חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

סינדרום רגישות יתר פוסט טראומתית pths במחלת כאב כרוני

מאת: שרי רפאלפסיכולוגיה07/02/20092766 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

 סינדרום רגישות יתר פוסט טראומתית-PTHS במחלת  כאב כרוני

 אנשים הסובלים ממחלות  שלהן מתלווה תחושת הכאב   תמידית (כאב כרוני), חווים מבחינה נפשית  ופיזית  חוייה טראומתית .

  לפעמים חולים אלו , סבלו גם בעברם חוויות טראומתיות שלא קשורות למחלה זו או אחרת(התעללות רגשית או פיזית בילדות, יחסים אלימים, מלחמות ,גירושים קשים ,מות קשה של בן משפחה, ועוד ).

 האפקט הטראומתי המצטבר בגופם ובנפשם עלול ליצור תגובות פוסט- טראומיות קשות בזמן המחלה.

כך נוצר מעגל סגור של כאב/ חרדה/כאב, המחזקים אחד את השני.

  מאורע טאומתי  הנו זעזוע   גוף- נפש.

כל המערכות ההשירדותיות :מערכת העצבים המרכזית, הורמונים ,מערכות אוטונומיות כמו מערכת העכול וכלי הדם נחלצות להתמודדות .

ככל שהאדם הנו בעל מבנה אישיותי ו כוחות אגו חזקים  ,וכן  תמיכה סביבתית טובה  - כך  המאורע  הטראומתי(מחלה וכאב מתמשך) לא יהפוך לפוסט טראומתי.

לעומת זאת ככל  שבעברו יש מאורעות קשים רגשית, והוא חסר סביבה תומכת, כן תהיה המחלה והכאב המתמשך קשים יותר להתמודדות רגשית.

 במחלה  קשה עם כאב כרוני ממושך,והחמרה פיזית בלתי ניתנת לצפיה ושליטה(פיברומיאלגיה, טרשת נפוצה פרוגרסיבית),יש לעיתים תגובות ורגישויות כמו במצב של התעללות ממושכת  .

 כאב כרוני הוא מצב של  התקפה פיזית מתמדת..החמרה פיזית בלתי ניתנת לצפיה ולעצירה יש בה אפקט חרדתי כמו בהתעללות פיזית  בשבי ובכלא.

 כאשר החולה, סובל מקוים דכאוניים , הרי שמצב של כאב כרוני יגביר דכאון, עייפות, בעיות ברכוז, שנויים בתאבון,הפרעות בשינה, הסתגרות מפעילות , ומחשבות אבדניות.

מצב זה של  טראומה , יכול לגרום לרגישות יתר של מערכת העצבים , מתח שרירים ולכאב גדול אף יותר.

 חווית כאב הנה מאד אישית ובלתי ניתנת לשיתוף מה שמגביר תחושת בדידות וניכור סביבתי..

כל  חוויה טראומתית,   מעובדת על ידי המנגנון ההישרדותי פסיכולוגי ומתפרשת   באופן סובייקטיבי, לאור מכלול החוויות הקודמות שמהן נבנתה האישיות ותפיסת עולמה.

ולכן בדומה לחווית כאב שבה רק האדם יכול לחוש אותו,גם חוויה טראומתית (כמו מחלה חשוכת מרפא), הינה מאד אישית. קשה לחלוק ולשתף בה את האחר שאינו בעל אוזן מקצועית וגם אז לא קל לחלוק אותה עם מי שאינו מכיר חוויה שכזאת...

. עובדה זו גם היא מגבירה חווית נכור ובדוד סביבתי, שבמילא גדולה לאור הנכות והמגבלות הפיזיות של המחלה.

לעיתים המערכת הנפשית של החולה מאד רגישה בעקבות חוויות קודמות קשות כפי שצוין לעיל. אז יש לעיתים מצב שבו מתפתח  סינדרום  רגישות יתר פוסט טראומתית(posttraumatic hyperirritability syndrome(PTHS

כאמור מצב זה הנו תוצאה של רגישות יתר  חריגה .

 לאנשים שחוו חוויות טראומתיות בעבר, ובנוסף סובלים ממצב של כאב כרוני קשב בעקבות מחלה, נוטים לפתח החמרה שכזאת.

 חלק נוסף של האוכלוסיה שעלול לחלות בסינדרום זה הם אנשים הסובלים ממחלה קשה עם כאב כרוני , החווים בזמן המחלהבנוסף גם  תאונה, חוויה רגשית קשה(פרידה לדוגמא), או מחלה נוספת. (לדוגמא פיברומיאלגיה במצב מתקדם שבמהלכה עוברים נתוח או טרשת נפוצה שבמהלכה יש תאונה או שבירה של רגל או יד)-הנם חשופים למצב זה.

 כל טראומה נוספת למחלה יכולה לגרום לנזק של מערכת החישה ובעקבותיה לסינדרום רגישות יתר פוסט טראומתי.

במצב זה לדוגמא בעת מחלה עם  כאב כרוני, הכאב מתגבר בעקבות רעשים, (מכונית שעוברת, דלת הנטרקת, צלצול טלפון), מתח נפשי(המתנה  בתור, יחס תוקפני,כעסים),ומאמץ פיזי מתמשך. (בשול ממושך , הליכה במזג אויר חם או קר).

כל מתח גבוה יותר כמו מלחמה, פרידה, אובדן כלכלי או רגשי,  יכול במהירות לשנות את האיזון הרגיש שבו נמצא החולה הסובל ממחלה עם כאב כרוני, ולגרום להתפתחות הסינדרום. בטרשת נפוצה לדוגמא,  תהיה החמרה  בהדרדרות  יכולת התנועה  או  יגרמו כאבים ספסטיים.

 הפגיעות,רגישות היתר של מערכת העצבים האוטונומית, וכוחות הנפש המדולדלים יכולים לגרום לפריצת הסינדרום שהנו פוסט טראומטי במהותו אבל כולל תגובה של גוף –נפש חריפה.

 ניתן להגדיר את הסינדרום גם כהפרעת טראומה מצטברת.

 בזמן הופעת  סינדרום רגישות יתר פוסט טראומתית, יש לטפל  בחולה,  באופן נפשי ורפואי הולם.

 .רופא שאינו מודע לכך, יכול להחמיר את הסינדרום.

 במצב שכזה אין לבצע כל בדיקה או טפול חודרני , אם ניתן למנוע זאת.

מבחינה נפשית אין להתבלבל ולחשוד שבוחן המציאות של החולה מעורערים.

 תמיכה נפשית לא שיפוטית ולא מעשית,נכונה במצב שכזה  .

מטפל גופני יתאים לחולה במצב זה   טפול פיזי  רך, לא פולשני ולא מכאיב,ורק בהדרגה יגע בצורה יותר עמוקה ברקמות.

 למרות  שזרימת הדם.התקינה הינה מאד חשובה במקרה של טרשת פרוגרסיבית או פיברומיאלגיה קשה, ידאג הפיזיותרפיסט המנוסה לבסס אימון רגשי בינו לבין המטול הסובל מסינדרום שכזה   דרך מגע לא פולשני ולא מכאיב ורק בהדרגה יגיע למצב של מגע  עמוק יותר. כפי שפסיכולוג ינסה להתקרב באופן מאד עדין לכל מי שעבר התעללות רגשית ופיזית כי במצב של חרדה וחוסר אימון ההגנות חזקות, והאיזון מאד מאד עדין.

 המשפחה תשתדל לשמור על סביבה(במידת האפשר) לא רועשת ולא אלימה.ולהמנע מחכוכים והעלאת מטענים קשים.

 מומלץ להיות במחיצת    חיות בית כמו חתולים (שהנם לא רעשניים, ותנועותיהם חרישיות ומגען רך ), כמו כן שהיה בטבע רגוע ללא המולה,רצוי עם מים. כל זה מאד מומלץ וחיובי. לחולה הנמצא במצב דחק קשה.

על המטפל הנפשי התומך,  לעודד קשר של החולה עם אנשים מכילים חיוביים (להמנע מקשרים עם אנשים בעלי קוים נרקסיסטיים)..

לעיתים יש צורך בטיפול תרופתי זמני, שמוריד חרדה ודכאון,.

 במינונים נמוכים, טפול שכזה יכול לעזור להפחתת כאב  נוירופאתי, ולהחלמה מסנדרום רגישות יתר פוסט טראומתית.

כל זה חשוב ביותר בכדי למנוע הסלמה ומחשבות אובדניות.

 טיפול נפשי נכון , סביבה אוהבת  תומכת ומגינה,מטפל גוף עדין ובעל אינטליגנציה רגשית, רופא אמפטי לעיתים אף ותרופה פסיכיאטרית במינון נכון ,מודעות רוחנית ומציאת משמעות – יכולים לעזור לחולה להתאושש מסינדרום רגישות יתר  פוסט טראומטי באופן מלא.

 יש לעיתים ואף מתרחשת התמרה של רגישות היתר לגרויים חיצוניים הגורמים להגברת הכאב, והרגישות מקבלת מימד רוחני עמוק.

אז מתרחש תיקון ברמה הרוחנית העמוקה

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שרי רפאל

מאת: שרי רפאלאימון לאיכות חיים14/07/121259 צפיות
אחד היתרונות של טיפול פסכיולגי באינטרנט היא האפשרות להפגש בשעות במאוחרות של הערב, שלא כמו בטיפול פסיכולוגי רגל בקליניקה. במאמר זה נסקור את יתרונות השיחות הליליות במסגרת טיפולית

מאת: שרי רפאלזוגיות ואהבה09/02/111691 צפיות
בכדי שאהבה תצליח כיום להתפתח ולצמוח לאורך שנים יש צורך בטיפוחה ובהשקעה מיוחדת. במאמר זה אנסה להאיר ולתת טיפים לשימור הזוגיות והאהבה.

מאת: שרי רפאלגיל הזהב12/09/101927 צפיות
הקשר הארוך והמושקע בילדים , מקשה על ההורים להתיחס לצאצאים שבגרו באופן חדש. קושי זה יוצר לעיתים חסימה בתקשורת בין הורים לילדים בוגרים. . מספר פתרונות ועיצות בנושא

מאת: שרי רפאלפסיכולוגיה27/06/104484 צפיות
תפקידו של האב בחיים הרגשייםשל הבת מאד משמעותי. אובדן אב נוצר גם כשהיחסים אתו פגועים . התוצאה בחיי הבת היא חוסר בטחון וכמיהה לדמות אב המתבטאת ביחיה עם העולם בכלל והגברים בחייה. מודעות לחוסר זה הנו התחלת הרפוי בחייה כאשה בוגרת .

מאת: שרי רפאלתראפיה22/02/101669 צפיות
מחלה קשה וחשוכת מרפא הנה אתגר רוחני לחולה, למשפחתו ולחברה. תמיכה נכונה מבחינה נפשית ורוחנית יכולה לעזור להתמודדות פיזית, נפשית ורוחנית בזמן מחלה

מאת: שרי רפאלזוגיות ואהבה22/02/101698 צפיות
משבר בזוגיות הנו שעור חשוב. לעיתים עזרה ברגע קשה זה משנה החלטת גירושין ופירוק משפחה, לחבור ושדרוג האהבה והזוגיות.

מאת: שרי רפאלתראפיה22/02/101845 צפיות
פרידה מאדם אהוב הנוטה למות הנה תהליך משמעותי ועמוק. לאלה הנשארים האבל מקבל משמעות חדשה. .גם לאדם העובר למימד אחר, הדרך בה הקרובים לו מתיחסים למותו , יכולה להפוך את התהליך לחוויה של אהבה במקום פחד.

מאמרים נוספים בנושא פסיכולוגיה

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196682 צפיות
מאמר המציע דרכי פתרון לאי גמילה מטיטולים בקרב בני 3-4. דרכי הפתרון מובאות מהזווית הפסיכולוגית הקלינית: חיזוקים חיוביים לילד לעומת עונשים וחיזוקים שליליים, וכד'. המאמר מתבסס על הקשר שבין ביקורת שלילית לילדים לחוסר הצלחתם להיגמל מהטיטולים.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196726 צפיות
כל מה שאתם צריכים לדעת על מנת לזהות אצל ילד בן 3-4 סימפטומים של אי גמילה מחיתולים. המאמר יציע פרשנות מדוע הדברים נוצרו ויספק מידע על פתרונות אפשריים אליהם.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196521 צפיות
מאמר מידע על הרטבות לילה. המאמר סוקר את הבעיה מהזווית הפסיכולוגית הקלינית ומציע, באמצעותה, דרכי פתרון אפשריות.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196638 צפיות
מאמר מומחים על הרטבת לילה. נקיטה בגישות פסיכולוגיות קליניות לפתרון הבעיה. שילוב אמצעים רפואיים במידת הצורך. מטרת המאמר היא להדריך אתכם בתחילת ניסיונכם לפתור בעיה זו.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196774 צפיות
תיאור הרטבת לילה אצל מבוגרים, ואי שליטה בסוגרים. הצעת פתרונות פסיכולוגיים לצד רפואיים להתמודדות עם בעיה זו: הורדת מתח ולחץ, אבחון מדד הסוכר בבדיקות המעבדה לצורך הסקת מסקנות לגבי הישנותה של סוכרת, ועוד.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196943 צפיות
תיאור בעיה פסיכולוגית נדירה בשם 'חרדת האסלה'. במסגרתה, ילד שיצא מגיל הינקות בהגיעו לגיל 4 נרתע מהאסלה ועושה את צרכיו בבגדיו. במאמר נדון בהיווצרות הבעיה, זיהוי סימפטומים ודרכי פתרון.

מאת: מילים שוות זהבפסיכולוגיה21/07/196594 צפיות
מאמר מידע על הרטבת לילה אצל ילדים, תוך גיבוש פתרון בגישה הפסיכולוגית הקלינית. במאמר זה מוצעות דרכי התנהגות של ההורים שמומלץ ליישם על מנת להימנע או לצמצם את ההרטבה, לצד ייעוץ עם פסיכולוג קליני.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica