מאת שאול סלם, מנכ"ל פורטל adira.co.il
חימום הבית תופס חלק נכבד מן ההוצאות הכלכליות שלנו במהלך החורף. השוק מציע מגוון רחב של שיטות חימום, חלקן חסכוניות יותר וחלקן פחות ולבחירה בכל שיטה השלכות גדולות על הכיס שלנו. פורטל adira.co.il בדק מהם היתרונות והחסרונות של כל שיטה.
לחימום הבית חלק חשוב ומשמעותי בהוצאות הכלכליות שלנו במהלך החורף.
מתנורי נפט, רדיאטורים, מפזרי חום, מזגנים ועד למערכות מורכבות יותר כמו סולר וגז- לכל אחת מן השיטות היתרונות והחסרונות שלה ויעילותן תלויה בגורמים שונים כגון מיקום הבית, הגודל שלו ואופי הדיירים בו.
כדי לקבל איזושהי תמונה על הרגלי החימום שלנו, ניתן לקרוא באתר של משרד התשתיות כי
משרד התשתיות חילק את הארץ לארבעה אזורי אקלים מרכזיים ובחן את ממוצע הימים בהם אנו מפעילים חימום בכל אזור ואת משך השעות בכל יום. מהנתונים עולה כי באזור בקעת הירדן והערבה, תדירות חימום הבית בין החודשים דצמבר עד פברואר היא הנמוכה ביותר כשהממוצע עומד על 60 יום בשנה עם 4 שעות חימום ביום ועם סה"כ שעות חימום של 240 שעות בשנה.
ברצועת החוף הממוצע עומד על 110 ימים בשנה ו-4 שעות ביום ובסך הכל 440 שעות חימום בשנה בין החודשים דצמבר עד מרץ. במישור החוף והשפלה כ-120 ימים בשנה ו-5 שעות ביום ובסה"כ 600 שעות חימום בשנה. ואילו בהרים (גולן וגליל), אזור ירושלים והנגב הנחשבים לקרים ביותר, בין נובמבר לאפריל , נוהגים לחמם בממוצע כ- 150 ימים בשנה למשך 6 שעות ביום ובסה"כ כ-900 שעות חימום בשנה.
מלבד האזור האקלימי בו ממוקם הבית ישנם אלמנטים נוספים המשפיעים על מידת החימום והם קשורים בין היתר לגודל הבית, בין אם מדובר בבית פרטי או בדירה, באיכות הבידוד והאיטום של הבית, בכיוונים אליהם הוא פונה וכדומה.
מאחר שלכל בית מאפיינים אחרים, קשה להגיע למסקנה חותכת מהי השיטה החסכונית ביותר, אולם עדיין ישנם כמה כללים מנחים התקפים לכל הבתים.
מזגנים
צביקה פולישוק, מנכ"ל חברת מודבל המתמחה במיזוג אוויר מסביר כי "המזגן אחד מאמצעי החימום החסכוניים ביותר שעשויים לחסוך עד כ-30% אנרגיה פחות ממכשירי חשמל אחרים. המזגנים שקטים יחסית, מחממים את החלל מהר ביחס לאמצעי חימום אחרים, וניתן לשלוט בהם בעזרת מגוון של פונקציות, כולל קביעת מועד לכיבוי אוטומטי". כמו כן, מדגיש פולישוק, כי "שימוש במזגן לצורך חימום הבית בטוח הרבה יותר מאשר שימוש בנפט או גז".
לדברי צביקה פולישוק מחברת מודבל "מחירי המזגנים עומדים על החל מ-1500 ₪ בממוצע. הם אומנם גבוהים יותר מאמצעי החימום החשמליים האחרים ודורשים גם התקנה העומדת על כ-600 ₪ אך הם בהחלט חסכוניים יותר ומשמשים כמכשירים יעילים לאורך כל השנה".
חשוב לזכור כי היעילות האנרגטית של המזגן גם כן משפיעה על רמת החיסכון שלו וככל שהיא יותר גבוהה ומגיעה לדרגה A, כך המזגן חסכוני יותר, דוגמת המזגנים של המותג צ'ונלן. אגב, הטמפ' המומלצת לחימום הבית באמצעות מזגן הינה 24-25 מעלות, מסביר צביקה פולישוק.
קונווקטור
הקוונקטור הינו מעין מפזר חום גדול המחמם חללים קטנים במהירות יחסית גבוהה. מבין כל אמצעי החימום מבוססי החשמל .
דורון אליעזר, מנהל שיווק ברשת א.ל.מ מסביר כי מדובר במוצר עם רמת בטיחות גבוהה שמתאים לחימום של כל הבית ובמיוחד חדרי ילדים. ניתן לתלות את הקווקטור על הקיר כתמונה או להניחו על הרצפה.
תנורי נפט ותנורי גז
השימוש בתנורי נפט או תנור גז הולך ונעלם הן מסיבות בטיחותיות והן מהסיבה שיש חלופות טובות יותר בשוק, שכן תנורים אלה פולטים אדים מסוכנים ועלולים ליצור דליקה בבית.
טיפים כיצד לחסוך בהוצאות עבור חימום?
מומלץ לבצע בידוד תרמי ואיטום לדירה ובדרך זו לחסוך עד 30% מהוצאות החימום.
מומלץ לאטום סדקים בכל הקשור לתריסים, חלונות, דלתות ופרצות בדירה ובדרך זו לחסוך עד 20% מהוצאות החימום.