אלפי גנים ציבוריים ופארקים פזורים ברחבי ארצנו. החל מפארקים המשתרעים על אלפי דונמים ועד גנים קטנים ואינטימיים ברחבי העיר. הגנים משמשים לפינות חמד, מקומות משחק לילדים, מקומות מפגש ונותנים אפשרות לקבל תחושת טבע וירוק בלב העיר.
ההשקעה בגנים ובפארקים היא גדולה, וכל הזמן בונים ומתפתחים עוד מקומות חדשניים, מהנים ויפים יותר. תקציבים רבים ותרומות רבות מושקעות בהקמה ובתחזוק של הגנים והפארקים.
יחד עם זאת כאשר אנו מסתובבים בגנים ציבוריים בהרבה פעמים ליבנו נחמץ. למרות כל ההשקעה קשה להתעלם מהונדליזם הגועלי ששורר במקומות אלו: החל מחריטות על גבי עצים, הריסת צמחייה, גניבות, לכלוך, שבירת ריצופים, עקירת ספסלים, שריפת עצים, ספסלים ופחי זבל ועוד מעשים נבזים.
אז מה בכל זאת אפשר לעשות בכדי למנוע תופעות אלו ועדיין להנות מן המקומות האלו? פעולה ראשונה היא פיקוח, אמנם זה עצוב שצריך להשתמש באמצעים כאלו אך כנראה שאין ברירה... ישנם כיום פארקים שמגודרים וסגורים בשעות הלילה על מנת למנוע התקבצויות של בני נוער שגורמים לונדליזם ורעש. בנוסף ישנם פקחים שמסתובבים ומפקחים על הפעילות.
פעולה נוספת היא שימוש בחומרים שעמידים בפני ונדליזם. כאשר אדריכל נוף מתכנן גן ציבורי או פארק הדבר שעומד תמיד בראש מחשבת התכנון הוא שימוש בחומרים שעמידים ופחות ניתנים להשחטה: שימוש בצמחייה עמידה ולא עדינה שמשקת את עצמה, חיפוי קרקע באמצעות חלוקי נחל - אך חשוב להקפיד על הטבעה בבטון מכיוון שאם רק יפוזרו בשטח ללא הטבעה הם יכולים להוות גורם לזריקת אבנים וגניבות.
גם לכל נושא הריצופים קיימת חשיבות רבה. רצוי להשתמש בחומרי ריצוף חוץ מאבן טבעית מכיוון שלו עמידות רבה יותר מאשר אבנים משתלבות פשוטות אשר נוטות להישבר ולהתפרק.
שימוש בסלעים טבעיים גם הוא שיטה מצויינת לטיפוח הגן מכיוון שהם מעניקים הרבה יופי מצד אחד ומצד שני אינם ניתנים להזזה או לשבירה.
לסיכום, חשוב שכל אחד ואחת מאיתנו יקדישו לנושא מחשבה נוספת, בסופו של דבר הכל תלוי בנו ואם נכניס את הנושא למודעות גבוהה יותר כולנו נהנה הרבה יותר משטחים אלו!