מבחן אמי"ר הוא מבחן מיון בשפה האנגלית. ראשי התיבות של אמי"ר הן אנגלית מיון לרמות. הבחינה הינה כרטיס הכניסה למוסדות להשכלה גבוהה בכל הנוגע להערכת רמת האנגלית של הסטודנט.
המוסד להשכלה גבוה בו ילמד הסטודנט יתאים לפי הציון שקיבל התלמיד בבחינת האמי"ר כמה קורסי חובה באנגלית על הסטודנט יהיה לקחת במהלך לימודי התואר. סטונדט אשר קיבל ציון גבוה בבחינת האמי"ר יוכל לקבל פטור מאנגלית, כלומר, אותו סטודנט יהיה פטור לקחת קורסים באנגלית במהלך כל לימודיו האקדמיים. הציונים בבחינת האמי"ר הינם בין 150 לציון מקסימלי של 250. הפטור ניתן למי שקיבל ציון של 234 ומעלה. מבחן האמי"ר מורכב שלושה פרקים כאשר לכל פרק מוקצבות 25 דקות. בניגוד לבחינה הפסיכומטרית, במבחן האמי"ר אין פרקי "פיילוט" וכל פרק נכלל בחישוב הציון. המבחן בוני משאלות רבות ברירה בלבד.
מבחן האמי"ר נערך, נכתב ונבדק, על ידי המרכז הארצי לבחינות והערכה. זהו הגוף אשר אחראי על הבחינה הפסיכומטרית, ובשל כך, בחינת האמי"ר זהה לחלוטין בתוכן ובכמות השאלות לפרקי האנגלית שבבחינת הפסיכומטרי. הלימוד לפרק האנגלית בבחינות הפסיכומטרי ולבחינת האמי"ר הוא זהה, טכניקת המענה על השאלות והזמן המוקצב לכל שאלה הינו זהה ומאפשר למידה משותפת. הניגשים לבחינת אמי"ר לרוב הם סטודנטים שבחרו שלא לגשת לבחינה פסיכומטרית, או מי שברצונו לשפר רק את הציון על חלק האנגלית בבחינה הפסיכומיטרית.
מבחן אמיר"ם הוא מבחן אנגלית אשר נערך באופן ממוחשב (מכאן תוספת האות "מ" לשמו). גם בחינה זו נועדה כדי לבחון את רמת האנגלית של הסטודנטים בטרם הירשמם למוסדות להשכלה גבוהה. מבחן אמיר"ם נערך מול מחשב והנבחן עונה על השאלות בעזרת מקשי המחשב. שתי הבחינות נועדו לשם אותה תוצאה, בחינת רמת האנגלית של הנבחן. ואולם, האופן בו הבחינה נערכת היא שונה ועל כן תלמיד המתלבט איזו מבין הדרכים טובה לו יותר, צריך לבחון מספר אלמנטים אשר מבדילים בין הבחינות.
בניגוד למבחן אמי"ר, בשל היות המבחן ממושב, במבחן אמיר"ם לא קיימת לנבחנים האפשרות חזור אחורה במבחן אמיר"ם, זמן אשר נותר במענה על שאלה אחת לא יתקבל כתוספת בשאלה שלאחר מכן.
לכל שאלה יש את פרק הזמן שהוקצב לה. הבדל נוסף הוא כי המבחן אמיר"ם מסגרת הזמן היא אישית וגמישה יותר. אם סיים נבחן את הבחינה בזמן קצר יותר מהמוקצב הוא יוכל לצאת מהחדר וזאת בניגוד למבחן אמי"ר בו הוא יאלץ להישאר בחדר הנבחנים עד תום הזמן שהוקצב לכל הבחינה.
במבחן אמיר"ם לא ניתן לבצע תיקון של תשובה. לאחר לחיצה על מקש האנטר התשובה היא מוחלטת וסופית. בבחינת אמי"ר לעומת זאת, ניתן לחזור אחורה ולתקן תשובה לכל כל הפרק בו אתם נבחנים כרגע.
כדאי לשקול גם את מיקום הבחינה לפני שבוחרים דרך. מבחן אמיר"ם נערך במכללות שונות ברחבי הארץ, בעוד שמבחן אמי"ר נערך אך ורק באוניברסיטאות. כל תלמיד צריך לדעת באילו תנאים יוכל הוא למקסם את יכולותיו ולעבור את הבחינה בציון הגבוה ביותר.