כאבי ברכיים הם כאבים מאוד שכיחים. המבנה המורכב של הברכיים והעומסים הכבדים המוטלים עליהן בחיי היום יום, הופכים אותן לרגישות ופגיעות יותר. הסיבות לכאבי ברכיים הן שונות ומגוונות. אצל ילדים כאבי ברכיים עלולים להיות כאבי גדילה, אצל ספורטאים הם נגרמים בעיקר בשל פציעה במהלך אימון, ואילו בקרב אוכלוסיית גיל הזהב הם שכיחים עקב תהליך של ניוון ושחיקת סחוס. בעוד שהרפואה הקונבנציונאלית מתמקדת במתן תרופות נוגדות כאבים ודלקות, התחום של רפואה משלימה כולל היצע טיפולים טבעיים לאבחון והתמודדות עם שורש הבעיה ולאימוץ אורח חיים בריא ותקין יותר הן בהיבט הפיזי והן בהיבט הנפשי-רגשי.
מהן הסיבות לכאבי ברכיים?
הסיבות לכאבי ברכיים יכולות להיות פיזיולוגיות, מנטאליות, רגשיות או גנטיות:
- עומס יתר –אחת הסיבות השכיחות לכאב בברכיים היא עומס יתר על הברך או על שריר הירך. עומס יתר נגרם מפעילות ספורטיבית לא מבוקרת או כתוצאה מסחיבה של משאות כבדים והוא עלול להוביל לשחיקת סחוס בברכיים.
- חבלה טראומטית –פציעת ספורט, תאונת דרכים ותאונת עבודה עלולות לגרום לחבלה ולכאבים בברך. החבלה נגרמת, בדרך כלל, מסיבוב של הברך ומקרע במיניסקוס (בולם הזעזועים של הברך).
- משקל עודף – לאנשים עם משקל עודף יש סיכוי גבוה יותר לסבול מבעיות ברכיים. יתר המשקל יוצר עומס רב על הברך וגורם לשחיקת סחוס ולכאבים.
- נעליים לא נוחות – נעילת נעליים שאינן נוחות עלולה לגרום לכאבי ברכיים (לדוגמה: עקבים).
- גנטיקה – חלק מהמחלות הגורמות לכאבי ברכיים הן גנטיות (דלקת פרקים).
- גיל – אמנם לכאבי ברכיים אין גיל, אך שכיחותם עולה ככל שמתבגרים. שחיקת סחוס בברך היא אחת הסיבות הנפוצות לכאבי ברכיים בגיל מבוגר.
- מתח נפשי - שגרת החיים האינטנסיבית של העידן המודרני יוצרת מצבים של ניוון שרירים, פעילות ספורטיבית לא מבוקרת, לחצים ומתחים נפשיים שמזיקים לגוף ולשרירים ומגבירים מצבים של כאבי ברכיים.
מהם המאפיינים של כאבי ברכיים?
המאפיינים של כאבי ברכיים משתנים בהתאם לסיבות הכאב, למיקום בברך ולדרגת החומרה:
- כאבי ברכיים אקוטיים – כאבים חדים, מקומיים ופתאומיים מופיעים בעיקר כשהסיבה לכאב היא פציעה או חבלה (שבר, נקע, קרע של הרצועה וכו').
- כאבי ברכיים כרוניים – כאבים כרוניים וממושכים בברכיים נגרמים כתוצאה מדלקת, זיהום, שחיקה וניוון של הסחוס וכו'.
סימפטומים נוספים שעלולים להתלוות לכאבי ברכיים (בהתאם לסוג הבעיה) הם: אודם ונפיחות, נוקשות, מוגבלות בתנועתיות וכאבים בקרסול ובגב.
איך מטפלים בכאבי ברכיים? שינוי אורח החיים יכול לסייע למניעת כאבי ברכיים או להקלה משמעותית בכאבים במידה שהם קיימים:
- חיזוק השרירים בברך – פעילויות לחיזוק השרירים כגון פיזיותרפיה, שחייה וביצוע תרגילים ייעודיים לברך עשויים לסייע בהתמודדות עם כאבי ברכיים.
- שימוש בעזרי התעמלות פונקציונאליים – נעילת נעלי ספורט המותאמות לריצה ו/או הליכה, שימוש בברכיות, מדרסים ובולמי זעזועים עשוי לסייע במניעת כאבי ברכיים כתוצאה מפעילות ספורטיבית.
- שמירה על משקל גוף תקין ופרופורציונאלי – משקל גוף תקין מוריד את הסיכון לסבול משחיקת סחוס בברכיים.
טיפול טבעי – רפואה אלטרנטיבית:
לאחר אבחון אורתופד מומלץ לפנות למומחה מתחום רפואה משלימה לקבלת טיפול בכאבי ברכיים טבעי משלים ונטול תופעות לוואי
- רפואה סינית – שיטת טיפול אפקטיבית ליצירת איזון בשרירים סביב הירך, להפחתת כאבי ברכיים, לשיפור טווחי התנועה של המפרקים ולהתמודדות עם מקור הבעיה. טיפול סיני כולל דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה סינית והמלצות לאורח חיים בריא.
- רפואה יפנית – לאחר תהליך תשאול ואבחון יסודי שכולל איתור אזורי הרפלקס הרגישים, מתבצע טיפול מהיר ואפקטיבי ליצירת איזון בשרירים סביב הברך, להעלמת הכאב ולהתמודדות עם מקור הבעיה. שיטת טיפול זו נמצאה גם יעילה ביותר בתחום של רפואה משלימה לקשישים.
כאבי ברכיים הם תופעה שכיחה. כ- 16% מהאוכלוסייה סובלים ממנה בשלב כזה או אחר של חייהם. אבחון מוקדם של הבעיה וטיפול יעיל המשלב את אחת השיטות של הרפואה האלטרנטיבית, יסייע בהפחתה משמעותית של כאבי ברכיים, בהתמודדות יעילה עם שורש הבעיה ובאימוץ של אורח חיים בריא יותר.