לימודים גבוהים הם חלק מהדרישות הבסיסיות של כל קריירה ודרך מקצועית. אין תחום שלא מצריך תואר ראשון לפחות, וכמעט כל משרה נותנת עדיפות למי שסיים לימודים כלשהם על פני מועמדים חסרי השכלה. מדעי הרוח, החברה, מדעים מדוייקים, תחומים נדרשים: אינסוף אפשרויות עומדות בפני מי שמעוניין להתחיל לימודים באוניברסיטה. ישנן תוכניות פקולטתיות שמשתייכות לפקולטה אחת ותוכניות משולבות, בין פקולטתיות, שמשתייכות לשתי פקולטות או יותר. ישנם תחומים מסורתיים יותר כמו מתמטיקה, פילוסופיה, אנתרופולוגיה, כלכלה או משפטים ותחומי לימודים חדשים יחסית כמו מדעי המחשב, הנדסה ותוכניות בין תחומיות שונות במדעי הרוח והחברה. לכל תחום לימודים יש דרישות משלו, וכל תחום מתמקד בסוג אחר של הכשרה תיאורטית. האוניברסיטה בנויה במתכונת של מתודולוגיות מחשבה וגופי ידע ומחולקת לפי מחלקות או פקולטות לימודים וחוגים שונים.
בירורים לקראת לימודים באוניברסיטה
שלב הבירורים מורכב משתי שאלות: מה אני רוצה ללמוד ולאילו לימודים יש לי סיכוי להתקבל. כל אדם נוטה לתחום מסויים או למספר תחומים, מתוכם יש לפחות אחד שאליו קיימים סיכויים להתקבל. כדי להעריך באופן ריאלי סיכויי קבלה לתוכנית או חוג לימודים יש לברר מהן דרישות הקבלה: מהו ציון הפסיכומטרי המינימלי הנדרש לקבלה, האם קיימות דרישות נוספות, האם יש לעבור ראיון קבלה. לקראת לימודים כדאי לבדוק מהו משך הלימודים, האם שלוש שנים או יותר. ניתן לעיין בסיליבוסים, (פירוט הקורסים), בכל חוג ולוודא שאמנם מדובר בתחום לימודים מעניין שמכסה את אותם נושאים אליהם קיימת משיכה טבעית. לימודים אינם מצריכים בירורים נוספים בדרך כלל, כיוון שיתר הנושאים קבועים וזהים בכל החוגים – גובה שכר הלימוד, צורך בפטור מאנגלית, (או לימודים עד לרמת פטור), ועוד.
בחירת תחום לימודים
החלוקה הבסיסית ביותר של תחומי הלימוד האוניברסיטאיים היא חלוקה בין מקצועות הומאניים למקצועות ריאליים. לימודים במקצועות ההומניים אפשר למצוא בבתי ספר למדעי הרוח ולמדעי החברה באוניברסיטאות השונות. לימודים בתחומים ריאליים אפשר למצוא בפקולטות למדעים מדוייקים, מדעי הטבע, הנדסה ועוד. חלוקה נוספת היא בין הפקולטות השונות, או בתי הספר השונים, כשכל חוג או פקולטת לימודים מתמחה בתחום אחר: מדעי ההתנהגות, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, עבודה סוציאלית, כימיה, פיזיקה, מדעי המחשב, כלכלה, משפטים, היסטוריה, בלשנות ועוד. לימודים גבוהים נותנים כלים מתודולוגיים לבחינת רעיון או צורת מחשבה וכלים אקדמיים לניתוח והסקת מסקנות. ישנם לימודים שמכשירים לקראת מקצוע מסויים ומבוקש, (הנדסה, משפטים, כלכלה, פסיכולוגיה), בעוד לימודים אחרים מעניקים יכולות ניתוח וצורת מחשבה אבל מאפשרים פחות הזדמנויות תעסוקה בעולם שמחוץ לאקדמיה, (ספרות, היסטוריה, פילוסופיה).
לימודים לתארים מתקדמים
לימודים אינם חייבים להסתיים בתואר ראשון. כאשר בוגר תואר ראשון מעוניין להמשיך ולהתמחות בתחום אותו בחר ללמוד או בתחום דומה, חופף, מקביל או משלים, הבחירה הטבעית היא להמשיך לימודים לתואר שני ומשם גם לדוקטורט. המסלול הטבעי והפשוט ביותר הוא להשאר באותו חוג שבו נלמד התואר הראשון. מסלול לימודים נוסף הוא להמשיך לתואר שני בחוג אחר תוך השלמות נדרשות. מעבר מחוג אחד לאחר לצורך המשך לימודים נעשה בדרך כלל באותה פקולטה או בתחום ידע קרוב: לא ניתן להמשיך מתואר ראשון בהיסטוריה לתואר שני בכימיה, אלא בתחומים שקרובים להיסטוריה, ותוך עמידה בהשלמות אקדמיות נדרשות לצורך המעבר. לימודים לתארים מתקדמים נמשכים לרוב פחות זמן מאשר לתואר הראשון. תואר שני נמשך כשנתיים. משך זמן לימודים לתואר שלישי, דוקטורט, משתנה מאדם לאדם.