מניות? הדבר הזה שעולה ויורד, שכותבים עליו במוסף הכלכלה, שאפשר לעשות ממנו הרבה כסף ואפשר גם להפסיד איתו לא מעט? אפשר לצייר את זה בגרף, וזה קשור איכשהו לנתונים מספריים שרוב האנשים ממילא לא מבינים, לא ככה?
כן, מניות. אבן הפינה של שוק ההון. מוסד מרכזי בחיים הכלכליים שלנו. מה שמאפשר לנו לחיות בכלכלה של חברות גדולות, שמייצרות אלפי ועשרות אלפי מקומות עבודה, שמגייסות כספים במיליונים ומיליארדים להשקעות חדשות ולהקמת מפעלים חדשים. ותתפלאו – זה לא כזה מסובך. וגם להשקיע במניות זה לא כזה מסובך.
אז לטובת כל מי שרצה לדעת ולא ידע את מי לשאול, כל מי שמתחיל את דרכו בתחום וגם למען מי שכבר חזק בעסק אבל עדיין יש לו מדי פעם שאלות – ריכזנו עבורכם את המדריך הידידותי למשתמש על מניות.
אז מה זה בעצם מניות?
מניות הן יחידות בעלות על פירמות ותאגידים. כל מניה מקנה לבעליה אחוז מסוים של הבעלות על החברה. אבל בניגוד לבעלות פרטית על חברות, גדולות או קטנות, את המניות של חברות ציבוריות אפשר למכור ולקנות בכל רגע נתון. לשוק הגדול שבו מוכרים וקונים מניות קוראים "בורסה". בבורסה אפשר לקנות ולמכור אחוזי בעלות על חברות ציבוריות בכל שעה משעות המסחר. ככל שיש יותר קונים למניה של חברה X, המניה עולה; וככל שיש יותר מוכרים למניה של חברה Y, המניה יורדת.
אז אם אני קונה מניות בבורסה, אני הופך לבעל החברה?
כן, מי שקונה מניות הופך לאחד מבעלי החברה. לא הבעלים היחיד, אבל בהחלט אחד השותפים. אם, למשל, לחברת סלקום יש 99 מיליון מניות, אז קניה של מניה אחת של סלקום במחיר 90 ומשהו שקלים תהפוך אותך לבעלים של קצת יותר ממיליונית האחוז של החברה. שותף זעיר של נוחי דנקנר, אם תרצו.
ובתור בעל מניות החברה תעביר לי את חלקי ברווחים?
לא בהכרח. חברה לא חייבת לחלק רווחים לבעלי המניות – דירקטוריון החברה (חבר המנהלים, כלומר האנשים שקובעים את יעדי החברה, מתווים לה את המטרות ומפקחים על עבודתו של המנכ"ל) יכול להחליט שהוא משאיר את הכסף בקופה, שומר אותו ל"יום גשום", משאיר אותו לרכישה עתידית של חברות אחרות או לכל מטרה אחרת. ענקית האינטרנט גוגל, למשל, מעולם לא חילקה רווחים לבעלי המניות, למרות שבסוף 2010 שכבו לה בקופה לא פחות מ-35 מיליארד דולר במזומן ופיקדונות.
מצד שני, חברות רבות דווקא בוחרות להחזיר לבעלי המניות לפחות חלק מהרווחים שלהם – ולחלוקת הרווחים הזו קוראים דיבידנד. אם החברה מחליטה לחלק דיבידנד לבעלי המניות, אז היא תהיה מחויבת להעביר לכל בעל מניות את החלק שלו, לפי מספר המניות שברשותו. למשל, באמצע שנת 2011 הודיע בנק הפועלים על כוונתו לחלק דיבידנד בסך 270 מיליון שקל, מה שאומר שכל בעל מניות יקבל 20.4 אגורות בגין כל מניה שברשותו.
איזה עוד זכויות יש לבעלי המניות?
בעלי המניות זכאים להשתתף מעת לעת בהצבעות שונות על עתיד החברה, כאשר כוח ההצבעה של כל אחד נקבע לפי מספר המניות שברשותו. זכות נוספת מוענקת לא רק לבעלי המניות בחברות ציבוריות, אלא לכלל הציבור: הזכות לקרוא, פעם ברבעון, מידע עדכני החתום בידי רואה-חשבון, המתאר את מצבה הפיננסי של הפירמה, ואת ביצועיה העסקיים ברבעון החולף. על סמך הדו"חות הכספיים, ניתן לשקול ברצינות האם כדאי או לא להשקיע במניה כזו או אחרת.
אז איך אפשר לעשות כסף ממניות?
קיימות הרבה דרכים להשקיע במניות, ולנסות לעשות מזה כסף. הדרך הקלאסית היא פשוט לקנות מניות בבורסה, כלומר לקנות לעצמך יחידות בעלות על חברות לבחירתך. במקרה הזה מרוויחים אם החברה מחלקת לבעלי המניות דיבידנד – או אם מוכרים את המניה במחיר גבוה יותר מהמחיר שבו קנינו אותה.
ישנן גם דרכים אחרות: אפשר לקנות "חבילה" של מניות, כאשר קונים תעודת סל על מדד מסוים – במקרה הזה בעצם קונים את כל המניות הכלולות במדד, לפי המשקולות שמוגדרות במדד. גם כאשר קונים קרן נאמנות מנייתית קונים למעשה חבילת מניות, הנבחרות על ידי מנהלי ההשקעות של אותה קרן. ואולי הדרך המסעירה ביותר לעשות כסף ממניות היא באמצעות אופציות דיגיטליות.
מהן אופציות דיגיטליות על מניות?
אופציות דיגיטליות על מניות הן אפיק השקעה חדשני ביותר, המאפשר לך להרוויח עד 90% תשואה בתוך שעות ספורות, ואפילו דקות ספורות. אופציות דיגיטליות נקראות גם אופציות בינאריות, מפני שיש להן רק שתי תוצאות אפשריות, עם תשואה/הפסד ידוע מראש בכל אחת מהן. כשאתה משקיע באופציה דיגיטלית על מניה מסוימת, עם זמן פקיעה של עוד שעתיים – אתה בעצם נדרש לבחור אם לדעתך אותה מניה תרשום עליה או ירידה בפרק הזמן שנותר מעכשיו ועד הפקיעה. אם צדקת – גרפת את התשואה שנקבעה מראש (עד 90% מההשקעה). ואם טעית – הפסדת את כל הסכום למעט שיעור הביטחון (שעומד בד"כ על 20%-30% מההשקעה). זו כנראה הדרך המרגשת ביותר להרוויח כסף ממניות, והיא עובדת בין אם המניות עולות ובין אם הן יורדות.
לאילו מניות קיימות אופציות דיגיטליות?
ניתן לסחור באופציות דיגיטליות על מגוון רחב של מניות: בין היתר ניתן למצוא אופציות דיגיטליות על מניותיהם של שני הבנקים הגדולים בישראל, הפועלים ולאומי, ואת המניות של טבע, כי"ל ובזק. ניתן גם למצוא אופציות דיגיטליות על כמה מהמניות הגדולות ביותר בוול-סטריט – כמו מניית קוקה-קולה, סיטי-גרופ, גוגל, אפל ומייקרוסופט. וכן על מניות בולטות מרחבי העולם הפיננסי – כמו המניה של חברת הנפט הבריטית BP (בריטיש פטרוליום); המניות של חברות האנרגיה הרוסיות גזפרום ולוק-אויל; המניה של טורקסל, חברת הסלולר הגדולה בטורקיה; ואף את המניה של טאטא-מוטור, תאגיד הרכב ההודי שהשתלט בין היתר על מותגים מערביים כגון הלנד-רובר והיגואר.
על כל אחת מהמניות הללו קיימות אופציות דיגיטליות, המאפשרות לסוחרים להרוויח כסף באמצעות זיהוי נכון של תנודות בשער המניה.