חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

FIP - מחלה וירלית, מדבקת וקטלנית בגורי חתולים

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה26/03/20121260 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

מחלות וירליות מדבקות בחתולים – מחלת ה-FIP

ד"ר הילה פרבר-וייסמן, וטרינרית, ד"ר טל מאייר, וטרינר.
מרפאת דוליטל לחיות מחמד, וטרינר בכפר סבא.

בחתולים נפוצות מחלות רבות הנגרמות על ידי וירוסים. מחלות אלו נפוצות ביותר בקרב אוכלוסיית החתולים בארץ ולכל מחלה אופן הידבקות ומאפיינים מיוחדים לה. במאמר זה נסקור את מחלת ה-FIP , אשר אינה מופיעה בחיסון המרובע או בחיסון המשולש אותו אנו מחסנים כל שנה.

FIP - Feline Infectious Peritonitis – זיהום מדבק של קרום הצפק

קרום הצפק (פריטונאום) הוא הקרום העוטף את חלל הבטן ואברי הבטן. זיהום מדבק של קרום הצפק או בראשי התיבותFIP היא מחלה וירלית שאינה פוגעת רק בפריטונאום, אלא מחלה המשפיעה על איברים שונים ומערכות רבות בגוף החתול. ברוב המקרים מדובר במחלה קטלנית שתוביל בסופו של דבר למותו של החתול.

המחלה נגרמת על ידי וירוס ממשפחת הקורונה (Corona Virus).  קיים וירוס נוסף מאותה משפחה שאינו מעורר מחלה משמעותית מלבד שלשול וקיימת סברה שמוטציה בוירוס הזה הובילה להתפרצות FIP אך לא ידוע מה מוביל למוטציה זו.
ההדבקה מתרחשת במגע ישיר בין חתולים או בעקבות חשיפה לצואה בארגזי חול משותפים. כיוון שהוירוס מצוי גם ברוק אז גם כלי המים והאוכל והמרבצים עלולים להוות מקור להדבקה. יתכן שקיימת הדבקה בין האם לגורים דרך השיליה אך לא ברור כמה דרך הדבקה זו היא משמעותית. היות והגורים באים במגע עם האם והרוק שלה בכל אופן מייד לאחר ההמלטה.

וירוס הקורונה יכול לשרוד בסביבה למשך מספר שבועות אבל בדרך כלל בכמות מעטה שאינה מספיקה להדביק. בנוסף חומרי ניקוי כדוגמת אקונומיקה מספיקים לסילוק הוירוס מהסביבה.

השפעת הוירוס על החתול תלויה בגיל החתול, מצבו הבריאותי וחוזק מערכת החיסון שלו וגם באלימות הוירוס המדביק וכמותו.
חתול שהתגובה של מערכת החיסון שלו חזקה יכול להתגבר על ההדבקה ולא לחלות. מערכת חיסון פחות חזקה יכולה להפוך את הוירוס ל"לטנטי" כלומר רדום ובמצבי סטרס או מחלה הוירוס יכול להתפרץ ולעורר מחלה.
בחתולים בהם מערכת החיסון חלשה מיד תתפתח מחלה.

את המחלה אנו מחלקים ל-2 צורות:

· צורת FIP "יבשה" - התרבות הוירוס איטית, והוא מתבטא בגרנולומות (גושים של תאי מערכת חיסון) ברקמות שונות.

· צורת FIP"רטובה" - התרבות מהירה של הוירוס כאשר מערכת החיסון מאוד חלשה, המחלה מתבטאת בהיאספות נוזלים בחללי החזה והבטן בעקבות נזק לכלי הדם ודליפת נוזל וחלבון אל מחוץ לכלי הדם.

עיקר הנזק לגוף נגרם מהתגובה החיסונית של החתול ולאו דווקא מהוירוס עצמו. נוגדנים שהגוף מייצר כנגד הוירוס נקשרים לוירוס, שוקעים בדפנות כלי הדם וגורמים להם נזק. תאים לבנים בלעניים של מערכת החיסון בולעים את הוירוס, אולם הוירוס יודע להתרבות בתוכם וגם הם שוקעים ברקמות וגורמים להיווצרות אותן גרנולומות.

הדבקה:

המחלה נפוצה בעיקר בחתולים עם מערכת חיסון חלשה – גורים, חתולים גריאטרים וחתולים שחולים במחלות נוספות (כדוגמת FeLV) המחלישות את מערכת החיסון.

גורים בדרך כלל נדבקים בגילאי 4-6 שבועות כאשר החיסון האימהי נחלש. הם מפתחים מחלה סביב גיל חודשיים-שלושה ובדרך כלל מתים עד גיל שנה וחצי.
חתולים בוגרים בגילאים 3-10 שנים בדרך כלל אינם חולים והמחלה מופיעה שוב בחתולים מעל גיל 10 כאשר מערכת החיסון נחלשת.

סימני המחלה:

למרות ההפרדה בין צורה "יבשה" ו"רטובה" של המחלה, יכולים להופיע סימנים מעורבים של שתי הצורות.
הצורה ה"יבשה" פחות נפוצה, הסימנים שלה מתפתחים לרוב באיטיות וכוללים:
אובדן תיאבון ואבדן משקל כרוני, עייפות וחום.
סימנים נוספים תלויים ברקמות הנפגעות: יתכנו סימנים נוירולוגים הכוללים שיתוק, דיסאוריינטציה, אובדן שיווי משקל, רעד, עוויתות ושינויים בהתנהגות. פגיעה בכבד ובכליות תתבטא בשינויים בבדיקות דם. פגיעה בעין תתבטא באישון מגורגר בשינויים בצבע העין בעקבות דלקת. חתולים שמפתחים את הצורה היבשה יכולים לחיות גם שנה אחרי התפתחות הסימנים.

הצורה ה"רטובה" נפוצה יותר, הסימנים האופייניים הם:
אובדן תיאבון ואבדן משקל, חום ועייפות, אנמיה (שתתבטא בריריות חיוורות), יתכנו עצירות או שלשול.
אחד הסימנים המובהקים למחלה הוא נפיחות של הבטן בעקבות הצטברות נוזלים ו/או קשיים בנשימה במידה ונאסף נוזל בבית החזה.
התפתחות הסימנים מהירה בצורה ה"רטובה" ובהתאם גם התמותה, תוך מספר שבועות.  בבדיקה של הנוזלים בבטן ובבית החזה ימצאו רמות גבוהות של חלבון (גם בדם ובנוזל השידרה) שמקורו גם כן בגלובולינים שמייצרת מערכת החיסון. הנוזל יהיה צהוב, דביק, מקציף ויכול לקרוש.

אבחון:

אבחון FIP הוא מאוד בעייתי, כיוון שבבידוד הווירוס איננו מסוגלים להבחין בין הזן גורם המחלה והזן שאינו גורם מחלה.
האבחון מתבסס בעיקר על היסטורית החתול והסימנים הקליניים.
בנוסף, אנו מסכמים את כל תוצאות כל הבדיקות (בדיקות דם, בדיקות של הנוזל מהבטן וכל בדיקה נוספת) ומכניסים אותן לטבלה, כאשר לכל בדיקה יש ניקוד שונה – במידה ומגיעים לסך נקודות מסוים – הסבירות ל-FIPגבוהה מאוד.
אבחון סופי על פי רוב מתבצע לאחר מות החתול בבדיקה לאחר המוות (PM).

טיפול:

לצערנו אין ריפוי למחלה והיא קטלנית ותוביל על פי רוב למותו של החתול. הטיפול הוא בדרך כלל טיפול תומך שנועד להקל על החתול ולהפחית את סיבלו. חתולים שסובלים מהצורה ה"יבשה" חיים זמן רב יותר כיוון שצורה זו מתפתחת לאט יותר והם בדרך כלל מגיבים טוב יותר לטיפול התומך.
הטיפול כולל ניקוז הנוזלים מחלל הבטן ובית החזה לפי הצורך, הזנה איכותית, מתן נוזלים, אנטיביוטיקה על מנת למנוע זיהומים משניים ומנות דם במקרי אנמיה חמורים. לעיתים טיפול מדכא למערכת החיסון (סטרואידים) מפחית את הסימנים בגלל צמצום התגובה של מערכת החיסון.

מניעה:

על מנת למנוע הדבקה יש לשמור את ארגז הצרכים נקי ומרוחק מהמזון. רצוי להפריד חתולים מתחת לגיל 4 חודשים מחתולים בוגרים ולגדל אוכלוסיות קטנות של חתולים.
במידה ומתגלה חתול חולה יש להפריד אותו מחתולים אחרים ולמנוע שימוש באותן כלי מים, אוכל וארגז.
קיים חיסון בתרסיס לאף אך למרות שהוא בטוח לשימוש יעילותו אינה מוכחת.

לסיכום – מחלת ה-FIPהיא מחלה מדבקת מאוד ולצערנו קטלנית ללא מרפא. הדרך הטובה ביותר היא להימנע ממנה.

למידע נוסף, בדיקה, טיפול וייעוץ בנושא חתול חולה FIP, אנא צרו קשר עם המרפאה ונשמח לעזור

מרפאת דוליטל לחיות מחמד

וטרינר בכפר-סבא

תל חי 31, כפר סבא

077-4406645

http://www.mayer-vet.com

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר טל מאייר, וטרינר בכפר סבא

מרפאת דוליטל לחיות מחמד

רח' תל חי-31 כפר סבא

טלפון מרפאה: 077-4406645

tal@mayer-vet.com

אתר: www.mayer-vet.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר טל מאייר

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה15/07/132376 צפיות
פטרת (Ringworm) היא מחלת העור הנפוצה ביותר בחתולים. המחלה עוברת בקלות בין חתולים ואף מדבקת לבני אדם. אבחון מהיר יכול למנוע המשך הדבקה והתפשטות המחלה. טיפול בחתול חייב להיות מלווה בטיפול סביבתי.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה10/03/132087 צפיות
מחלת קושינג היא בעצם עודף פעילות של בלוטת האדרנל והפרשה עודפת של קורטיזון בגוף. המחלה פוגעת בעיקר בכלבים בגיל הביניים וכלבים זקנים. סימני המחלה העיקריים הם עליה בשתייה והשתנה, עליה בתאבון, בעיות עור והקרחה. ישנם מספר סוגי בדיקות לאבחון המחלה וכן מספר טיפולים אפשריים.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה20/01/132391 צפיות
דלקת לבלב היא מחלה קשה וחמורה שעלולה להסתיים במוות! קשה מאוד לאבחן את המחלה, אבל זיהוי מהיר וטיפול מתאים יכולים להציל חיים! במקרים של חשד לדלקת לבלב יש צורך בתהליך אבחון הכולל לרוב בדיקות דם, אולטרסאונד בטן ולעיתים בדיקות נוספות. הטיפול מצריך אשפוז עם אינפוזיה, אנטיביוטיקה ותרופות נוספות לווריד.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה23/12/121411 צפיות
סקביאס הינה מחלה מאוד מדבקת שעלולה להדביק גם בני אדם. מדובר באקרית מיקרוסקופית (מאותה משפחה של אקרית / קרדית האבק) האבחון והטיפול מאוד פשוטים כל עוד הם מבוצעים בזמן. המחלה גורמת סבל לארנבון ולכן כדאי לטפל בה בהקדם האפשרי.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה25/11/121221 צפיות
המוברטונלה היא מחלה נפוצה מאוד אצל חתולים, בעיקר באלה שיוצאים החוצה ונחשפים לפרעושים וקרציות. המחלה נגרמת על ידי חיידק בעל משיכה לתאי דם אדומים, החיידק נצמד עליהם וגורם להרס שלהם ומכאן לאנמיה חריפה. המחלה מסוכנת ועלולה לגרום למות החתול! המניעה פשוטה וכוללת טיפול חודשי קבוע נגד פרעושים וקרציות (מעבירי המחלה). מומלץ להיוועץ מייד עם הוטרינר בכל מקרה של חשד למחלה, טיפול מהיר ויעיל יפחית את חומרת המחלה ויקל את ההחלמה ממנה.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה02/11/129599 צפיות
השבוע הוספנו כתבה מעניינת על סימני מחלה של הטיית ראש בארנבונים. הכתבה נכתבה לאחר שהגיעו למרפאה מספר מקרים כאלו בחודשים האחרונים. הטיית הראש היא סמפטום שמופיע עקב פגיעה באוזן או במוח באזור האחראי על שיווי המשקל. למחלה יש טיפול וחשוב להתחיל אותו מהר ככל הניתן.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה27/08/122160 צפיות
מחלת אדיסון בכלבים נקראת גם "תת פעילות בלוטת האדרנל". אדיסון הינה מחלה קשה לאבחון ועלולה להיראות כמו מספר מחלות אחרות. האבחון מתבצע ע"י סימנים קליניים בשילוב עם בדיקות דם כלליות ובדיקת דם ספציפית (ACTH). במידה והמחלה מתגלה בזמן הטיפול בה פשוט יחסית ומוביל לאיכות ואריכות חיים גבוהה של הכלב. המחלה עלולה להוביל למשבר מסכן חיים ולכן חשוב לאבחן ולטפל בזמן.

מאמרים נוספים בנושא וטרינריה

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/01/197501 צפיות
אם היינו יודעים כמה חתולים וכלבים מומתים כיוון שהתרבותם אינה נעצרת על ידי עיקור וסירוס.. כלבים וחתולים רבים משוטטים ברחובות וחלקם לצערנו עשויים למות באופן טבעי בשל קשיי ההישרדות בחוץ. אם יש לכם כלב או חתול, זו אחת ההמלצות החמות שהיינו מציעים לכם לעשות.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/12/187627 צפיות
מגוון בעלי חיים יוכלו לתת מענה מעולה לרצון לגדל חיית מחמד בבית. אך מעטות באמת יענו על הצורך של בני הבית שזה דבר עיקרי ולא פחות חשוב מכל פרמטר אחר כאשר מתכוונים להביא חיית מחמד לביתכם.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה30/09/187779 צפיות
חיית החמד שלכם, בריאותה אינה שונה משל כל יצור חי אחר כולל אותנו בני האדם. כאשר אנו בוחרים ווטרינר/ מרפאה ווטרינרית לחיית המחמד שלנו אנחנו צריכים להתחשב במגוון פרמטרים מעבר לנוחות או שמועות חיוביות שמפה לאוזן. במאמר שלפניכם נרחיב על כך.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה27/06/188084 צפיות
למה למעשה כל כך חשוב שיהיה ווטרינר קבוע לחיית המחמד שלך? או לפחות מרפאה קבועה? מאותה הסיבה שחשוב שלנו תהיה מרפאה קבועה ורופא מטפל קבוע...וזה לא רק נוחות האמינו לנו..

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/05/188167 צפיות
כשחיית מחמד מצטרפת למשפחה תאמינו לנו... החיים בבית יהיו הרבה יותר מהנים! התענוג שבחזרה הביתה, לטפל בהנאה, להאכיל ולטפח אין הרבה רגעים שישתוו להרגשה הנהדרת הזאת. עם כל ההנאה והקסם שבהחלט יש בדבר חשוב מאוד לברר מספר דברים.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה29/03/188238 צפיות
כמו בכל דבר בחיינו לפני שאנו לוקחים החלטה משמעותית אנחנו חייבים לוודא שמרבית הפרמטרים מתאימים לציפיות שלנו . כך גם באימוץ כלבים, נורא מתחשק לכם שכלב יפה ומתוק או גדול וקשוח יתרוצץ בחצר ביתכם אך חשוב לוודא מספר דברים קודם לכן.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה28/02/184224 צפיות
היפוך קיבה קורה כאשר כלבים בולעים אוויר תוך כדי ארוחה ובאופן כללי ולא מצליחים לשחררו מה שגורם לקיבה להסתובב ונוצרת חסימה בזרימת הדם שעשויה להגיע עד למצב של נמק ולמקרי מוות. באם הכלב לא יטופל באופן מידי הוא יהיה בסיכון שעשוי להוביל למותו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica