עשר שנים עברו מאז היום בו השתלטו תשעה עשר חוטפים על ארבעה מטוסיםבארצות הברית. שניים מהמטוסים פגעו ומוטטו את בנייני מרכז הסחר העולמי,מטוס נוסף פגע בפנטגון, משרד ההגנה האמריקאי ואילו טיסה מספר 93 התרסקהבשדה פתוח בפנסילבניה לאחר שנוסעי המטוס ניסו למנוע מהחוטפים להגיע לגבעתהקפיטול. אז מהם לקחי האבטחה שנלמדו מהאירוע שייחרט בזיכרון הקולקטיבי שלכולנו? על כך – במאמר שלפניכם.
ראשית, כיום ניתן להבחין בסידורי אבטחה הדוקים הרבה יותר בשדות התעופההשונים. באותו יום קשה הצליחו כל החוטפים להעלות על המטוסים חמושים בסכיניםאשר שימשו אותם מאוחר יותר לשם ההשתלטות. הסבירות להישנותו של תרחיש מסוגזה בימינו – קלושה הרבה יותר. בנוסף, גם הפיקוח על המטען שמועלה למטוס הפךלהרבה יותר יעיל ומשמעותי. לא פעם נשמע כי נוסע זה או אחר מתלונן על כךשתיקיו נפתחים למטרות בדיקה אך עדיף לבדוק מבעוד מועד מאשר להצטער בדיעבד.
זאת ועוד, חלק בלתי מבוטל מהטייסים בחברות התעופה האמריקאיות (ולא רקבהן) עוברים הכשרה לשימוש בנשק כחלק ממתכונת הפעילות השוטפת. כאמור, לחוטפיה-11 בספטמבר היו אך ורק סכינים בעוד שלטייסים לא היה דבר מלבד ידיהםהחשופות. כיום המציאות השתנתה.
אבטחה פרטית ומוכנות מקדימה
יתרה מזאת, חברות תעופה גדולות וקטנות כאחד שוכרות בימינו את שירותיהם של מאבטחי טיסה פרטיים מחברת אבטחה המלווים את הנוסעים ואת הצוות מהרגע בו הם עולים למטוס ועד לרגע בו הםנוחתים במדינת היעד. הניסיון והוותק של המאבטחים הללו מהווה מרכיב ראשוןבמעלה בכל הנוגע לטיפול במצבי משבר פוטנציאליים. רק המאבטחים המנוסים ביותרמסוגלים למלא את התפקיד בצורה הטובה ביותר.
אך לא רק בתעופה עסקינן, גם גורדי השחקים עצמם אשר ממשיכים לאכלס אתהחברות הגדולות והמשפיעות בעולם זוכים לאבטחה משמעותית הרבה יותר. פיגועהטרור של ה-11 בספטמבר לא היה הראשון במרכז הסחר העולמי. עוד ב-1993 פיצוצהשל מכונית תופת בחניון גרמה למותם של שישה אנשים. אחד מהאנשים שהיו אחראיםלאבטחת הבניין מחברת האבטחה והשמירה באותה עת התריע על העתיד לבוא אך אף אחד לא טרח להתייחס ברצינות לאזהרותיו. היום זה כבר לא יקרה.
צמצום סיכונים ושיתוף מידע
בהקשר זה ראוי לציין כי את האבידה הגדולה ביותר בהתקפת הטרור שאירעהלפני עשור ספגה חברת קנטור פיצג'רלד שיותר מ-650 מעובדיה נספו באסון. כיום,וכחלק מהלקחים שהופקו לאחר האירוע – מפצלות החברות הגדולות את עובדיהן ואתחומרי העבודה של החברה בין מספר מוקדי פעילות ההופכים למבצר מאובטח מאיןכמוהו.
לבסוף, גם מבחינת איסוף המידע והערכת הסיכונים חל מפנה של ממש בעולםשאחרי ה-11 בספטמבר. אף על פי שטרם הוסרו כל החסמים הבירוקרטיים הדרושים –פועלות סוכנויות הבטחון השונות בארצות הברית ומחוצה לה (כמו גם בישראל)בשיתוף פעולה נרחב הרבה יותר. מטרתו של שיתוף הפעולה הוא להפוך את פריטיהמידע הזמינים לנחלתם של כל האנשים שזקוקים להם על מנת להעריך בצורה הנכונהביותר את הסיכונים הרובצים לפתחן של כל המדינות שאזרחיהן הפכו למטרות.
לסיכום, לא ניתן לומר בווודאות כי אירוע קשה הדומה במתכונתו לזה שפקד אתארצות הברית לפני עשור לא יחזור על עצמו לעולם, אך בה בעת כל הסימניםמראים כי הלקחים המרכזיים מהאירוע אכן הופקו וייושמו כך שאפשר להיותאופטימיים.