאחר סריקת תמונות ישנות מומלץ לחפש תוכנת עריכת תמונות שתהיה נוחה לעבודה, הפעולות שנדרשות ממנה הן יחסית פשוטות: חיתוך, סיבוב, תיקון צבעים וכו'. ישנן תוכנות המאפשרות סריקה ישירות אליהן, כך נוכל לחסוך את תהליך ייבוא הקבצים שאורך לעיתים זמן רב.
לאחר הסריקה מומלץ לגבות במקביל את כל הקבצים שנסרקו גם על גבי DVD או באמצעות כונן נייד.
עתה כל שנותר הוא ליהנות ולשתף את התמונות עם המשפחה והחברים.
בהצלחה!