מערכות גילוי אש, מהן?
כשפורצת שריפה כל שנייה חשובה, ויכולה אף לעשות את ההבדל שבין חיים למוות. ככל שנקדים וניטיב להשתלט על השריפה, כך נמזער את הנזקים לרכוש, נאפשר ליושבי המבנה להתפנות ממנו בבטחה, נצמצם נפגעים בגוף ואף בנפש. אולם לא תמיד יש לנו יכולת לדעת על קיומה של שריפה מיד עם התחלתה. בדיוק לשם כך נועדו מערכות גילוי אש.
מערכות כיבוי אש/גילוי אש – הכוח המגן של הבית
ביתו של האדם הוא מבצרו, כך נוהגים לומר. אך כדי שהבית שלנו אכן יגן עלינו מפני כל צרה ופגע, לעיתים עלינו לצייד אותו במערכות שיסייעו לנו להתמודד עם שלל האיומים הנשקפים לנו. כשם שמערכות אזעקה, למשל, נועדו לסייע לנו להתגונן מפני פורצים וגנבים בבית, כך מערכות גילוי אש נועדו לסייע לנו להתגונן מפני שריפות.
גם מערכות האזעקה וגם מערכות כיבוי האש מורכבות מחיישנים המחוברים למתקן אזהרה. במערכות האזעקה מדובר בחיישנים המסוגלים לזהות פתיחת דלת / חלון, לחץ של כף רגל על הרצפה, חום גוף או תנועה של פורץ בחדר. ובמערכות גילוי אש החיישנים מסוגלים לזהות הצטברות של חלקיקי עשן באוויר. ובשתי המערכות, כשהחיישנים מזהים דבר מה חריג, הם מפעילים סירנה או צופר.
שתי המערכות הללו מאפשרות לנו לדעת תוך שניות ספורות כי ביתנו נמצא תחת איום כלשהו: פורצים או שריפה. גם אם אנחנו ישנים, גם אם אנו נמצאים באגף מרוחק ואפילו אם אנו כלל לא בבית, מערכות גילוי אש ומערכות אזעקה יספקו לנו התרעה על האיום. התרעה זו תאפשר לנו גם להציל את חיינו וגם למזער / למנוע את הנזק לביתנו.
מערכות גילוי אש – גלאי העשן
גלאי העשן הוא דוגמא נפוצה למערכת גילוי אש המותקנת בבתים וגם במשרדים, במוסדות ציבור ועוד. גלאי העשן מחובר לתקרת החדר ומסוגל להתריע על קיומה של שריפה לפני שלהבותיה התחילו להיווצר.
גלאי עשן מורכב מסירנה, תא גילוי, שבב זעיר שמווסת את האזעקה וסוללה. בתא הגילוי נמצא מקור רדיו-אקטיבי (בעוצמה חלשה מאוד ולא מסוכנת), אשר מספק מטען חשמלי נמוך לחלקיקי הגז (אטומים טעונים) שנמצאים גם הם בתא. במצב שגרה החלקיקים נעים לגבי האלקטרודות ויוצרים זרם חשמלי נמוך. אולם כשחפץ כלשהו מתחיל לעשן (ועוד בטרם העשן הצטבר ונעשה גלוי לעין), חלקיקי העשן הנפלטים ממנו חודרים לתוך תא הגילוי שבגלאי העשן, מושכים כמה מהאטומים הטעונים, אשר מתרחקים מהאלקטרודות, וגורמים להיחלשות הזרם החשמלי. בכך הם גורמים להפעלת הסירנה של גלאי העשן.
את גלאי העשן ניתן לחבר לא רק לאזעקה שתפעיל סירנה בכל הבית עם זיהוי העשן. כיום ניתן לחבר אותו למגוון מערכות שיסייעו לנו להתמודד טוב יותר עם השריפה:
· למערכת המפוחים והוונטות במבנה - כך שלא ילבו את האש.
· למערכת פתיחת חלונות אוטומטית - כדי להוציא את העשן החוצה.
· למערכת הפיקוד של המעליות במבנה - כדי שירדו לקומת הקרקע ואיש לא יוכל להשתמש בהן.
· וגם לחייגן אוטומטי שיחייג למספרי טלפון שהוזנו מראש – כך שגם אם אין איש בבית, אנו נקבל הודעה טלפונית על השריפה, ואפילו מכבי האש יוזעקו גם הם באופן מיידי.
לסיכום, לצד חיוניותן של מערכות גילוי האש כמו גלאי העשן, עלינו לזכור שאסור לנו לסמוך רק עליהן. לצד מערכו גילוי אש עלינו לוודא שבבית יהיו גם אמצעי כיבוי אש ידניים (מטפים, גלגלונים, זרנוקים וכו') ו/או מערכות כיבוי אש אוטומטיות (כמו ספרינקלרים), אשר יסייעו לנו לתת מענה לשריפה מיד כשאנו מבחינים בקיומה. יש לציין כי כל אלו כבר מזמן אינם בגדר של מותרות לבעלי אמצעים בלבד, אלא מוצרים מצילי חיים של ממש המתאימים לאורח החיים המודרני של כולנו.