המשבר האחרון אשר החל כמשבר סאב פריים בקיץ 2007 על רקע שוק הנדל"ן האמריקאי, הפך בספטמבר 2008 למשבר נזילות עם קריסת בית ההשקעות "ליהמן ברדרס" וכיום ידוע בשמו משבר החוב והפלא ופלא הוא כבר Someone else problem... אז כן, המשבר הפך להיות הצרה הכי גדולה של אירופה.
אז מה קורה במשבר?
בזמני משבר כמו בזמני משבר, משקיעים מחפשים נכס בטוח על מנת לשמור על ערך הכסף. לכן עם תחילת המשבר עלו מחירי איגרות החוב של איגרות חוב ממשלתיות בארץ ובעולם, עד לכדי רווח של כ- 17 אחוז על איגרות ממשלתיות בארץ ואף יותר מזה בעולם.
אז היכן ההזדמנות?
כחלק מתוכניות ההצלה השונות ברחבי העולם ובעיקר באירופה, ממשלות נחלצו לעזרת בנקים ותאגידים גדולים, זאת על מנת למנוע פשיטת רגל. במקביל חלה ירידה בהכנסות הממשלות ממיסים ולפיכך נוצר גירעון גדול אשר הצריך גיוס כסף ע"י איגרות חוב, מה שהוביל לא מעט משקיעים לאבד אמון בחלק מהממשלות והיכולת שלהם להחזיר את החוב, מה שגרם לירידת מחיר איגרת החוב והקפיץ את התשואה השנתית על האג"ח (הקשר בין מחיר האיגרת לתשואה הינו הפוך).
שימו לב! איגרת חוב של ממשלת יוון לשנתיים, אשר נסחרה בתשואה של כ-7% לפני שנה נסחרת היום בתשואה שנתית של 23%! האם זו כבר תשואה ששווה את הסיכון? בהחלט שווה את הבדיקה...
האיגרת ל 10 שנים של יוון נסחרת כעת בתשואה שנתית של 14.5%, כלומר, בהנחה שיוון תחזיר את הכסף למשקיעים, ייהנו המשקיעים מתשואה של 14.5% בכל שנה למשך 10 שנים. אך האם יש צורך להמתין 10 שנים?? כנראה שלא! באם משקיע מאמין שהתשואה של האיגרת חוב של יוון הינה מוגזמת וסביר להניח שתרד לרמת תשואה של 10%(נזכיר, לפני שנה איגרת זו נסחרה בתשואה של 6% בשנה), אזי בירידה של 4% בתשואה השנתית מדובר ברווח מיידי של כ- 28%.
כמו במקרה של יוון ניתן למצוא תשואות יפות גם באירלנד, פורטוגל, ברזיל (על רקע אחר) ועוד. יש לבחון איגרות אלו לטווחים שונים ולשלב ממספר מדינות במספר אפיקי הצמדה שונים, כך יוכל המשקיע לפזר סיכון וליהנות מתשואות היסטוריות שספק אם נראה כמותן שנם רבות.
מעוניין בשיעור מבוא לקורס אגרות חוב בהובלת שי זפרן ? הירשם לשיעור ניסיון.