בישראל קיימים 3 סוגי מכרסמים עיקריים המזיקים לאדם.
חולדת החוף (חולדה נורווגית)
חולדה מצויה (חולדת עליות,חולדה אלכסנדרונית)
עכבר מצוי.
המכרסמים-סדרה צמחונית במחלקת היונקים הכוללת 34 מיני מכרסמים.
למכרסמים מבנה שיניים מיוחד והם חייבים לכרסם באופן קונסיסטנטי (תמידי) כיוון שאם לא כך ייצמחו השיניים החותכות כלפי מעלה והמכרסם ימות.
המכרסמים גורמים נזק אדיר המוערך במאות מיליוני דולרים לתעשיות, עקב כרסום חוטי חשמל,חוטי מחשב ופגיעה בתשתיות קיימות.
למרות היותם צמחוניים חלקם נחשבים לאוכלי חרקים.
החולדות נחשבות לחיות אינטיליגנטיות הן מעבירות מידע ע" פרומונים מאיבריי הרבייה ובסוג תקשורת זו יכולות להעביר אינפורמציה על סכנה מוחשית,מזון טוב או מקולקל ועוד.
החולדות חיות בלהקות ולפעמים יש זכר דומיננטי אשר משליט סדר ויוצר פחד בלהקה.
גודל החולדה לעיתים מגיע לגודלו של חתול צעיר.
החולדות נחשבותן לפעילות לילה וכאשר רואים חולדות המסתובבות לאור יום ניתן להסיק 2 מסקנות: האחת היא שיש זכר דומיננטי שמונע מחולדות אחרות לאכול ובלית ברירה הן יוצאות לתור אחר מזון לאור יום והשניה היא שכמות החולדות רבה מאד (התפוצצות אוכלוסין) .
החולדה מעבירה מחלות רבות ומסוכנות כמו:
כלבת
דבר
טיפוס מוריני (פרעוש החלודה)
האנטה-וירוס
לפטוספירוזיס (עכברת-משתן המכרסמים)
נשיכות (נפוץ בבתי אבות ואנשים חסרי ישע)
גורמות נזק אדיר לחלקאות ולענף האבוקדו (אס) פלפל אפרסק תאנה ועוד.
וירוס הנגרם כתוצאה מנשימת גללי המכרסמים
אלרגיה לשערות המכרסמים.
כאשר החולדה נכנסת לבית היא ממפה (מפה קוגניטיבית) את האיזור בו היא נמצאת וכאשר היא בסכנה היא יודעת היטב את פתחי היציאה והמילוט. החולדות סובלות מניאופוביה-פחד ממקומות ודברים חדשים וכאשר יש שינוי בסביבתן הן יירתעו מלצאת החוצה ממקום מחבואם. יש להן גם רתיעה מריח אדם ולכן לא מניחים פתיונות ומלכודות ללא כפפות.(חרדת פיתיון). חרדת פיתיון חולפת בין 6-12 שעות.
מאחר שהחולדה היא חיה חכמה אזי חולדה שתראה חולדה מלהקתה אוכלת מזון ומתה לא תיגע בו ואף תעביר את האינפורמציה לחבורה (להקה) והמזון המורעל לא ייאכל ולכן פיתחו רעל מושהה מסוג אנטי קוגולנטי (אשר פוגע בויטמין K ומונע את קרישת הדם) וחולדה שאכלה פתיון מורעל תמות בין 3-14 יום לאחר אכילת הפיתיון וכך חולדות אחרות לא יוכלו לקשר בין האכילה למוות.
לחולדה חוש שמיעה וריח מפותח מאד,יש להן כושר קפיצה מצויין הן מסוגלות ללכת על קירות,חוטי חשמל חוטי טלפון ולטפס על קירות שפריץ,הן מאזנות את עצמן בעזרת זנבן הארוך (כחצי מאורך גופן לערך). הן מסוגלות להגיע לבתי מגורים דרך מערכות הביוב (חולדת החוף) ואף לקפוץ מצמרות עצים לתוך מרפסות וחלונות ביתינו (חולדה מצויה).
הן נכנסות דרך חורים שקוטרן מ-2 ס"מ ומעלה למרות גודלן הרב ולאנשים רבים יש נטיה לחשוב שעקב גודלן הן זקוקות לפתח רחב ע"מ לחדור לתוך מבנה אך זוהי טעות מרה.
הן חופרות מחילות מתחת לאדמה וניתן לראות חורים באדמה המשמשים למגורי החולדות.
כאשר אנו מטפלים בחולדות צריך להבין שכדי לפתור נגע זו צריך להוריד את "כושר הנשיאה של הסביבה" כלומר: לגרום לחולדות שלא יהיו להן את התנאים האופטימליים להתפתחות וכך הן מחפשות להן מקום אחר.
שלושה גורמים באים בחשבון "מ.מ.מ." מחסה-מזון-מים.
מחסה (מקומות לא מסודרים ומאורגנים,פסולת בערימות)
מזון (אשפה ופחים פתוחים ומלוכלכים,מזון זרוק)
מים (כל מקור מים נגיש החל מברז דולף)
ללא גורמים אלו לא תוכל להתקיים מושבת חולדות ולכן צריך סדר וסניטציה ע"מ למנוע הופעת מכרסמים.
יש דרכים רבות נוספות למנוע ולטפל בהופעת מכרסמים,אנו בחרקירי מומחים לכל נושא מניעה ואחזקה כנגד מכרסמים.
אנו משתמשים בחומרים מורשים מטעם המשרד להגנת הסביבה בנוסף לרעלים מושהים, רעלי קיבה הבאים כמזון או שתיה,מלכודות קפיץ ודבק ומלכודות לכידה.
העכבר המצוי- נחשב למכרסם לא אינטיליגנטי ונכנס לבתים דרך חור שקוטרו חצי ס"מ ומעלה. הוא נחשב למעביר מחלות וגורם לנזק ולבהלה בקרב יושבי המקום.
העכבר נחשב למכרסם מלוכלך והוא יכול לשתות ממקור מים ובו זמנית להטיל מימיו. לאחר מכן יכול לבוא בע"ח ולשתות ממים אלו ולמות כתוצאה מלפטוספירוזיס (עכברת) לכן צריך משנה זהירות כאשר נכנס עכבר למגורי האדם.
גודלו של העכבר יכול להגיע ל-9 ס"מ והוא נחשב לאוכל כל (אוכל גם גופות ופגרים של חיות אחרות) העכבר הוא פעיל לילה. היריון הנקבה נמשך עד 20 יום ובהמלטה ממוצעת יוולדו 5-8 עכברים. שבוע לאחר ההמלטה הנקבה יכולה להתעבר שוב.
תוחלת החיים של העכבר היא 2-3 שנים.
העכברים גורמים נזק כבד לחקלאות ולתעשיה ע"י כרסום. צריך לזכור שהכרסום הוא צורך קיומי לעכבר והחפצים אותם הוא מכרסם אינם משמשים לו למזון אלא רק מחדדים את שיניו. פגיעתו בחקלאות היא צורך קיומי לאכילה ולצריכת מזון.
הידעת? אוגרים הינם חלק ממשפחת המכרסמים!
חרקירי- המומחים בהדברת מזיקים www.harakiri.co.il