טיפול שורש הוא טיפול שבשיגרה כאשר ישנה שן בה העששת חדרה את זגוגית ושכבת הדנטין של השן והגיעה למוך השן, הבנוי מכלי דם ועצבים ובעצם מהווה את רקמת השן הפנימית, או במצב בו נחשף מוך השן לזיהום עקב פגיעה.
קיימים מספר שלבים בסיסיים וקבועים בטיפול שורש:
- פתיחת השן וסילוק העששת.
- סילוק רקמת מוך השן וניקוי תעלות השורש.
- מילוי השן בחומר מיוחד ולאחר מכן סתימתה.
טיפול שורש נעשה לרוב באמצעות הרדמה מקומית, אולם מדי פעם ניתן לערוך אותו ללא שימוש באלחוש מקומי, במקרה בו השן "מתה" ואובדת התחושה בשן. לפני שניגשים לטיפול, יש צורך לעשות צילום רנטן בכדי לוודא את מצב השן וממה היא סובלת.
במשך הטיפול מקובל לעשות צילומים נוספים, בכדי לזהות את אורכן של תעלות השורש. לאחר שנוקו התעלות, דוחסים לתוכן חומר סתימה מיוחד שכל תפקידו הוא למנוע חדירת חיידקים ובעצם למנוע דלקת. בסופו של התהליך מבצעים סתימה בשן בצורה המוכרת והפשוטה.
שן לאחר טיפול שורש עשויה להיות חלשה יותר ובעלת סיכוי רב יותר לשבירה. מסיבה זו רצוי להשלים את הכותרת תוך שימוש ביתד יצוקה או בורג באחת מתעלות השורש, ועליהם כתר. ישנם מקרים בהם השן נשברת לפני השלמת הכותרת אך אין זו סיבה לדאגה.
הטיפול יכול להיערך במספר מפגשים. קיימים מקרים בהם ניתן לסיים את הטיפול בפגישה אחת, במיוחד במקרה בהם השן לא הייתה נמקית עם תחילת הטיפול.