רקע
קופות רושמות הן אחד מאבני היסוד של עולם המסחר מסוף המאה התשע עשרה ועד היום. הן עברו כמה גלגולים ממכשיר מכני פרימיטיבי ועד למכונה העכשווית שהיא בעצם מחשב מתוחכם לכל דבר לדוגמא קופות רושמות משולבות חומרת IBM. במאמר זה נסקור את הנקודות העיקריות מהמכונה הראשונה ועד לימים אלו.
ההתחלה של ג'יימס ריטי
המכונה הראשונה הומצאה ע"י ג'יימס ריטי אמריקאי מהעיר דייטון שבאוהיו. מר ריטי היה בעל מסבאה שהיה מתוסכל מהעובדה שהעובדים שלו מרמים אותו ואת חלק מהכספים אותם קיבלו מהלקוחות במסבאה הכניסו לכיסם. יחד עם אחיו הם בנו מכונה בהשראת המכשיר ששימש כמד סיבובי המדחף באוניות הקיטור של אותה תקופה. במכונות הראשונות לא היה גליל נייר לצורך תיעוד הפעולות. ורק התבצעה פעולה חישובית בסיסית. שנה אחרי המצאת המכונה מצא את עצמו מר ריטי עם שני עסקים, הוא החליט למכור את המצאת המכונה לאיש עסקים בשם ג'ייקוב אקרט. השיפור הראשון אותו ביצע בקופה הרושמת היתה הוספת גליל הנייר אשר היו לו שני תפקידים. תיעוד פעולת החישוב וקבלה ללקוח. השימוש בגליל הנייר הקטין משמעותית את תופעת הגניבות
המכונות בתחילת המאה העשרים
קפיצת הדרך הבאה נרשמה באלף תשע מאות ושש עם הכנסת המנוע החשמלי לקופה הרושמת. פיתוח זה רשום על שמו של צ'רלס קטרינג אחד העובדים של ייצרן קופות רושמות. גלגול אחרון של המכונה אותה פיתח ג'יימס ריטי.
עד שנות השבעים לא נרשמה התפתחות משמעותית בעולם הקופות הרושמות מלבד פיתוח השייכן לאחים הרי וסם גרוס, הבעלים של ייצרן בריטי מוביל של קופות רושמות משנות החמישים ועד לשנות השבעים. באלף תשע מאות שבעים ואחת עברה בריטניה לשימוש מסחרי בשיטה העשרונית. שינוי שיטת החישוב עבור לא מעט בעלי עסק היתה כרוכה בתסכול רב ובטעויות חישוביות שגררו הפסדים כספיים גדולים. האחים גרוס פיתחו קופה רושמת שמאפשרת המרה פשוטה של חישובים מהשיטה
ההתפתחות הבאה בתחום שייכת לפריצה הגדולה של המחשב האישי בשנות השמונים. עד אז כל הפעולות בקופה הרושמת היו שילוב של פעולות מכניות וחשמליות. המכונות היו מורכבות מאלפי חלקי מתכת שביצעו סדרה של פעולות חישוביות בעזרת מנוע חשמלי. בקופה הרושמת של היום כל הפעולות הן תוצאה של פעולות חישוביות דיגיטליות. ובעצם אין כמעט פעולות שהן מכניות אולי חוץ מפעולות הדפסה על גליל הנייר ופתיחת המגרה שבה מאוכסן הכסף.
עידן המחשב איפשר הרחבה מעבר לפעולת החישוב עצמה וכיום משלבות קופות ממוחשבות מספר פונקציות נוספות ולעיתים הן מתחברות למוצרי לווין כדוגמת מסופון חכם שמחובר ברשת אלחוטית.
תשלום באמצעות כרטיס אשראי – פעולת הסליקה משלבת שלשה תהליכים: החישוב הכספי עצמו, הדפסת החשבונית, הפעולה החשובה ביותר היא התקשורת מול חברת האשראי לצורך אישור הכרטיס. מה שהופך את הקופה הרושמת לחלק מרשת עם תקשורת מחשבים
פונקציות נוספות – הקופה הרושמת הפכה בשנים האחרונות לכלי התפעולי העיקרי כמעט בכל העסקים הקמעונאים. במסעדות למשל משולבת בקופה, תוכנה המאפשרת את סידור השולחנות והזמנת מקומות למסעדה. בקופות אחרות ניתן לראות על הצג מצלמות במעגל סגור המתעדות את העסק. ובעסקים אחרים מחוברת הקופה לאינטרנט.