אקטואריה היא תחום מדעי אשר משתייך לאחת מבין אלפי הנגזרות שיש לעולם המתמטיקה. מדע האקטואריה עומד על טיבם של מצבי אי ודאות שונים ובכך עוזר להיערך לקראתם בהתאם. לימודים אקדמאיים לאקטואריה הינם לימודים מרתקים אשר טומנים בחובם ידע מתמטי וסטטיסטי ייחודי כמו גם שימושי ביותר במגוון תחומי החיים. איש המקצוע בתחום נקרא אקטואר ובשורות הבאות תלמדו מעט יותר אודות לימודי האקטואריה ואפשרויות התעסוקה השונות של מקצוע ייחודי זה.
מיהו האקטואר?
בעוד מספר אנשי מקצוע עוסקים בניהול סיכונים, אקטוארים הם אנשי המקצוע אשר יודעים כיצד לחשב שסיכון מסוים יתרחש. האקטואר פועל במספר מישורים הקשורים כולם לאספקטים כלכליים – ביטוח, קרנות (פנסיה, ביטוח, השתלמות), בנקאות, פיננסים, השקעות ובריאות. תוך שימוש במודלים מתמטיים שונים האקטואר מחשב את הסיכוי להתרחשות המאורעות שונים ועל פי מוצא פיו נקבעים סדרי עולם כגון עלותו של ביטוח מסוים, אחוז כיסוי שירותי בריאות, התנהלות של קרנות ואפיקי השקעה ועוד. לימודים אקדמאיים לאקטואריה מכשירים אנשי מקצוע אלה כך שיתפסו עמדות מפתח במשק הישראלי ויובילו כל ארגון בו הם מועסקים להצלחה.
לימודי אקטואריה – מסלול אקדמאי לתואר שני
התואר השני בלימודי אקטואריה פתוח לבעלי תואר ראשון בתחומי המתמטיקה והכלכלה השונים על כל ענפיה (ראיית חשבון, מימון וכו') ונמשך כשנתיים. בעלי תואר ראשון מתחומים קרובים נדרשים לעבור שנת השלמה טרם התחלתם את התואר השני.
לימודי אקטואריה – מה לומדים?
לימודים אקדמאיים לאקטואריה כוללים את הרחבת והעמקת הידע הקיים של בעלי תואר ראשון בתחום חישוב הסיכונים וזאת ע"י מגוון רחב של קורסים מעולם הסטטיסטיקה, המתמטיקה, כלכלה, מימון ועוד קורסים רבים בחישוב סיכונים בתחומים כלכליים שונים ומגוונים.
לימודי אקטואריה – אפשרויות התעסוקה
בוגרי לימודים אקדמאיים לתואר שני באקטואריה יכולים לראות את עצמם כמתאימים לתפוס עמדות מפתח מובילות בחברות פרטיות וציבוריות (בנקים, חברות ביטוח, משרדי ממשלה, משרדים לראיית חשבון ועוד), ובכלל יכולים לפתוח לעצמם דלתות כמעט בכל מקום, הרי כל חברה או עסק בהקמה או בהרצה אשר מעוניינים לדעת את סיכוייהם "לשרוד" לאורך זמן זקוקים להערכה של אקטואר. בין אם מדובר על עסק אשר מדפיס אלבומי תמונות מעוצבים ומעוניין לדעת כמה מחיר לגבות על אלבום תמונות דיגיטאלי בודד, ומהם סיכויי ההישרדות שלו לאורך זמן אל מול כניסת מתחרים חדשים לתחום, ובין אם מדובר על חברת הייטק הרוצה לדעת כיצד להיערך אל מול כניסת טכנולוגיות חדישות ושאר אירועים לא צפויים. אופצייה נוספת אשר נפתחת בפני מי שמסיים לימודים אקדמאיים באקטואריה היא כמובן פתיחתו של עסק עצמאי לשירותי ייעוץ כלכלי וחישוב סיכונים.