גניבת רכב החונה בחניון אינו מחזה שכיח ואף על פי כן לא ניתן לומר כי מדובר במאורע חסר כל סבירות. חשוב לזכור עם זאת כי ברגע שאתם בוחרים להחנות את הרכב בחניון אין במרבית המקרים כל חובה משפטית שחלה על מנהלי החניון או מי מטעמם – להבטיח את שלומו של הרכב. במאמר שלפניכם נעמוד עלעיקרי הסוגיות העולות לדיון בהקשר זה – תוך אזכור ההתדיינויות המשפטיות הרלוונטיות.
מובא ע"י יאיר הורביץ
על פי רוב, הכניסה לחניון הינה בבחינת הסכמה לכך שהאחריות המשפטית החלה עלהנהלת החניון היא מוגבלת במקרה של פריצה לרכב ו/או גניבות. למען הסר ספק החניה בחניון איננה ערובה לכך שהאוטו יהיה שם כשתחזרו – אף על פי שהסבירות לכך גבוהה עשרות מונים ביחס לחניה רגילה ברחוב.
על מנת לצמצם עד למינימום את פוטנציאל הנזק שומה על הנהג לעשות ככל יכולתו על מנת להגן על האוטו ועל הרכוש המצוי בו. כך למשל, עם היציאה מהאוטו יהיה עליכם להקפיד על כך שכל הדלתות, הן האחוריות והן הקדמיות – נעולות. יש לשים לב גם לחלונות וגם לתא המטען. בנוסף על הפעלת מערכת האזעקה ברכב, הקפידו לקחת עמכם את כלדברי הערך העשויים לפתות את הגנבים – ואל תשאירו אותם גלויים לעיני כל.
לעתים קרובות נוטים בעלי הרכבים להאשים כמעט באופן אוטומטי את בעלי החניון בכך שמכוניתם נפרצה/ נגנבה ולמעשה דורשים מהם את סכום הפיצוי שאותו הביטוח –מסרב להעניק. לא פעם מגיעים סכסוכים מסוג זה לבית המשפט ומהפסיקה הענפה בנושא עולה כי בבואו לתת מענה על שאלת האחריות של מנהל החניון – ייתן בית המשפט את דעתו על התנהלותו של הנהג ומידת התאמתה לזו של "הנהג הסביר".
במילים אחרות, אם במהלך הדיון המשפטי יגיע בית המשפט למסקנה לפיה הנהג לא נקטבאמצעי זהירות מספקים שהיה בהם בכדי למנוע את הגניבה – הרי שבסופו של ההליך– בעל הרכב עצמו עלול לשלם פיצויים למנהל החניון שכנגדו הוגשה התביעה. באם למשל שכח בעל הרכב לנעול את מכוניתו עם סגירתה או לחילופין לדרוך את מערכת האזעקה – יראה בכך בית המשפט כרשלנות תורמת מצדו של הנהג. לחילופין, באם יקבל בית המשפט את גרסתו של התובע – עשוי הוא לפסוק כי בעל החניון ישלם לבעל הרכב פיצוי חלקי או מלא בגין אובדנו.
לסיכום, בעלות על הרכב אינה אחריות שיש להמעיט בערכה. בית המשפט רואה בנהג כאחראי העיקרי לשלומו של הרכב. אשר על כן, נטל ההוכחה בדבר אחריותה הנהלת החניון על שלומה שלהמכונית – מוטל על בעל הרכב. באם יצליח להוכיח בצורה מפורשת כי הנהלת החניון היא הנושאת באחריות – יקבל את הפיצוי. על פי רוב, קשה מאוד להוכיח טענה מסוג זה. זוהי בדיוק הסיבה שבגינה יהיה עליכם לנקוט בכל אמצעי הזהירות המתבקשים על מנת למנוע גניבה אפשרית. רק בתנאי שלא עשיתם כן ומכוניתכם נגנבה – יהיה לכם סיכוי לקבל את כספי הפיצויים – בחלקם או במלואם.
חברת יאיר השחר חניונים מתמחה באיתור, הכשרת והפעלת חניונים ציבוריים לרכב. יאיר השחר חניונים פעילה בתחום החניונים 11 שנה במהלכן התמקדה והתמקצעה בתחום זה בלבד.