בגדול יש שני סוגי עצים
הסוג הראשון- עץ מלא
עץ יער או חורש שנכרת ועובד לכדי לוחות או קרשים. סוג העץ יכול להיות כל עץ הקיים בטבע כגון : זית, אורן, אדר, אלון, דובדבן, אגוז וכו
יתרונותיו
א. מראה טבעי
ב. עמידות מבחינת תיקוני פגמים
ג. עמידות בלחצים
ד. בריא יותר. העצים התעשייתיים עוברים תהליכים כימיים ושימוש בדבקים
חסרונותיו
א. מחיר גבוה
ב. עיוות של העץ\פיצול העץ – עץ טבעי הוא עץ "נושם" והוא מתרחב ומתכווץ בהתאם לאקלים, טמפרטורה, קרינה
ניתן"לתקן" בעיה זו על ידי שימוש בחומרים שונים כגון : צבע, שמן, סילרים ועוד
הסוג השני - העץ התעשייתי
הוא מעשה ידי אדם , העץ התעשייתי הוא חיבור מלאכותי של סיבים, שבבים לביד לוחות וחלקיקים המודבקים יחדיו
סוגי העצים התעשייתיים הנפוצים :סיבית,סנדוויץ' וכו
הסנדוויץ
מורכב מגיליונות עץ דקים המודבקים אחד אל השני. הגיליונות מודבקים כך שהכיוון הטבעי של סיבי העץ בין לוח ללוח הינו שתי וערב. עובדה זו מקנה לסנדוויץ' תכונה ייחודית והיא עמידות גבוהה בפני עיוותים ולחות. מכיוון שכל סיב פונה אל כיוון אחר, כך גם כיוון הכיפוף שלו. הלוחות המרכיבים את הסנדוויץ' למעשה מפעילים לחץ נגדי אחד על השני וגורמים למבנה כולו להישאר ישר. חשוב להבין שלביד סנדוויץ' הינו מושג כללי ביותר ואינו מעיד על טיב החומר. לביד סנדוויץ' יכול להיות מורכב מסוגים שונים של עץ :אורן, אגוז, מהגוני וכו
סוגי פלטות סנדוויץ' הנפוצים בארץ
א. סנדוויץ' צפצפה – פלטה ברמה בסיסית. חומר רך ולכן קל יחסית במשקל השכבות עבות ומספרן מועט
ב. סנדוויץ' ליבנה (בירץ')- עץ חזק המעובד בדרך כלל לפלטות באיכות גבוהה גיליונות העץ דקים במיוחד עובדה המקנה ללביד חוזק ועמידות ,הלביד איכותי מאוד, חזק ועמיד. בעקבות כך גם מחירו גבוה וכמעט שווה לזה של עץ מלא
ג. סנדוויץ' אדום / אוקומה / גבון – מיוצר מאוקומה / גבון ,רמת הלבידים מאוקומה משתנה, יש לבידים באיכות גבוהה מאוד ויש כאלו באיכות ירודה
ד. סנדוויץ' טווין - מוצר משולב, השכבות החיצוניות ביותר הן פורניר אוקומה הליבה מצפצפה (שנחשבת לזולה יותר מהאוקומה). סה"כ פלטות בסיסיות ביותר
לסיכום
לביד הסנדוויץ' המומלץ ביותר הוא כמובן הליבנה אך לייצור ארונות מטבח ורהיטים אפשר להשתמש גם בלביד אוקומה כך הרהיטים יכולים להחזיק עשרות רבות של שנים
סיבית
לוח המיוצר מסיבי עץ עדינים המעובדים עם שרף (דבק) ומסודרים בצורה אחידה לכל עובי הלוח. החומר עובר תהליכי אידוי וכבישה בטמפרטורה ולחץ גבוהים
MDF
ה אם.די.אף הוא למעשה לוח סיבית. דחוס במידה בינונית
: MDF \ יתרונות של ה-סיבית
א- לוח איזוטרופי – מראה שלם ללא חלקיקים. עובדה זו גם גורמת לכך שהלוח לא מתבקע או נחרץ
ב- גמישות – הלוח גמיש וניתן לעצב איתו צורות רבות
ג- אחידות בעובי ובחוזק לאורך כל הלוח
ד- מחיר זול יותר מעץ סנדוויץ' \ טבעי
:חסרונות
א. עלול לפלוט גז רעיל
ב. לא עמיד לרטיבות
מזונית
חלק אחורי ברהיטים ובעלת שימושים פרקטיים אחרים בתעשיות שונות
ציפויים אפשריים ללוחות העץ מזונית
-א.פורמייקה
הלוח מיוצר במבחר צבעים, טקסטורות ומרקמים. עמיד בפני לחות וקל לניקוי טכנולוגיות חדשות אפשרו פיתוח מוצרים חדשים וניתן לקבל פורמייקה שקופה או מבריקה, פורמייקה עם שכבת מתכת (נירוסטה, אלומיניום, נחושת), פורמייקה עם תמונה אישית ופורמייקה עם הטבעה
-ב.פורניר
שכבה דקה של עץ שהופרדה מבול העץ ע"י קילוף ,ניסור או חיתוך ומודבקת על לוח יסוד הציפוי בפורניר מאפשר שימוש בעצים מסורתיים (אלון, אדר וכו') או בעצים אקזוטיים :זברנו,אבוני וכו
-ג.מלמין
ציפוי דקורטיבי סינתטי (כמו פורמייקה), קיים במגוון צבעים ומרקמים
צבע : בתחום זה שתי קטגוריות
א.צביעה שקופה (בדרך כלל על עץ ופורניר) המשמשת כשכבת הגנה ומשקפת את הגוון (הטבעי או המגוון) והמרקם המקורי של החומר. בתהליך זה השימוש הוא בלכה אקרילית שקופה שאינה מושפעת מאור
ב.צביעה אטומה המאפשרת קשת של גוונים וגימורים באפקטים חלקים מסורתיים (מט,משי וכו') ובאפקטים חדשניים המתאפיינים בברק גבוה, מראה עתיק, מראה גבישי ואו הדגשה של נקבוביות העץ