יהלום הינו מינרל קשה שמורכב מפחמן בלבד. היהלום הוא אחד האלוטרופים של פחמן. יהלום נקי ומושלם הוא חסר צבע, אולם זיהומים שונים (בעיקר חנקן) ופגמים במבנה הגבישי עשויים להביא לצבעים שונים: חום, צהוב, אדום ועוד. מחירי היהלומים הגולמיים נקבעים לפי גודלם, צבעם וניקיונם. את מחיר היהלומים המלוטשים קובעים גם לפי איכות הליטוש.
היהלום ידוע כמינרל הקשה והמבריק ביותר. דרגת הקושי שלו היא 10, שהיא דרגת הקושי הגבוהה ביותר של החומרים בטבע. היהלום נחשב לאוצר טבע והוא ראש וראשון בין אבני החן. למרות השימושים הרבים של היהלום בתעשייה, הוא מוכר בעיקר בשל השיבוץ שלו בתכשיטים. כמעט ובכל טבעת אירוסין, ניתן להבחין ביהלום מנצנץ.
היהלום נוצר בעומק האדמה בעומקים של כ-150 ועד 250 קילומטרים ובטמפרטורות של כ- 1000-1200° צלזיוס. תנאים אלו שוררים במעטפת של כדור הארץ מתחת ליבשות העתיקות ביותר. ככל הנראה, היהלומים נוצרים ממאגמות עשירות בפחמה (קרבונט). לאחר יצירתם הם עשויים לשהות זמן רב במעטפת עד אשר הם מועלים אל פני השטח על ידי התפרצויות של מאגמה הנקראת קימברליט. עם התבלות הקימברליט, נודדים היהלומים בנחלים ולעיתים גם יוצרים מרבצים משניים בתוך הסחף. כיום עיקר היהלומים מופקים ישירות מכריית הקימברליט.
ניתן לייצר יהלומים במעבדה בלחצים גבוהים שמתאימים לשדה היציבות של היהלום. ניתן גם ליצור יהלומים בלחץ נמוך (פחות מלחץ אטמוספירי) בסביבה עתירת מימן. יהלומים שנוצרו באופן טבעי מכונים "יהלומים טבעיים". לעומת זאת, יהלומים שנוצרו בתנאי מעבדה מכונים "יהלומים סינתטיים". קיים הבדל בין מחיר יהלום טבעי למחיר יהלום סינתטי. בהנחה שלשניהן גודל, צורה וצבע זהים, מחירו של יהלום סינתטי עשוי להיות נמוך פי מאה ויותר ממחיר יהלום טבעי.
משקל היהלום נמדד ביחידות של קרט שהוא 1/5 הגרם. לידיעה, משקלו של היהלום הגדול בעולם, ה"קולינן" היה 3,106 קרט שהם ליטוש (שייך למשפחת המלוכה הבריטית).
היהלומים נמצאים בטבע בשלל צורות וגדלים. כיום נכרים בעיקר יהלומים קטנים ובינוניים ואילו הגדולים הם נדירים ביותר. לפני שמלטשים אותם אין הם מבהיקים וזוהרים כלל. את היהלומים הבלתי מעובדים ממיינים על פי גודל, צבע וזוהר. לאחר מיון הם נשלחים לעיבוד במרכזי הליטוש הגדולים בעולם, כאשר בישראל נמצא אחד החשובים שבהם.
ניסור היהלום נעשה באמצעות דיסקית קטנה של ארד זרחן, אשר סובבת במהירות של 5,000 סיבובים בדקה ומנסרת את היהלום בהדרגה. היהלום הוא חומר מאוד קשה עד כי חיתוכו אפשרי אך ורק באמצעות יהלום אחר (מסיבה זו מושחים את שפת הדסקית בתערובת של שמן זית ואבקת יהלומים) או בלייזר. בתהליך החיתוך והליטוש, היהלום הגולמי מאבד כ 66% - 50% מהמסה שלו. קיימות דרגות ליטוש שונות, ולפיהן נקבעת איכות היהלום. לדוגמה, ליטוש יהלום לצורה עגולה הוא יותר קשה מליטוש יהלום לצורה מרובעת. רוב היהלומים בטבעות אירוסין ובשאר התכשיטים, מלוטשים בצורה עגולה. כיום, ליטוש בסגנון זה הוא המועדף על מעצבי התכשיטים והקונים כאחד.