"מוצרי קוסמטיקה טבעיים", "100% צמחי", "קוסמטיקה אורגנית", "ללא חומרים משמרים"… מה מסתתר מאחורי כל הכינויים האלו?
בשנים האחרונות יש פריחה של מותגי קוסמטיקה טבעית למיניהם. רוב החברות אשר תפסו טרמפ על הגל הטבעי, אפילו לא טורחות להסוות את חוסר הטבעיות שלהן. ברשימות התכולה שלהן ניתן למצוא רכיבים כמו petrolatum* או methyl paraben* שהם לא בדיוק הדבר הכי ידידותי למשתמש.
*petrolatum – תוצר נפט, הידוע גם כשמן מינראלי, וזלין נוזלי או פרפין נוזלי. זהו המרכיב העיקרי בשמני תינוקות, קרמים ושפתוניםסינטטיים. הוא מסרטן (!) ובנוסף גם אוטם את העור ומונע אובדן לחות דרכו, מה שיוצר בהתחלה אשליה של תוספת לחות, אך למעשה, כולא רעלים בתוך הגוף ולכן עלול לגרום לאקנה והפרעות עור נוספות. בנוסף, הוא מונע מן העור את השמנים הטבעיים שלו ועל כן גורם להופעת בקיעים, יובש והזדקנות בטרם עת (מה שגורם גם להתמכרות מוגזמת לקרמים). מוצרי קוסמטיקה המכילים חומר זה עלולים לגרום לעיתים לתגובות אלרגיות חמורות.
אין ספק שיותר זול להפיק חומרי גלם מנפט, מאשר לקום מוקדם בבוקר ולקטוף אלפי אגוזים, כדי להפיק מהם כמה קילוגרמים של חמאת שיאה…
** methyl paraben - כל החומרים המשמרים מקבוצת הפרבנים מפריעים לפעולת המיטוכונדריה (האחראית ליצירת האנרגיה של התא) ולכן תאי החיידקים שנותרו חסרי אנרגיה, פשוט מתים. בניגוד לחיידקים החד-תאיים, לנו יש הרבה תאים, שלא כולם באים במגע עם החומר המשמר. לכן – אנו לא מתים, אבל חילוף החומרים בעור משתבש, מה שגורם לו לאבד מגמישותו וחיותו ולעיתים אף לפתח תסמיני דרמטיטיס, פריחות ואלרגיות. במקביל, זה גורם לנו לפתח התמכרות מוגזמת לקרמים.
לעומתן, חברות אחרות לא רושמות את כל הרכיבים ברשימת התכולה ופה כבר צריך להפעיל "תכנת אימות נתונים" מסובכת יותר.
איך נדע לזהות האם מדובר בקוסמטיקה טבעית?
א. האם יש ברשימת התכולה של הקרם מים, ג’ל (אלוורה / אצות וכו’) המאפיין קוסמטיקה טבעית או תמציות צמחים? אם התשובה חיובית – חייב להיות בקרם גם חומר משמר, שלא תמיד כתוב בתווית…
מגדילים לעשות אלו שלא מזכירים בכלל את המים שהם מוסיפים לקרם. פה צריך פשוט להרגיש: האם הקרם נספג בקלילות ובמהירות כמו קרם לחות? או שהוא נותן תחושה של קרם עשיר העשוי מ- 100% שמנים? אם התחושה היא כמו של קרם לחות קליל – סימן שהקרם מכיל מים. (זוכרים את המשוואה? מים = חומר משמר).
ב. איך הריח? מזכיר ריח של פרחים המאפיין קוסמטיקה טבעית או של בושם סינטטי? האם יש ריח לוואי שמזכיר מעבדת כימייה? ריחות יכולים להטעות, אבל רוב האנשים יכולים להבדיל אינטואיטיבית בין ריח טבעי לסינטטי. כל מה שצריך, זה רק להאמין לאינטואיציות.
ג. מה עם הצבע? אם מכרו לכם ג’ל אלוורה ירוק או קרם לבנדר סגול – אתם יכולים להיות בטוחים שזה לא טבעי.
ד. האם הקרם שלכם מכיל חומרים עם מקדמי הגנה מהשמש? חשוב שתדעו שמקדמי ההגנה הסינטטיים מכילים בנזופנון, שמגביר את הרס הקולגן של העור ומצמצם באופן דרמטי את ייצור ויטמין D החיוני לעור.
בין אם הסוגיה של קוסמטיקה טבעית נדונה בעיתוני נשים, בתוכניות הטלויזיה או באינטרנט, אין ספק כי מדובר בנושא "חם" בעולם הקוסמטיקה המעלה שאלות כגון: האם ניתן להתייחס למוצר קוסמטי המכיל מרכיב אחד או שניים טבעיים בלבד כאל מוצר טבעי? מה נכלל בהגדרה קוסמטיקה טבעית?
בעזרת 7 שאלות ננסה לעשות סדר בבלאגן ולהסביר אחת ולתמיד- מהי קוסמטיקה טבעית.
1. האם מוצר המכונה "טבעי" הוא אכן טבעי?
כן/ לא. עדין אין חקיקה לגבי שימוש בכינוי זה. מוצר המכיל מעט מאוד מרכיבים טבעיים יכול לטעון שהוא "טבעי", בדיוק כמו מוצר המכיל 99% מרכיבים טבעיים. לעומת זאת גם אם נעשים מאמצים רבים בתחום זה, קיים קושי רב מאוד לייצר מוצר שהוא 100% טבעי (בעיקר בשל בעיה של חומרים משמרים ורצון בחיי מדף ארוכים) , למעט מוצרי קוסמטיקה מסויימים, כגון: שמנים ומשחות.
2. האם מרכיב טבעי הוא בהכרח טוב לעור?
לא. "מרכיב טבעי" אינו בהכרח מתחרז עם "יעילות" ו"חוסר סכנה". הכל תלוי בסוג המרכיב, במינון שלו ובנוסחה הסופית. קימים כמובן מרכיבים טבעיים שהנם טובים לעור, המסייעים לתהליך חילוף החומרים בעור ולהתחדשות התאים, המעניקים לעור מראה יפה וחיוני. אולם קיימים גם מרכיבים טבעיים, כגון תמציות שמנים מסויימותת העלולות לגרום לתגובות אלרגיות בלתי נעימות.
3. האם פרבנים, שלאחרונה פקפקו ביעילותם, בטוחים לשימוש?
כן. ראשית, העור יכול לסבול פרבנים במינון נכון שהוגדר ע"י מומחים ארופאים. שנית, נמצא כי הם מאוד יעילים בשימור המוצר. הפרבן אשר עורר לאחרונה מחלוקת הינו מרכיב הנמצא בשימוש מועט מאוד בקוסמטיקה ועדיין לא הוכח כי הוא מזיק לבריאות.
4. האם מוצר קוסמטיקה המכונה "אורגני" הנו 100% אורגני?
לאו דווקא. מוצרי קוסמטיקה המיוצרים ע"י חברות פרטיות כמוצרים אורגנים אינם אלא מוצרים שרק 10% מהמרכיבים שלהם מקורם בחקלאות אורגנית.
5. האם מוצרי קוסמטיקה טבעיים זקוקים לפחות חומרים משמרים?
לא. בדומה לכל מוצר קוסמטי, גם מוצרי קוסמטיקה טבעיים זקוקים לחומר משמר, שכן גם הוא מכיל מים (למעט תערובות שמנים) ומרכיבים מזינים אחרים שעלולים להיות מצע להתרבות חיידקים.
6. האם השימוש במוצרים קוסמטיים טבעיים מסייע להגנה על איכות הסביבה.
כן. אבל שוב, הכל תלוי במה שאנחנו מכנים "טבעי". התשובה היא חיובית אם תהליך הייצור אינו פוגע באיכות הסביבה, או אם הצמחים שבהם משתמשים באים מגידולים הנעשים בצורה תקינה, השומרת על הטבע ועל הזנים השונים, תוך שימוש בחומרי הדברה מיוחדים וכו’.
7. האם קיימים חומרים משמרים טבעיים?
לא. לא קיימים חומרים משמרים טבעיים במובן המלא של המילה. מרכיבים מסויימים, כגון תמציות שמנים יכולים לשמש כמרכיבים משמרים, אולם טווח פעילותן של תמציות השמנים אינו רחב ולכן כדי לשמור על יעילות, יש להשתמש בהן במינון גבוה. אולם יש לזכור כי שימוש בתמציות שמנים בתור חומרים משמרים עלול לגרום לבעיות בנוסחה, לניחוחות עזים מדי, ובעיקר להופעת אלרגיות ורגישות.