בעל עסק מנהל או נאמן בטיחות במפעל או עסק המתבצעת בו עבודה בגובה? סדרת מאמרים זו עוסקת בסוגיות הקשורות לחובות המוטלות על העוסקים בעבודה בגובה. במאמר הקודם עסקנו בשאלות החוקיות, ההכשרה והכנה המקדימה הנדרשת לפני תחילת העבודה.
במאמר זה נעסוק בציוד המגן שעליך כבעל עסק לספק לעובדך העובדים בגובה.
אך לא רק בחוק אנו עוסקים הרעיון המרכזי הוא שבכל הנוגע לעבודה בגובה לציוד המגן יש חשיבות רבה! לרמת האיכות והתקינות של ציוד המגן האישי (או בשפה המקצועית צמ"א) הנמצא בשימוש העובדים שלך יכולה להיות ההבדל שבין אירוע בטיחות שנגמר בתחקר לימודי בלבד לבין פגיעה גופנית חמורה או אפילו מוות.
אך בו נחזור לתחום החוקי - לפני שאתה הולך לבחור את ציוד המגן בו ישתמשו העובדים שלך חשוב שתעבור על ההראות המחייבות של משרד העבודה.
תקנות אלה המפרטות את סוגי ציוד המגן האישי המחוייב בחוק כוללות:
ציוד בלימה, ציוד חילוץ, קווי עיגון, סנדלי בטיחות וכובע מגן.
ציוד בלימה פשוט כמשמעו - מכשיר הבולם את נפילתו העובד. צריך להקפיד שבציוד הבלימה תתאפשר הרכבת נקודת העיגון כך שלא תווצר סכנת נפילה של העובד יותר מחמישים ס"מ. צריך להקפיד גם שציוד הבלימה יכיל סופג אנרגיה אחד לפחות, ושהוא יאפשר לעובד חילוץ עצמי במקרה של נפילה.לבסוף צריך רק להקפיד שלציוד הבלימה יוצמדו הוראות בטיחות בערבית ובעברית.
ציוד לחילוץ, שוב פשוטו כמשמעו ציוד שיאפשר חילוץ של עובד שנפל ושאינו יכול לחלץ את עצמו. חובה על עסק העוסק בעבודה בגובה, להחזיק ציוד חילוץ בקרבת אזור העבודה במקום שיאפשר חילוץ מהיר לפני שיגרם לעובד נזק בלתי הפיך.
קווי עיגון קבועים הינם קווים המאפשרים לעובד לעגן את ציוד הבלימה שלו בזמן העבודה. למפעל או אתר בו ישנה עבודה בגובה במקומות קבועים, יש חובה חוקית ליצור קווי עיגון קבועים. על קווי העיגון הקבועים להיות תקניים ומאשורים על ידי בודק מוסמך לפי תו התקן המתאים לכל עבודה (וכמובן על פי הוראות היצרן).
מילה אחת על נעלי בטיחות וכובע בטיחות. ודאו שהסוליות מונעות החלקה הכן תקינות ולא שחוקות וודאו שעובדיכים הכן משתמשים בהם ובכובע המגן .
חשוב כמובן להסביר שאילו הוראות הבטיחות הכלליות הכתובות בחוק. אך מלבד תקנות הבטיחות הכלליות, עליכם ללמוד את הוראות הבטיחות והסכנות הייחודיות לסוג הפעילויות שאתם מקיימים בעסק שלכם (לעבודת גיזום בגובה דורשת ציוד שונה מעבודה על עמודי חשמל).
כמה עצות נוספות לגבי ציוד לעבודה בגובה: לפני קנית הציוד בדקו ה"אם הציוד תקני משמע האם הוא מאושר לעבודה על פי מכון התקנים". כשקונים ציוד יד שנייה, או משתמשים בציוד ישן של העסק, וודאו שציוד המגן אינו בלוי, והוא עבר בדיקה שנתית, של בודק מוסמך, המאשר את תקינותו .
על כל שאלה מקצועית-חובה לתייעץ עם מומחים (כן אתם מוזמנים להתייעץ גם אתנו בשקד הנדסה)
מנהל, בעל עסק, נאמן או ממונה בטיחות - האחריות על הספקת ציוד מתאים ותקין לעובדך מוטלת עליך,
עליך גם האחריות שכל העובדים יעברו הכשרות ורענונים תקופתיים לגבי הנחיות הבטיחות לעבודה בגובה
אנו בשקד הנדסה עוסקים בבטיחות ובטיחות בגובה כבר לחמש עשרה שנה לקריאת חומר נוסף על בטיחות בגובה, התייעצות והזמנת הדרכות