מימי קדם האנושות סבלה מהפרעות שינה אך בעידן המודרני הבעיה התפשטה והחריפה במיוחד. כיצד הרפואה המערבית מטפלת בנדודי שינה ואלו כלים קיימים ברפואה הסינית למאבק בנגע זה?
אדם מבלה בשינה כשליש מחייו. למרות זאת, כמות שעות השינה ואיכות השינה שונים מאדם לאדם. שינה יתרה או נדודי שינה של לילה או שניים עדיין לא מעידים על בעיה, אבל אם התופעות הללו נמשכות זמן ארוך יותר יש לטפל בהן.
קיימים מספר דפוסים של הפרעות בשינה: קושי להירדם, ריבוי התעוררויות, שינה טרופה (סיוטי לילה), התעוררות מוקדמת בבוקר. כל הנ"ל גורמים לתחושת עייפות ותשישות במשך היום.
גורמים עיקריים להפרעות שינה
- גורמים גופניים. כאבי גב, כאבי שרירים או פרקים, גירוי בעור, בעיות עיכול, השכמה מספר פעמים בלילה לשירותים (לדוגמה גברים עם בעיה בבלוטת הערמונית).
- גורמים נפשיים. סיבות נפשיות הינן הסיבות השכיחות מכל הסיבות לנדודי שינה. בעיקר מתח ודאגה. דאגת יתר לילדים, חרדה מאיבוד פרנסה, חרדה לפני מבחנים או כישלון במבחן, חלילה מקרה מוות של קרוב או חבר ועוד. בעצם כל מאורע נפשי יכול להיות סיבה להפרעה בשינה.
- גורמים חברתיים. שינוי הזמנים אחרי טיסה, מילואים, ביקור אצל חברים או קרובים למספר ימים, שינויים בטמפרטורה או לחות, רעש ועוד.
- גורמים נוספים: הפרעות שינה יכולות להיגרם ע"י תרופות הרזייה, תכשירים נגד דיכאון, תרופות נגד נזלת, הצטננות ואסטמה. משקאות כמו קפה, תה רגיל וקולה, מכילי קפאין, עלולים להחמיר את הקושי להירדם. גם האלכוהול יגרום לעיתים להתעוררות מוקדמת. אכילה מופרזת לפנות לילה עלולה לגרום להפרעות שינה.
לרוב ישנם יחסי גומלין בין הסיבות החברתיות, הסיבות הגופניות והסיבות הנפשיות. למשל: רעש יכול להפריע לשינה ובגלל הקושי להירדם מופיעה דאגה שמונעת גם היא את השינה. יש לחפש את הגורם המיוחד לכל מקרה של הפרעה בשינה ולטפל בו.
טיפול ברפואה מערבית. הרפואה המערבית כטיפול בהפרעות שינה מציעה מגוון כדורי שינה אך לפני תחילת השימוש בכדורים יש לקחת בחשבון:
- התמכרות - כדורי שינה גורמות תלות (התמכרות) המתפתחת במהירות.
- הרעלה - קיימת סכנת הרעלה כאשר נוטלים מנת יתר.
- סבילות - בכל מקרה מתפתחת סבילות לתרופה. עם הזמן כמות רגילה של התרופה הופכת ללא יעילה ונאלצים לעבור לכמויות הולכות וגדלות.
- תופעות לוואי - כדורי שינה גורמים להפרעות (תופעות לוואי) באיברים חיוניים, במערכת העצבים, שרירים, נשימה, לב ומחזור הדם.
טיפול ב רפואה סינית
דיקור סיני זוכה לאחרונה להוקרה ויישום נרחב ביותר במוסדות רפואיים ולמחקר מדעי יוקרתי בארץ ובעולם. רופאי בתי חולים וקופות חולים מעודדים וממליצים לחולים להיעזר בטיפולי רפואה סינית ודיקור סיני נגד הפרעות שינה.
כלים לטיפול בהפרעות שינה ברפואה סינית:
דיקור סיני. דיקור סיני ידוע כטיפול מרגיע ומאזן. לעיתים המטופלים מצליחים להירדם על מיטת הטיפולים כבר אחרי שנים שלושה טיפולים.
דיקור סיני מעודד הפרשת אנדורפינים במוח. האנדורפינים משפרים איכות שינה, מצבי חרדה ודיכאון, מעלים מצב רוח ומשככים כאבים.
דיקור סיני גורם לשינה בריאה ועמוקה ללא תחושת נמנום וכבדות אחרי ההתעוררות.
האם הדיקור הסיני כואב ? המחטים דקות ולרוב לא מורגשות כלל. לפעמים יש תחושת כאב מסוימת המצביעה על הגעת האנרגיה למחט ומהווה סימן שהטיפול משפיע.
האם דיקור סיני זה בטוח ? דיקור סיני נחשב לטיפול בטוח ביותר, תופעות הלוואי נדירות.
צמחי מרפא סיניים. צמחי מרפא סיניים מסוגלים לעבוד כסמי הרגעה ללא תופעות לוואי וללא התמכרות להם. כמו דיקור סיני גם צמחים סיניים גורמים לשינה בריאה ועמוקה ללא תחושת נמנום וכבדות אחרי ההתעוררות.
טכניקת הרפיה. במרפאת רפאל פותחה טכניקת הרפיה מועילה במיוחד לבעיות נדודי שינה. לומדים את הטכניקה הזאת תוך כדי טיפול בדיקור סיני. הטכניקה קלה ללימוד וליישום.
רפאל רוזנסקי (M.Sc., Dip.Ac.) - מטפל ברפואה סינית ומנהל מרפאת רפאל ל רפואה משלימה. בטיפולים משלב מגוון שיטות ריפוי טבעיות. פיתרון לבעיות גוף ונפש, כל סוגי הכאב, עייפות, דיכאון, בעיות נשים, פוריות, הרזייה ועוד. למרפאת רפאל סניפים בתל אביב וראשל"צ. טל' 054-5721258