רבבות משקי בית בכל רחבי ישראל חולקות בעיה משותפת אשר מקורה נמצא בחוסר ניהול תקציב משפחתי – המינוס. הרי בסופו של יום אנחנו לא קמים בוקר יום בהיר אחד ומופתעים לגלות כי פקיד הבנק שמתקשר לא רוצה לאחל לנו מזל-טוב ליום הולדתנו אלא הוא התקשר במטרה להתריע בפנינו כי המינוס שלנו כבר חורג מן המסגרת שהוקצבה לנו. אם אתם זוכרים, לפני מספר שנים הייתה מהפכה של ממש בתחום מסגרת האשראי המוקצית לנו על ידי הבנק וכל אחד מאיתנו היה צריך להגיע לבנק בכדי לחתום על מסגרת אשראי ממנה אין לחרוג. חריגה ממסגרת האשראי תגרור חזרת צ'קים, חסימת כרטיסי אשראי ושאר צרות פיננסיות אחרות אותן אף אחד לא רוצה לחוות. מטרת מסגרת האשראי הייתה אחת ויחידה – לחנך את הישראלים לא לשרות בתוך מינוס ולגרור אותם למצב בו ייאלצו בעל כורח לבנות ולנהל תקציב משפחתי חכם שעל פיו התנהלו ויישארו מחוץ למינוס.
הבעיה
כאשר אנחנו חושבים על ניהול תקציב משפחתי, הדבר נראה לנו כמשימה פשוטה למדי הרי מה כבר עלינו לעשות? לרכז את סך הוצאות המשפחה והכנסות המשפחה וליצור מאזן תקציבי בין השניים? כמה קשה כבר יכול להיות הדבר? אז זהו... שמדובר במשימה קשה ביותר ולו רק בגלל הבעיה באיתור סך כל הוצאות המשפחה הריאליות. הבעיה אינה באיתור הוצאות המשפחה השוטפות – דלק, אוכל, ביטוח, שכר דירה, תשלום החזר הלוואות וכיו"ב, אלא הבעיה היא באיתור הוצאות המשפחה השנתיות והחד-פעמיות – הוצאות ביגוד, הוצאות מימון ורביות עבור הלוואות ומשכנתאות הנגרמות כתוצאה מעליית הרבית במשק ואפילו הוצאות שכר לימוד אותן יהיה עלינו לשלם בעוד כמה שנים כשהילד שלנו מגיע לגיל האוניברסיטה.
המטרה
אם כן, המטרה בניהול תקציב משפחתי צריכה להיות בראש ובראשונה בניית תקציב משפחתי אשר משקף באופן נאמן את תמונת המצב האמיתית והריאלית של המציאות הפיננסית של משפחתכם. לאחר בניית התמונה הזו תוכלו לראות היכן אתם יכולים לחסוך והיכן אין באפשרותכם לחסוך אפילו שקל אחד. יכול להיות שתגלו כי לא משנה מה תעשו אתם עדיין נמצאים במצב של גירעון שוטף ומתמשך ממנו אתם לא רואים את הסוף.
הפתרון
מלבד מטלת בניית התקציב, ניהולו ושמירתו קרוב לוודאי שתזדקקו להלוואה כלשהי לצורך כיסוי המינוס העכשווי. יחד עם זאת, יש לזכור כי הלוואות יכולות להיות גם הרסניות ואין לקחת אחת אם אתם חושבים כי תמצאו את עצמכם חזרה במינוס בעוד מספר חודשים. בנוסף, תוכלו לגלוש לאתר איגוד הצרכנים בישראל שם תוכלו למצוא מספר כללי צרכנות נבונה אותם כדאי שתאמצו אם ברצונכם לא רק לצאת מן המינוס אלא גם להישאר מחוצה לו.