רפואת שיניים מניעתית היא, למעשה, רכישת הרגלי חיים שחשוב להקנות כבר בגיל הרך, עם בקיעת השן הראשונה, ולהתמיד בהם לאורך החיים. הקפדה על ביצוע הפעולות הבאות עשויה למנוע כאב מיותר והוצאות כספיות כבדות בגין טיפולי שיניים מורכבים:
- שמירה על היגיינה אוראלית
ישנו מבחר רב של עזרים לשמירה על פה נקי, המסייעים במניעת דלקות חניכיים ועששת: מברשות שיניים, חוט דנטלי, קיסמים דנטליים, שטיפות פה ועוד. חלק מתפקידם של רופא השיניים והשיננית הוא להמליץ לכל מטופל על העזרים המתאימים לו ביותר ולהדריכו כיצד יש להשתמש בהם.
- פלואוריד במי השתיה
פלואוריד מחזק את השכבה החיצונית של השן. בזמן התפתחות השיניים (גילאי 0-15) מומלץ להוסיף פלואוריד למי השתייה. ריכוז הפלואוריד הקיים במי הברז משתנה מאזור לאזור בארץ, ולכן יש להיוועץ עם רופא השיניים באזור המגורים לגבי הצורך בתוספת פלואוריד ולגבי המינון הנדרש.
- איטום חריצים
באופן טבעי יש בשיניים של כולנו חריצים. לעיתים הם עמוקים מאד ולא ניתן לנקות אותם בעזרת מברשת השיניים. על מנת למנוע התיישבות של חיידקים בתוכם, אשר בסופו של דבר, יגרמו לעששת, יש להגיע אל רופא השיניים לצורך איטום. איטום החריצים הוא טיפול שגרתי פשוט שאפילו אינו דורש הרדמה.
- ניקוי שיניים מקצועי
על השיניים של כולנו מצטברת אבנית המונעת ניקוי יסודי של השיניים בעת הצחצוח ועלולה לגרום לדלקת חניכיים, בדרגות חומרה שונות. האבנית איננה ניתנת לניקוי באמצעים הביתיים, ולכן מומלץ להגיע לניקוי מקצועי אצל שיננית, אחת לחצי שנה.
- בדיקה תקופתית אצל רופא השיניים
בבדיקה אצל רופא השיניים ניתן לאבחן עששת עוד בשלביה הראשונים, ובכך למנוע את התפתחותה שכרוכים בה נזק לשיניים, כאבים והוצאות כספיות. יש להקפיד על בדיקה יסודית אצל רופא השיניים, הכוללת צילומי רנטגן, אחת לשנה.
זכרו תמיד כי שמירה על בריאות החניכיים והקפדה על היגיינה אוראלית הן המפתח למניעת מחלות חניכיים, שבהיעדר טיפול מתפתחות וגורמות לנזק בלתי הפיך, עד כדי אובדן שיניים בטווח הרחוק.