ישנן 36 מדינות אשר אזרחיהן אינם נדרשים לשאת ויזה לארה"ב באם ברצונם לבקר במדינה, וזאת מתוקף חתימה על הסכם ויתור בין ארצות הברית למדינה שלהם. תוקף השהייה המריבי הוא לשלושה חודשים, מעבר לכך יש להוציא ויזה. המדינות הכלולות ברשימה זו הן: אנדורה, הונגריה, ניו זילנד,אוסטרליה, איסלנד, נורבגיה, אוסטריה, אירלנד, פורטוגל, בלגיה, איטליה, סן מרינו, ברוניי, יפן, סינגפור, צ'כיה, לטביה, סלובקיה, דנמרק, ליכטנשטיין, סלובניה, אסטוניה, ליטא, דרום קוריאה,פינלנד, לוקסמבורג, ספרד, צרפת, שוודיה, מלטה, גרמניה, שוויץ, מונקו, יוון, הולנד ובריטניה.
ב-12 לינואר 2009 נכנס תיקון לחוק ההגירה האמריקאי, המחייב את אזרחי מדינות אלו המעוניינים לבקר בארה"ב לעבור רישום דרך שירות ESTA של מנהל ההגירה האמריקאי. ברישום האזרח מצהיר שבכוונתו להיכנס לארצות הברית רק בכדי לטייל ובנוסף הוא נשאל שאלות על פרטיים אישיים - השירות כרוך בתשלום של 14$.
בשדה התעופה לפני ההמראה לארה"ב תערך השוואה בין מחזיקי דרכון של אחת מהמדינות החברות בהסכם לבין טופס רישום ה-ESTA. במידה ותמצא אי התאמה לא יוכל הנוסע לעלות על הטיסה.
בכדי להתקבל לתוכנית ויתור ויזה, מדינה חייבת לעמוד במספר גורמי ביטחון ודרישות נוספות, כגון אכיפה מוגברת ושיתוף נתונים עם ארצות הברית ודיווח בזמן אמת על דרכונים שנגנבים או אובדים.
גורמים נוספים באם מדינה תיכלל בהסכם זה הוא מעבר לשימוש בדרכון ביומטרי, אחוז מסויים של שוהים בתוך ארצות הברית ועוד. מכלול של גורמים אלו הם המשפיעים באם אזרחי מדינה כזו או אחרת ידרשו להוציא ויזה לארה"ב או לאו.
ישנן מדינות שאינן כלולות בהסכם ויתור ויזה לארה"ב אך להן הסכם אחר עם ארצות הברית כדוגמת קנדה, אשר אזרחיה אינם צריכים ויזה לארה"ב לצורך כניסה למדינה, אזרחי מדינת ישראל מחוייבים לעומת זאת בויזה בכדי להיכנס לארצות הברית.
בשנות השמונים תוקפה של ויזה לארה"ב שהונפקה היה לכל החיים, אך החל מאמצע שנות התשעים המדיניות השתנתה ותוקפה המירבי של הויזה הוא 10 שנים, כך שכיום הויזות שהנופקו בשנות ה-80 אינן בתוקף.
תוקפה של הויזה מסמל את התאריך האחרון בו ניתן להגיע לארה"ב. בעת כניסתכם למדינה יראיין אתכם פקיד ההגירה והוא הסמכות להחליט באם תורשו להיכנס ומה משך השהייה המותר לכם.
מנהל ההגירה האמריקאי והממשל בארצות הברית מתייחסים לכל אדם המעוניין לבקר בארה"ב כאל מהגר לא חוקי פוטניצאלי. על כן כיום בכדי להוציא ויזה לארה"ב על מבקש הויזה להגיע לראיון אישי ולהוכיח על קשרים חזקים למדינה שלו, קשרים אישיים וכלכליים. ניתן להוכיח קשרים אלו באמצעות מסמכים ואישורים שונים כדוגמת, תלשוי שכר, חוזה שכירות, תדפיסי בנק, אישורי לימודים ועוד.
המלצת שגרירות ארצות הברית למעוניינים לבקר בה היא לא ליישם תוכניות שלא ניתנות לביטול עד אשר אין אישור על ויזה לארה"ב. הכוונה בכך היא לא להזמין כרטיסי טיסה, בתי מלון וכי"ב שכן כל בקשה לויזה נבדקת לגופו של עניין ואין בקשה אחת שזה לשנייה ולא תמיד בקשות לויזה מאושרות.
ישנן קהלי יעד שונים אשר זוכים לבדיקה יותר קפדנית מאחרות, לדוגמא בני מיעוטים, חיילים משחוררים טריים שזה עתה סיימו את שירותם הצבאי, אנשי בעלי רקע מקצועי מדעי או טכנולוגי.
מועמדים בקהלים אלו נדרש בדרך כלל זמן נוסף עד לקבלת החלטה בנושא. את המשך הטיפול בבקשתם מעבירים למנהל ההגירה בארצות הברית ושם תתקבל ההחלטה, על כן ההליך עלול להתארך עד לקבלת מתן התשובה, זמני ההמתנה עלולים להגיעה עד לכדי חודשים.