"אין אדם יודע את יום פקודתו
ואין אדם יודע מידת ימיו ואריכות שנותיו"
מאת: עורך דין איתך קוהלי
ירושה על פי צוואה
אדם החפץ לדעת כי לאחר לכתו רכושו יימסר ליקיריו בהתאם לרצונו, וכדי למנוע עימותים ו/או סכסוך בין יורשיו, רצוי וראוי כי יערוך צוואה וייקבע בעצמו את אשר ייעשה ברכוש שצבר כל חייו (בלשון החוק: "עיזבון").
חוק הירושה קובע הסדר לאופן חלוקת עיזבונו של אדם לאחר הסתלקותו מן העולם. חלוקתעיזבונו של אדם עפ"י ההסדר הקבוע בחוק הירושה נקראת "ירושה על פי דין".
כאשר אדם רוצה כי עיזבונו יחולק בדרך אחרת מזו הקבועה בחוק הירושה, זכאיהוא עפ"י אותו חוק לערוך צוואה המבטאת את רצונו באופן נהיר וחד משמעי("ירושה על פי צוואה"). כך, מי שאינו עורך צוואה, מסכים באופן עקיף למעשהשרכושו יתחלק בין היורשים בהתאם לקבוע בחוק.
צוואה היא מעין חוזה בין המוריש (המצווה) לבין יורשיו, ולמעשה הינה "פוליסת הביטוח" היחידה, שיכולה להבטיח לנו כי לאחר מותנו, הרכוש שצברנו כל חיינו, יחולקבהתאם לרצוננו, ולא בכל דרך אחרת. לאחר מות המוריש, המדינה היא שאוכפת אתקיומה של הצוואה, ומגינה על זכויות המוריש כלפי היורשים וכלפי כולי עלמא.
אדם שהותיר צוואה אחריו, תגבר צוואתו על ההסדר בחוק הירושה, על פיה יפעלו ואותה יאכפו מערכות המשפט.
חשוב לדעת כי צוואה יכול המצווה לשנות בכל עת. הכלל החל: צוואה מאוחרת גוברת על צוואה מוקדמת.
לאחר פטירתו של אדם, מגישים לרשם לענייני ירושה צו קיום צוואה, והוא יבדוק כי הצוואה בת תוקף משפטי מחייב.
סוגי הצוואות
1. צוואה בכתב יד – תיכתב כולה בידי המצווה, תישא תאריך כתוב בידו ותיחתם בידו.
2. צוואה בעדים – תהיה בכתב, תצוין בתאריך ותיחתם בידי המצווה בפני שני עדים.
3. צוואה בפני רשות – תיעשה ע"י המצווה באמירת דברי המצווה בע"פ בפני שופט/רשם ביהמ"ש, רשם לענייני ירושה, חבר בית דין דתי או נוטריון.
4. צוואה בעל פה – (בלשון החוק:"צוואת שכיב מרע") צוואה בע"פ בפני שני עדים השומעים לשונו. צוואה בע"פרשאי לצוות רק חולה אנוש או מי שרואה עצמו, בנסיבות המצדיקות זאת, מול פניהמוות.
צוואה בכתב יד וצוואה בעדים ניתן להפקיד אצל רשם לענייני ירושה. ההפקדה תהיה במסירת הצוואה ע"י המצווה עצמו לרשם לענייני ירושה.
מדוע לערוך צוואה? לכל אחד כדאי להכין צוואה.
1. חלוקת הרכוש עפ"י רצון המוריש בלבד – בחוק הירושה קבע המחוקק הסדר חלוקה שנראה צודק והוגן. ברם, בשל מורכבותהנושא ובשל טיבעה של חקיקה, לא יכול היה המחוקק לצפות את כל המקרים וכלהתרחישים האפשריים במציאות החיים הדינמית. לפיכך, הדבר הנכון והרצוי ביותרלעשות הינו, עריכת צוואה המותאמת למציאות חייו של המוריש ולרצונו הפרטי,ובכך להבטיח כי לאחר מותו יחולק הרכוש שצבר בחייו בהתאם לרצונו, ולא בכלדרך אחרת.
לדוגמא: אדם המצוי בהליכי גירושין, שאינו מעונין שבן זוגו יירש אותו, אםחלילה יסתלק מן העולם בטרם התגרש הלכה למעשה, יוכל להבטיח זאת באמצעותעריכת צוואה.
דוגמא נוספת: אדם המעוניין כי בן זוגו יירש את כל עיזבונו, יוכל לצוות כך בצוואה.
2. מניעת סכסוכים בתוך המשפחה – עריכתצוואה ברורה ושאינה משתמעת לשתי פנים, יוצרת בהירות באשר לרצונו שלהמוריש, ומונעת חיכוכים בתוך המשפחה, שעלולים להוביל לסכסוך ממושך ולעתיםלפירוק המשפחה.
דוגמא: אדם שבבעלותו מספר נכסי נדל"ן (דירת מגורים ועסק, לדוג'), ולאהותיר אחריו צוואה, לאחר מותו יתחלקו כל נכסיו בין היורשים עפ"י דין,היינו, חלוקה של כלל העיזבון בשיעורים (היורשים מקבלים אחוז מסוים מכללהעיזבון). כך לכל יורש יהיה חלק יחסי בכל הנכסים. אם אחד מהיורשים ניזקקלמזומנים ומעונין למכור חלקו בנכסים, הוא תלוי בהסכמתם של יתר היורשים,שייאלצו למכור את חלקם באותו נכס או לקנות את חלקו של הראשון.
3. פטור מתשלום מס – העברת נכס מקרקעין מהורים לבנים בירושה פטורה ממס. ברם, באם לא נערכהצוואה, והיורשים מחליטים לבצע פעולה של מכר מקרקעין ביניהם, פעולה זו עלולהלהיות כרוכה במס. כדי להימנע מהצורך לשלם מסים, רצוי לערוך צוואה המחלקתאת הנכסים לפי רצון המצווה ולפי צורכי המשפחה.
4. הסדרת הזכויות ברכוש עסקי והבטחת המשך קיומו של העסק – דוגמת הבטחת המשך קיומו וניהולו התקין של עסק משפחתי, חלוקת המניות ותפקידי הניהול.
5. הסדרת פירעון חובות המוריש מן העיזבון – בצוואה יכול המצווה לפרט חובותיו ולהבטיח פירעונם מן העיזבון עובר לחלוקת הרכוש בין היורשים.
6. קיום מיידי של רצון המוריש – מיד עם קבלת צו קיום צוואה. בהיעדר צוואה, מתקיימים הליכים משפטייםממושכים, בהם מתבררות תביעות הטוענים לזכויות ירושה ותביעות בעלי חוב כלפיהעיזבון, תהליכים שיכולים לקחת שנים וכך מתעכבת חלוקת הרכוש בין היורשיםהחוקיים. במקרה שהמוריש מותיר אחריו צוואה, חלוקת הרכוש הינה מהירה יותר,יעילה ומכובדת.
7. הבטחת עתידם של בני משפחה במקרים מיוחדים :
א. בני זוג ללא ילדים
ב. בנישואין שניים, כאשר לבני הזוג ילדים מנישואיהם הקודמים
ג. ידועים בציבור – צוואה תימנע את הצורך בבירור בביהמ"ש באשר למעמדו של הידוע בציבור הנותר
ד. זוגות חד-מיניים או זוגות להם ילדים מחוץ לנישואין
ה. "צוואות הדדיות" –בני זוג רשאים לערוך צוואותמתוך הסתמכות של בן הזוג האחד על צוואת בן הזוג האחר. צוואה הדדית בין בניהזוג יכולה להסדיר זאת.
מדוע חשוב לערוך צוואה בעזרת עורך דין?
עוה"ד איתן קוהלי, המתמחה בתחום ייחודי זה, מבהיר כי, רצוי וכדאי לערוךצוואה באמצעות עורך דין מומחה בתחום. בכתיבת צוואה יש צורך בדיוק מירבי,בניסוח בהיר וחד משמעי, מבלי להשאיר כל נקודות מחלוקת, שעלולות לגרוםלסכסוך מר בתוך המשפחה, ולעתים אף לנתק בין יקיריו של המוריש.
עורך דין בעל ידע וניסיון בתחום יברר את רצונכם המדויק, יערוך רשימהמפורטת של רכושכם ויעניק ייעוץ מקצועי לשם עריכת צוואה חוקית ומפורטת.
ניתן ורצוי להפקיד צוואה בידי רשם לענייני ירושה או במשרד עורכי דין, כדי לאפשר איתור מהיר וגילויה לאחר פטירת המצווה.
לכל שאלה ועניין ניתן לפנות למשרדנו לתיאום פגישה.