חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

חסימות ומחלות שתן בחתולים

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה10/02/20121318 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

חסימת דרכי השתן בחתולים

ד"ר הילה פרבר-וייסמן, וטרינרית, ד"ר טל מאייר, וטרינר

מרפאת דוליטל לחיות מחמד, כפ"ס

חתול חסום הוא שם כללי המתייחס לחתול הסובל מחסימה בדרכי השתן. מצב זה מופיע באופן כמעט בלעדי בחתולים זכרים והוא מהווה מצב חירום המסכן את חיי החתול.

כאשר דרכי השתן (כלומר האורטרה = השופכה) של החתול נחסמות החתול אינו מסוגל לרוקן את שלפוחית השתן ובעקבות זאת אינו מסוגל לפנות מהגוף את החומרים הרעילים והמינרלים שעל פי רוב מפונים באמצעות השתן.

החסימה כאמור נגרמת על פי רוב בזכרים, בהם מבנה מערכת השתן מאפשר היווצרות חסימה בנקל:
השופכה היא צינור צר המוביל את השתן מהשלפוחית החוצה, אל מחוץ לגוף, מדובר בצינור צר וארוך - ולכן נחסם מאוד בקלות.

בנקבות השופכה קצרה ורחבה יותר ולפיכך הסיכוי לחסימה נמוך.

סיבות לחסימת שתן:

החסימה בשופכה יכולה להיות מכאנית, כלומר ישנו גורם כלשהו שחוסם את מעבר השתן בצינור.
הגורם הנפוץ ביותר לחסימה בחתולים היא FLUTD - דלקת אידיופטית (שהגורם לה אינו ידוע) בשלפוחית השתן, דלקת זו גורמת להצטברות תאים ומוקוס שיוצרים "פקק" בשופכה שגורם לחסימה.
דלקת זו נפוצה בחתולים זכרים, צעירים (בני 3-9 שנים) והתפתחותה קשורה בדרך כלל בסטרס ולחץ שנובעים מרעש או שינויים בסביבה (כמו בני בית חדשים, רעשים חזקים, רעמים, זיקוקים ומעברי דירה).

סיבה נוספת לחסימת שתן היא חסימה על ידי קריסטלים מיקרוסקופים (אבנים בדרכי השתן). אלו נוצרים כתוצאה מריכוז גבוה של מינרלים מסוימים בשתן כתוצאה מנוכחות רבה שלהם במזון או משתן מרוכז כתוצאה מהתייבשות וחוסר בשתייה. קריסטלים אלו נלכדים במוקוס ונוצר פלאג (plug) שחוסם את הצינור.

חסימה מכאנית יכולה להיגרם מסיבות נוספות: גידול בשופכה, קרישי דם, דלקת זיהומית ואבנים שפוצעות את השלפוחית או השופכה.

חסימה פונקציונלית יכולה לנבוע מכיווץ של השרירים בשופכה או מבעיה עצבית שמונעת מהחתול להרפות את השרירים לצורך מתן שתן.

סימנים לחסימת שתן:

במקרי חסימה בדרכי השתן ניתן לראות בדרך כלל אי נוחות, החתול לא מעביר שתן (קשה יותר לעקוב אחרי מתן השתן בחתולים שיוצאים לחצר או בבתים בהם יש יותר מחתול אחד ולכן כשמתעורר החשש יש להקפיד לעקוב אחר מתן השתן), החתול מיילל (או צורח), מלקק את האזור של איבר מינו ויכול להופיע דם בפתח השופכה או בשתן (לפני חסימה מלאה), לעיתים הסימן לחסימה הוא דווקא "צליעה" ברגליים האחוריות שנגרמת כתוצאה משלפוחית גדולה מאוד וכואבת שלא מאפשרת לחתול ללכת.

במקרים של חסימה ממושכת מצטבר שתן בשלפוחית ורעלים ומינרלים שאמורים להתפנות בשתן מצטברים אף הם. בשלב זה החתול הופך חולה מאוד, יופיעו סימנים של דיכאון, אובדן תיאבון, עייפות, אפטיה והקאות. סימנים אלו יחלו להופיע החל מחסימה של מעל 24 שעות. חתול שלא יטופל בשלב זה עלול למות. בין החומרים שמצטברים מצוי המינרל אשלגן שריכוזו בדם מווסת על ידי השתן. כאשר רמות האשלגן עולות קצב הלב מואט ועלול גם להתקבל דום לב. בנוסף חסימה יכולה לגרום לקרע של שלפוחית השתן, דליפת שתן לחלל הבטן - וגם מקרה כזה עלול להוביל למוות!

אבחון:

האבחון מתבסס בראש ובראשונה על מישוש בטני של החתול שמתבצע ע"י הווטרינר. השלפוחית מורגשת באופן ברור ככדור נוקשה באחורי הבטן.
בבדיקות דם לרוב יופיעו רמות גבוהות של אוריאה, קריאטינין ואשלגן (חומרים שעל פי רוב מופרשים בשתן).
צילומי רנטגן מאפשרים לקבוע לרוב נוכחות של אבנים בשלפוחית ובשופכה.

טיפול:

הטיפול הנדרש בחתול חסום הוא טיפול חירום!
ראשית יש לייצב את מצבו של החתול ובמקביל לנסות ולפתוח את החסימה.
אם בדמו של החתול הצטברו כבר רעלים והגיעו לרמות מסכנות חיים יש לתת קודם כל נוזלים במתן תוך ורידי (אינפוזיה) על מנת לדלל את ריכוזם בדם.
במידה ולא ניתן לרוקן את השלפוחית באופן ידני, ניתן לנסות לרוקן מעט את השלפוחית באמצעות החדרת מחט דרך דופן הבטן אל תוך השלפוחית ושאיבת שתן ישירות מהשלפוחית וזאת על מנת להימנע מפיצוץ של השלפוחית ולהקל על מהלך פתיחת החסימה. רצוי להשתמש בשתן זה על מנת לבצע בדיקות מעבדה לזיהוי קריסטלים בשתן והרכבם (בחלק מהקריסטלים ניתן לטפל באמצעות שינויי הזנה) ולביצוע בדיקת תרבית ורגישות לזיהוי נוכחות חיידקים בשתן.

בשלב הבא ינסה הוטרינר להכניס קטטר (צינור) לתוך השופכה על מנת לשחרר את החסימה. הקטטר מוכנס דרך פתח השופכה ומטרתו לייצר מעבר פתוח לשתן.

לאחר פתיחת החסימה על פי רוב מותירים את הקטטר למשך 24 שעות על מנת לאפשר "שטיפה" של כל הרעלים והמינרלים מהגוף ולוודא שלא נגרמת חסימה חוזרת.
בשלב זה רצוי להמשיך ולתת לחתול נוזלים כיוון שלאחר פתיחת החסימה החתול מייצר שתן בעודף על מנת להיפטר מעודפי הרעלים שהצטברו בזמן החסימה. כאשר החתול מתאושש ושב לאכול ולשתות כרגיל ניתן לוותר על אמצעים אלו.

במקרים חמורים  בהם לא ניתן לפתוח את החסימה או כאשר החתול סובל מחסימות חוזרות (לפחות 2-3 פעמים) יש לפנות לאופציה כירורגית ובאופן ניתוחי ליצור לחתול פתח חדש ורחב לתת דרכו שתן. הניתוח נקרא PU.

חתולים שנחסמו פעם אחת עלולים להיחסם שוב ושוב, ולכן כדאי להקפיד על מספר כללים:

-         רצוי לעודד את החתול לשתות כמה שיותר על מנת להגביר את ייצור השתן ולדללו, ניתן לעשות זאת באמצעות מזרקת מים זורמים (פאנג-שוויי) שמעודדת את החתול לשתות.

-         רצוי להעביר את  הזנת החתול למזון רטוב שמוסיף גם הוא נוזלים או למזון רפואי.

-         קיימים בשוק מזונות רפואיים שמיועדים לטיפול ומניעה של בעיות וחסימות בדרכי השתן (דלקות, אבנים וכו'). חלק ממזונות אלה גם גורמים לחתול לצמא ולכן החתול  ישתה יותר וידלל את השתן.

-         אם ידוע על אירוע סטרס קרוב (זיקוקים, מעבר דירה, הכנסת כלב/חתול נוסף הביתה וכו') מומלץ להיוועץ עם הוטרינר לגבי טיפול תרופתי מונע ומרגיע לחתול על מנת להקטין את הסטרס.

לסיכום:

חסימת שתן היא מקרה רפואי חירומי מסכן חיים!
במידה ומופיע חשד לחסימה - יש לפנות מייד לוטרינר! ככל שהחסימה מטופלת בשלבים מוקדמים יותר סיכויים ההחלמה טובים יותר, הסיבוכים קטנים יותר וכמובן עלויות הטיפול נמוכות יותר...

למידע נוסף, בדיקה, טיפול וייעוץ בנושא חסימות שתן בחתולים, אנא צרו קשר עם המרפאה ונשמח לעזור

מרפאת דוליטל לחיות מחמד

וטרינר בכפר-סבא

תל חי 31, כפר סבא

077-4406645

http://www.mayer-vet.com

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר טל מאייר, וטרינר בכפר סבא

מרפאת דוליטל לחיות מחמד

רח' תל חי-31 כפר סבא

טלפון מרפאה: 077-4406645

tal@mayer-vet.com

אתר: www.mayer-vet.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר טל מאייר

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה15/07/132377 צפיות
פטרת (Ringworm) היא מחלת העור הנפוצה ביותר בחתולים. המחלה עוברת בקלות בין חתולים ואף מדבקת לבני אדם. אבחון מהיר יכול למנוע המשך הדבקה והתפשטות המחלה. טיפול בחתול חייב להיות מלווה בטיפול סביבתי.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה10/03/132088 צפיות
מחלת קושינג היא בעצם עודף פעילות של בלוטת האדרנל והפרשה עודפת של קורטיזון בגוף. המחלה פוגעת בעיקר בכלבים בגיל הביניים וכלבים זקנים. סימני המחלה העיקריים הם עליה בשתייה והשתנה, עליה בתאבון, בעיות עור והקרחה. ישנם מספר סוגי בדיקות לאבחון המחלה וכן מספר טיפולים אפשריים.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה20/01/132391 צפיות
דלקת לבלב היא מחלה קשה וחמורה שעלולה להסתיים במוות! קשה מאוד לאבחן את המחלה, אבל זיהוי מהיר וטיפול מתאים יכולים להציל חיים! במקרים של חשד לדלקת לבלב יש צורך בתהליך אבחון הכולל לרוב בדיקות דם, אולטרסאונד בטן ולעיתים בדיקות נוספות. הטיפול מצריך אשפוז עם אינפוזיה, אנטיביוטיקה ותרופות נוספות לווריד.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה23/12/121411 צפיות
סקביאס הינה מחלה מאוד מדבקת שעלולה להדביק גם בני אדם. מדובר באקרית מיקרוסקופית (מאותה משפחה של אקרית / קרדית האבק) האבחון והטיפול מאוד פשוטים כל עוד הם מבוצעים בזמן. המחלה גורמת סבל לארנבון ולכן כדאי לטפל בה בהקדם האפשרי.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה25/11/121221 צפיות
המוברטונלה היא מחלה נפוצה מאוד אצל חתולים, בעיקר באלה שיוצאים החוצה ונחשפים לפרעושים וקרציות. המחלה נגרמת על ידי חיידק בעל משיכה לתאי דם אדומים, החיידק נצמד עליהם וגורם להרס שלהם ומכאן לאנמיה חריפה. המחלה מסוכנת ועלולה לגרום למות החתול! המניעה פשוטה וכוללת טיפול חודשי קבוע נגד פרעושים וקרציות (מעבירי המחלה). מומלץ להיוועץ מייד עם הוטרינר בכל מקרה של חשד למחלה, טיפול מהיר ויעיל יפחית את חומרת המחלה ויקל את ההחלמה ממנה.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה02/11/129601 צפיות
השבוע הוספנו כתבה מעניינת על סימני מחלה של הטיית ראש בארנבונים. הכתבה נכתבה לאחר שהגיעו למרפאה מספר מקרים כאלו בחודשים האחרונים. הטיית הראש היא סמפטום שמופיע עקב פגיעה באוזן או במוח באזור האחראי על שיווי המשקל. למחלה יש טיפול וחשוב להתחיל אותו מהר ככל הניתן.

מאת: ד"ר טל מאיירוטרינריה27/08/122161 צפיות
מחלת אדיסון בכלבים נקראת גם "תת פעילות בלוטת האדרנל". אדיסון הינה מחלה קשה לאבחון ועלולה להיראות כמו מספר מחלות אחרות. האבחון מתבצע ע"י סימנים קליניים בשילוב עם בדיקות דם כלליות ובדיקת דם ספציפית (ACTH). במידה והמחלה מתגלה בזמן הטיפול בה פשוט יחסית ומוביל לאיכות ואריכות חיים גבוהה של הכלב. המחלה עלולה להוביל למשבר מסכן חיים ולכן חשוב לאבחן ולטפל בזמן.

מאמרים נוספים בנושא וטרינריה

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/01/197501 צפיות
אם היינו יודעים כמה חתולים וכלבים מומתים כיוון שהתרבותם אינה נעצרת על ידי עיקור וסירוס.. כלבים וחתולים רבים משוטטים ברחובות וחלקם לצערנו עשויים למות באופן טבעי בשל קשיי ההישרדות בחוץ. אם יש לכם כלב או חתול, זו אחת ההמלצות החמות שהיינו מציעים לכם לעשות.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/12/187627 צפיות
מגוון בעלי חיים יוכלו לתת מענה מעולה לרצון לגדל חיית מחמד בבית. אך מעטות באמת יענו על הצורך של בני הבית שזה דבר עיקרי ולא פחות חשוב מכל פרמטר אחר כאשר מתכוונים להביא חיית מחמד לביתכם.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה30/09/187779 צפיות
חיית החמד שלכם, בריאותה אינה שונה משל כל יצור חי אחר כולל אותנו בני האדם. כאשר אנו בוחרים ווטרינר/ מרפאה ווטרינרית לחיית המחמד שלנו אנחנו צריכים להתחשב במגוון פרמטרים מעבר לנוחות או שמועות חיוביות שמפה לאוזן. במאמר שלפניכם נרחיב על כך.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה27/06/188084 צפיות
למה למעשה כל כך חשוב שיהיה ווטרינר קבוע לחיית המחמד שלך? או לפחות מרפאה קבועה? מאותה הסיבה שחשוב שלנו תהיה מרפאה קבועה ורופא מטפל קבוע...וזה לא רק נוחות האמינו לנו..

מאת: נטלי הרוש וטרינריה31/05/188167 צפיות
כשחיית מחמד מצטרפת למשפחה תאמינו לנו... החיים בבית יהיו הרבה יותר מהנים! התענוג שבחזרה הביתה, לטפל בהנאה, להאכיל ולטפח אין הרבה רגעים שישתוו להרגשה הנהדרת הזאת. עם כל ההנאה והקסם שבהחלט יש בדבר חשוב מאוד לברר מספר דברים.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה29/03/188238 צפיות
כמו בכל דבר בחיינו לפני שאנו לוקחים החלטה משמעותית אנחנו חייבים לוודא שמרבית הפרמטרים מתאימים לציפיות שלנו . כך גם באימוץ כלבים, נורא מתחשק לכם שכלב יפה ומתוק או גדול וקשוח יתרוצץ בחצר ביתכם אך חשוב לוודא מספר דברים קודם לכן.

מאת: נטלי הרוש וטרינריה28/02/184224 צפיות
היפוך קיבה קורה כאשר כלבים בולעים אוויר תוך כדי ארוחה ובאופן כללי ולא מצליחים לשחררו מה שגורם לקיבה להסתובב ונוצרת חסימה בזרימת הדם שעשויה להגיע עד למצב של נמק ולמקרי מוות. באם הכלב לא יטופל באופן מידי הוא יהיה בסיכון שעשוי להוביל למותו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica