משפחה, על פי ההשקפה הפונקציונאלית ביותר, היא מוסד חברתי המאגד פרטים עצמאיים ליחידה שיתופית הדוקה ומוכרת על ידיהם ועל ידי הסביבה שלהם וכוללת קשר דם, תלות הדדית או מטרות רביה. המהדרין אף מוסיפים ארבעה פרמטרים בהם תלוי המושג "משפחה"- מין, הולדה, חינוך וצבירת נכסים.
בשונה מהנורמות החברתיות שהיו נהוגות בעבר הלא רחוק, אז רוב החברות ורוב התאים המשפחתיים היו בעלי מבנה פטריארכאלי מוגדר וברור, שבו הבעל, הגבר, פרנס את המשפחה וניהל אותה כלפי חוץ ביד רמה, ואילו האישה הייתה אמונה על תחומי היומיום של ניהול הבית והילדים, הרי שבימינו ההגדרות הללו כבר אינן רלוונטיות והאישה היא מפרנס נוסף, לעיתים משני ולעיתים עיקרי, וגם כל הנושא של ניהול תקציב משפחתי עבר מטמורפוזה וכבר אינו נחלתו הבלעדית של הגבר בחברה המערבית והליברלית למעמד האישה ולזכויות הפרט והאזרח שלה.
מתוך השינויים הללו צמחה אמת חדשה, שהעמידה באור אחר את כל מה שהיה נהוג לחשוב לגבי הנשים ואופיין. המיתוס הידוע שנשים הן בזבזניות ולא יודעות לשמור על הכסף שלהן בעוד שגברים הם בעלי מודעות כלכלית המסוגלים לנהל מערכת של צרכנות נבונה יעילה יותר ואפקטיבית יותר, הוכח כהנחה שאינה רק לא נכונה, אלא אף כשגויה. אישה, במיוחד אשת משפחה וילדים, היא יחידת סמך כלכלית המסוגלת לחשב עלויות והשוואות מחירים, למצוא את המציאות הטובות ביותר בכל חנות ובכל בית עסק ואפילו להתמקח בחינניות להשגת הנחות ומבצעים, שאלו דברים שרוב הגברים יעדיפו לא לעשות או לא להתעמק בהם בגלל אגו או, לרוב, בגלל חרדת קניות מובנית.
אין בכוונת מאמר זה ליצור הכללות גורפות לצד זה או אחר או להכריע מי מנהל הכספים הטוב ביותר במשפחה, במיוחד לאור העובדה כי ברוב המקרים אין למשפחה נורמטיבית מנהל כספים מוגדר, אלא מי שדומיננטי יותר במעקב אחר סעיפי ההכנסות וההוצאות ובנעשה בחשבון הבנק במסגרת הוראות הקבע, החזרי הלוואות למיניהן, כניסת המשכורות וכיוצא באלו.
מה שכל משפחה צריכה לעשות, בכל קונסטלציה שלא תהיה, הוא ניהול תקציב משפחתי מסודר, מוגדר וקבוע, ממש כמו ישיבת עבודה על תקציב במשרד או בעסק. על מנת לקיים משפחה, לא כל שכן משפחה עם ילדים, טיפול לקוי בתקציב המשפחתי החודשי הוא מתכון לאסון כלכלי ולמדרון תלול וחלקלק אל עבר פי תהום. נכון הוא שמאוד לא רומנטי ולא אמוציונאלי לחשוב על בן או בת הזוג ועל הילדים כצרכנים ועל הבית כעסק, אך אי אפשר להתעלם מכך ולחשוב שמדובר במשק אוטרקי המקיים עצמו לבד ללא תלות כלכלית באף גורם. ככל שישכילו הזוגות הצעירים להבין את הצורך בניהול תקציב משפחתי בהקדם כך יבטיחו את רווחת המשפחה המורחבת בעתיד ואת היכולת לשפר באופן ניכר את איכות ורמת החיים שלהם בכל עתיד שמצפה להם.